site

Pijakan Eropah tergelincir di Afrika

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat kembali. Hampir seminggu berlalu tanpa pemimpin politik di Eropah, AS, China dan Rusia melawat atau menjadi tuan rumah kepada rakan sejawat Afrika mereka. Semua kuasa besar mahukan Afrika menyebelahi mereka — tetapi Eropah paling sukar untuk mencari kawan baharu dan mempromosikan kepentingannya. saya di tony.barber@ft.com.

Pertama, keputusan tinjauan pendapat dalam surat berita minggu lepas. Ditanya sama ada Presiden Emmanuel Macron akan dapat meneruskan pembaharuannya di Perancis, kira-kira 41 peratus daripada anda berkata ya, 33 peratus berkata tidak dan 26 peratus berada di atas pagar. Terima kasih kerana mengundi!

Persaingan untuk persahabatan Afrika semakin panas. Ini bukan sahaja untuk mendapatkan akses kepada sumber semula jadi yang besar di benua itu. Ia adalah mengenai memenangi sokongan politik negara-negara Afrika dalam era apabila AS dan sekutu Eropahnya berselisih dengan China dan Rusia mengenai peralatan, peraturan dan nilai perintah antarabangsa.

Pertama sekali, kerajaan barat kecewa dengan keengganan banyak negara Afrika untuk bersama mereka dalam mengutuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Ana Palacio, bekas menteri luar Sepanyol, merumuskan:

Barat mendapat panggilan bangun pada Mac lalu, apabila 25 daripada 54 negara di Afrika berkecuali atau tidak mengambil bahagian sama sekali dalam undian pada resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menuntut Rusia segera menamatkan operasi ketenteraannya di Ukraine. . .

Bagi sebuah benua yang terlalu kerap menyaksikan kuasa besar dunia menggunakan undang-undang antarabangsa untuk memajukan kepentingan mereka sendiri, kritikan barat terhadap Rusia kedengaran kosong.

Dalam usaha untuk memenangi hati dan minda Afrika, AS dan Eropah meningkatkan penglibatan mereka dengan benua itu — tetapi begitu juga Beijing dan Moscow. Mari kita lihat siapa yang pernah dalam perjalanan mereka.

Pada awal tahun, Qin Gang, menteri luar China yang baharu, membuat penampilan sulungnya di pentas dunia dengan mengadakan lawatan selama seminggu ke benua Afrika. Sergei Lavrov, menteri luar Rusia, baru-baru ini melawat Afrika Selatan, Sudan, Mauritania, Mali dan negara-negara lain.

Minggu ini, naib presiden AS, Kamala Harris sedang dalam lawatan ke Ghana, Tanzania dan Zambia. Pelawat AS baru-baru ini ke Afrika termasuk setiausaha negara Antony Blinken, yang pergi ke Ethiopia dan Niger, dan setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, yang berada di Senegal, Afrika Selatan dan Zambia.

Bagi orang Eropah, Paolo Gentiloni, pesuruhjaya ekonomi EU, pergi ke Tunisia minggu ini. Di Brussels, presiden suruhanjaya Ursula von der Leyen menjadi tuan rumah kepada Presiden William Ruto dari Kenya.

Beberapa minggu yang lalu, presiden Perancis Emmanuel Macron berada di Angola, Gabon, Congo-Brazzaville dan Republik Demokratik Congo — dan di DRC, negeri terbesar di sub-Sahara Afrika, kami melihat kesukaran diplomatik Eropah dalam kelegaan yang ketara.

Eropah yang menggurui dan munafik?

Dalam ulasan untuk penerbitan digital Eropah Sosial ini, Jérémy Lissouba, ahli politik pembangkang Congo-Brazzaville, menegaskan bahawa Macron, semasa melawat Republik Demokratik Congo, enggan mengutuk “sokongan Rwanda untuk pemberontak M23 yang menyebabkan kekacauan di timur DRC — situasi yang setanding dengan Sokongan rahsia Rusia untuk pemisah Donbas dalam beberapa tahun kebelakangan ini”.

Lissouba berkata Macron menambah kesilapan yang didakwa ini dengan memberi syarahan kepada presiden DRC Félix Tshisekedi mengenai kebebasan akhbar:

Kemarahannya membawa satu lagi peringatan pahit tentang sikap paternalistik dan sumbang Eropah terhadap benua itu.

