site

Pirelli/Sinochem: taktik tekanan boleh meletupkan Meloni

Itali telah menjadi penerima pelaburan China yang bersemangat. Ia juga telah mendaftar untuk Inisiatif Belt and Road yang kontroversial. Mungkinkah ia disebat ke arah yang bertentangan?

Kerajaan Perdana Menteri Giorgia Meloni sedang meneliti pegangan saham Sinochem dalam pembuat tayar Pirelli. Sebarang had hak pemegang saham gergasi kimia China itu tidak pernah berlaku sebelum ini, dengan implikasi kepada syarikat Itali lain yang mempunyai pelabur besar China.

Asas undang-undang untuk sebarang campur tangan Itali ialah “kuasa emas”nya. Ini bermakna kerajaan mesti dimaklumkan apabila pelabur asing membuat langkah ke atas syarikat Itali yang strategik. Menteri boleh memveto urus niaga atau mengenakan remedi.

Di Pirelli, pemberitahuan kuasa emas telah dicetuskan oleh pelanjutan pakatan pemegang saham. Ini menyatukan Sinochem dan bos lama Marco Tronchetti Provera. Perjanjian itu diperbaharui tahun lepas.

Pirelli sedang menunggu untuk melihat apa yang kerajaan memutuskan untuk lakukan. Ini mungkin tiada apa-apa. Tetapi Meloni, yang mengetuai parti Brothers of Italy yang nasionalis, mungkin merebut peluang ini untuk menyekat hak mengundi Sinochem dan akses kepada data.

Bekas perdana menteri Mario Draghi menggunakan kuasa emas untuk menyekat pengambilalihan China bagi pengeluar cip LPE. Tetapi menggunakan ia di Pirelli bermakna mengunci tanduk dengan pelabur sedia ada – dan yang tidak menawarkan provokasi.

Sinochem memiliki 37 peratus daripada Pirelli dan telah menjadi pelabur sejak 2015. Tayar bukanlah aset yang strategik. Dan kumpulan bahan kimia China telah menyerahkan kawalan operasi kepada Tronchetti Provera.

Jika Itali menyekat Sinochem, pegangan Tronchetti Provera terhadap syarikat itu akan diperkukuh. Kesan yang lebih besar adalah kelemahan kepercayaan dengan pelabur China. Contoh yang jelas: State Grid of China memiliki 35 peratus daripada syarikat induk CDP Reti, yang mengawal satu siri rangkaian tenaga.

Pegangan saham itu mungkin menyebabkan syak wasangka yang lebih mendalam di Rom berbanding kepentingan Sinochem dalam Pirelli. Bekalan tenaga telah dipolitikkan di Itali oleh percubaan pemerasan Rusia. Meloni harus berhati-hati membuka tin cacing.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini.

data sgp 2023 hari ini

pengluaran sdy

sidney

info hk malam ini

singa togel