site

Pinjaman awam UK meningkat pada skim sokongan tenaga

Pinjaman sektor awam UK meningkat lebih daripada jangkaan pada Februari, didorong oleh kos skim sokongan tenaga kerajaan.

Pinjaman bersih sektor awam ialah £16.7bn bulan lepas, kata Pejabat Statistik Nasional pada hari Selasa. Itu adalah £9.7 bilion lebih daripada Februari 2022 dan lebih tinggi daripada ramalan £11.4 bilion oleh ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters.

Ia juga merupakan peminjaman Februari tertinggi sejak rekod bulanan bermula pada 1993, sebahagian besarnya disebabkan oleh perbelanjaan yang besar untuk inisiatif sokongan tenaga.

Antara April 2022 dan Februari 2023, sektor awam meminjam £132.2bn. Ini menjadikan peminjaman mengikut kursus secara meluas selaras dengan ramalan £152.4bn oleh Pejabat Tanggungjawab Belanjawan untuk tahun kewangan penuh.

Canselor Jeremy Hunt berkata: “Peminjaman masih tinggi kerana kami bertekad untuk menyokong isi rumah dan perniagaan dengan harga yang semakin meningkat dan membelanjakan kira-kira £1,500 setiap isi rumah untuk membayar kurang separuh daripada bil tenaga rakyat pada musim sejuk ini.”

rwsult sgp

totobet sydney

toto sidney

hk keluar mlm ini

totobet net sgp hari ini