Boleh dikatakan, Lissouba terlalu keras terhadap Macron, yang, walaupun hubungan rapat Perancis dengan Rwanda, menyatakan dengan jelas bahawa dia tidak menyokong pemberontak di DRC. “Tidak boleh ada standard berganda antara tragedi yang berlaku di Ukraine di wilayah Eropah dan yang berlaku di bumi Afrika,” kata Macron.

Namun begitu, Lissouba adalah betul bahawa pemimpin Afrika sering melihat penglibatan pasca kolonial Eropah dengan benua itu sebagai kisah panjang janji-janji besar yang dicampur dengan pelaksanaan yang tidak konsisten dan terlepas peluang sebaik-baiknya, kepentingan diri dan kemunafikan paling teruk.

Lidet Tadesse Shiferaw, pakar Ethiopia dalam isu keamanan dan keselamatan Afrika, mengulas:

Perkongsian EU-Afrika bukan perkara baru untuk mengecewakan, sudah tentu bagi negara Afrika. Bagaimanapun, tamparan sejak beberapa tahun lalu melanda secara berbeza. Komitmen perkongsian didahului oleh penjenamaan yang megah dan gembar-gembur peringkat tinggi . . . menimbulkan keraguan pada niat dan kredibiliti juga.

Harapan yang tinggi, hasil yang tidak seberapa

EU secara rutin menggambarkan hubungannya dengan Afrika sebagai “keutamaan utama”. Jadi apa yang telah berlaku?

Mendasari segala-galanya adalah warisan imperialisme Eropah di Afrika. Ia bukan sahaja mempengaruhi sikap dan tingkah laku setiap pihak, tetapi juga struktur hubungan ekonomi mereka.

Seperti yang ditunjukkan oleh carta di bawah, EU pada 2021 masih — hanya — rakan kongsi terbesar Afrika untuk perdagangan barangan. Tetapi bahan mentah terus menyumbang kepada kebanyakan eksport Afrika ke Eropah – produk Afrika lain menghadapi pelbagai halangan bukan tarif yang melindungi pasaran EU.

Gambaran yang lebih besar ialah salah satu daripada banyak mesyuarat, pengisytiharan dan pelan tindakan — tetapi terlalu sedikit keputusan konkrit, seperti yang dijelaskan oleh W Gyude Moore dan Ovigwe Eguegu dalam artikel ini untuk Pusat Pembangunan Global.

Sidang kemuncak EU-Afrika pertama telah diadakan di Kaherah pada tahun 2000. Terdapat lima lagi sejak itu, yang terbaru di Brussels setahun yang lalu. Walau bagaimanapun, pandangan yang meluas di Afrika ialah, 23 tahun dari Kaherah, “sedikit dalam hubungan telah berubah menjadi lebih baik”, tulis Moore dan Eguegu.

Selain daripada isu ekonomi, satu kekecewaan serius sejak kebelakangan ini ialah apa yang dilihat oleh negara Afrika sebagai tindak balas EU yang perlahan dan tidak mencukupi terhadap keperluan benua itu untuk vaksin Covid.

Seterusnya, kerajaan Afrika bimbang bahawa penekanan Eropah terhadap membekalkan bantuan ketenteraan dan kewangan kepada Ukraine menyebabkan ia mengabaikan operasi keamanan di Afrika — masalah yang mana beberapa pembuat dasar Afrika, sebenarnya, mengadu sebelum pencerobohan Rusia.

Akhirnya, negara-negara Afrika berpendapat bahawa EU telah mengingkari janji membuka laluan untuk penghijrahan undang-undang ke Eropah, sebaliknya memfokuskan pada menyekat pemerdagangan migran dan mengusir ketibaan yang tidak diingini.

Jelas sekali, EU mempunyai setiap hak, apatah lagi kewajipan kepada rakyatnya, untuk mengawal sempadannya. Tetapi persepsi umum Afrika ialah EU dan negara anggotanya menggunakan gabungan dana pembangunan ekonomi mereka – kira-kira €25bn pada 2019 untuk Afrika – sebahagiannya sebagai instrumen untuk kawalan migrasi.

