site

Pertumbuhan upah zon euro melonjak ke paras tertinggi baru

Gaji di zon euro meningkat pada kadar rekod antara suku akhir 2022 dan setahun sebelumnya, menyerlahkan mengapa ramai bank pusat bimbang inflasi sukar dijinakkan.

Angka yang diterbitkan oleh Eurostat, agensi statistik EU, pada hari Jumaat menunjukkan kos buruh setiap jam di zon euro dipercepatkan sebanyak 5.7 peratus dalam tempoh tersebut.

Pertumbuhan dalam kos buruh setiap jam, termasuk kos upah dan bukan gaji seperti cukai, meningkat daripada 3.7 peratus pada suku sebelumnya untuk mencapai paras tertinggi sejak data sedemikian mula dikumpul untuk zon euro pada 2010.

Kenaikan itu bermakna pertumbuhan gaji di zon euro kini mengatasi AS, di mana kos buruh seunit setiap jam untuk pekerja bukan ladang dalam tempoh yang sama meningkat 4.9 peratus. Tetapi angka zon euro kekal di bawah pertumbuhan 6.7 peratus dalam gaji UK tidak termasuk bonus.

Tanda-tanda bahawa pertumbuhan gaji semakin pantas dan memberi tekanan ke atas harga dalam blok mata wang tunggal adalah salah satu kebimbangan besar Bank Pusat Eropah, yang menaikkan kadar faedah buat kali keenam pada mesyuaratnya pada Khamis.

Presiden ECB Christine Lagarde berkata gaji yang lebih tinggi adalah salah satu faktor yang “boleh memacu inflasi lebih tinggi,” apabila mengumumkan keputusannya untuk menaikkan kadar depositnya daripada 2.5 peratus kepada 3 peratus pada Khamis.

Ahli-ahli majlis pentadbiran ECB yang lain berkata pada hari Jumaat ia perlu menaikkan kadar lagi. Bos bank pusat Slovakia Peter Kažimír berkata ia “belum di garisan penamat” dan rakan sejawatannya dari Lithuania Gediminas Šimkus berkata kenaikan kadar minggu ini “bukan yang terakhir”.

Perjanjian gaji baru-baru ini sejak awal tahun ini dan kadar pengangguran zon euro menghampiri paras terendah sepanjang masa pada 6.7 peratus pada Januari menunjukkan peningkatan selanjutnya dalam pertumbuhan gaji. Ini akan mengekalkan tekanan harga yang tinggi — terutamanya dalam sektor perkhidmatan yang sensitif terhadap gaji.

Dalam tempoh dari suku keempat 2021 hingga 2022, terdapat peningkatan dua angka di tujuh daripada 27 negara EU, termasuk Poland, Bulgaria, Slovenia dan Lithuania. Kos buruh setiap jam Jerman meningkat 6.3 peratus, yang merupakan yang tertinggi sejak data sedemikian mula dikumpul pada 1997, menurut Eurostat.

Deutsche Post hujung minggu lalu bersetuju perjanjian gaji untuk 160,000 pekerja untuk mengelak mogok oleh pekerja pos Jerman, dengan memberi mereka bayaran sekali sahaja sebanyak €3,000 pada tahun depan serta kenaikan gaji bulanan sebanyak €340 pada tahun berikutnya. Kesatuan Verdi berkata ia menambah sehingga kenaikan gaji sebanyak 11.5 peratus, tetapi Bundesbank mengira ia meningkatkan gaji lebih daripada 7 peratus.

“Data lebih masa menunjukkan bahawa pasaran buruh kekal kukuh, yang menunjukkan bahawa pertumbuhan upah akan kekal tinggi tahun ini,” kata Jack Allen-Reynolds, ahli ekonomi di kumpulan penyelidikan Capital Economics. “Walaupun tinjauan untuk dasar monetari sangat tidak menentu, data gaji dan harga menghantar mesej yang jelas.”

Walau bagaimanapun, gaji yang lebih tinggi tidak mencukupi untuk mengimbangi kenaikan kos sara hidup pekerja. Inflasi meningkat 8.4 peratus di zon euro tahun lepas, menyebabkan ramai orang mengalami pemotongan gaji dari segi sebenar.

Bagaimanapun, pakar ekonomi menjangkakan inflasi akan jatuh mendadak tahun ini – ECB meramalkan ia akan merosot daripada 7.8 peratus pada suku pertama tahun ini kepada 2.8 peratus pada suku keempat – yang berkemungkinan mengurangkan tekanan ke atas gaji.

“Pertumbuhan gaji sektor swasta di zon euro mungkin akan meningkat lagi pada awal tahun ini dan lingkaran harga gaji adalah risiko, tetapi buat masa ini, kami masih berpendapat pertumbuhan gaji akan jatuh sejajar dengan inflasi,” kata Claus Vistesen, seorang ahli ekonomi di Pantheon Macroeconomics.

sgp result tercepat

pengeluaran togel sidney hari ini

info keluaran sydney

hongkong totobet

data hk hari ini