Had pengaruh Rusia di Afrika

Semua ini memberi peluang untuk meluaskan pengaruh Cina dan Rusia di Afrika. Giles Merritt, daripada kumpulan penyelidikan Friends for Europe, berkata:

Penglibatan China cenderung untuk diketepikan sebagai pelucutan aset oportunistik bahan mentah, manakala Rusia dilihat sebagai pembekal senjata yang tidak bertanggungjawab kepada beberapa diktator Afrika.

Kedua-dua perwatakan itu salah kerana bagi kebanyakan orang Afrika, Beijing dan Moscow memberi sumbangan positif. Prasangka Eropah ini juga memandang rendah kepantasan dan tahap pengaruh Eropah telah merosot.

Sepanjang dua dekad yang lalu, Rusia sememangnya merupakan pembekal senjata terbesar ke Afrika, seperti yang ditunjukkan dalam carta di bawah, yang disusun oleh Peterson Institute for International Economics.

Rusia juga mendapat manfaat daripada muhibah tertentu di Afrika sebagai negara pengganti Kesatuan Soviet, yang memberikan sokongan ketenteraan dan diplomatik untuk gerakan pembebasan negara yang memerangi penjajahan barat.

Beberapa negara Afrika bersimpati dengan hujah Rusia untuk melonggarkan cengkaman barat terhadap tatanan global, dan mungkin juga dengan peranan Rusia yang diisytiharkan sendiri sebagai pembela nilai-nilai tradisional yang konservatif.

Walau bagaimanapun, terdapat had untuk pengaruh Rusia di Afrika. Ramai pemimpin benua itu sedar bahawa perang Vladimir Putin di Ukraine adalah contoh neo-imperialisme dalam haknya sendiri.

Dan seperti yang dinyatakan oleh Vadim Zaytsev, perdagangan dan pelaburan Rusia di Afrika jauh lebih kecil daripada EU, China dan AS.

Pencarian China untuk pakatan Afrika

Bagi China, kini difahamkan dengan baik di Afrika bahawa negara-negara yang tidak mempunyai kapasiti fiskal dan potensi pertumbuhan untuk perkhidmatan pinjaman daripada Beijing berisiko jatuh ke dalam “laknat pembiayaan” kronik, seperti yang ditulis oleh Shirley Ze Yu dalam blog London School of Economics.

Tetapi dia membuat kes yang baik bahawa, dari sudut pandangan Beijing, matlamatnya adalah untuk tidak menjadikan negara-negara Afrika menjadi penghutang yang tidak berdaya. Sebaliknya, ia adalah untuk menjalin pakatan politik yang akan membantu ia membatalkan susunan global yang direka bentuk barat, dan perkongsian ekonomi yang akan menjamin akses kepada sumber dan melindungi China daripada pemisahan hubungan perniagaan dengan AS dan sekutunya.

Di manakah kedudukan Eropah dalam persaingan kuasa besar di Afrika? Dengan banyak perkara yang perlu dilakukan untuk mengejar ketinggalan. Seperti yang dikatakan oleh Merritt:

Banyak yang dibuat oleh pegawai EU dan pemimpin Eropah yang mempunyai hubungan sejarah yang rapat, tetapi realitinya ialah EU dan negara anggotanya perlu serius meningkatkan permainan mereka.

Lebih lanjut mengenai topik ini

Jejak Rusia yang semakin meningkat di rantau Sahel Afrika — analisis oleh Paul Stronski untuk Carnegie Endowment for International Peace

Pilihan Tony minggu ini

  • Tokoh perniagaan di Asia Timur yang dikaitkan dengan jenayah terancang telah membantu memudahkan penghantaran minyak yang besar dan haram ke Korea Utara, menurut siasatan oleh FT dengan kerjasama badan pemikir Institut Perkhidmatan Diraja.

  • Perarakan panjang China ke fakulti saintifik terkemuka Rusia telah berkembang pesat sejak pencerobohan besar-besaran Vladimir Putin ke atas Ukraine, Andrei Soldatov dan Irina Borogan berhujah dalam artikel untuk Pusat Analisis Dasar Eropah yang berpangkalan di Washington.

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti cerita Eropah terkini @FT Eropah

sgp results

keluaran sidney hari ini

togelsidney org

result hk lengkap

pengluaran sgp