site

Polis Israel bertempur dengan jemaah di masjid al-Aqsa Baitulmaqdis

Polis Israel bertempur dengan jemaah Palestin di masjid al-Aqsa Baitulmaqdis pada awal pagi Rabu, menarik tindak balas yang berang daripada dunia Arab.

Keganasan, yang berlaku ketika umat Islam menyambut bulan suci Ramadan, dan menjelang perayaan Paskah Yahudi, diikuti dengan baku tembak antara Israel dan Gaza, dengan tentera Israel mengebom tapak di kawasan pantai yang disekat selepas militan melepaskan 10 roket ke arah mereka. Israel.

Tentera Israel berkata empat daripada roket yang dilancarkan dari Gaza telah dipintas, lima jatuh di kawasan kosong, dan satu mendarat berhampiran kilang. Tiada kecederaan dilaporkan akibat pertukaran tersebut.

Perkarangan puncak bukit al-Aqsa, yang dikenali oleh orang Yahudi sebagai Temple Mount, adalah tapak ketiga paling suci dalam Islam dan paling suci dalam agama Yahudi, dan salah satu tempat paling sensitif dalam konflik Israel-Palestin. Pertempuran di sana telah mencetuskan kebakaran yang lebih meluas pada masa lalu, termasuk perang 11 hari antara Israel dan militan di Gaza dua tahun lalu.

Mesir, Arab Saudi dan Jordan semuanya mengecam kemasukan tentera Israel ke dalam masjid, dengan Arab Saudi mengecamnya sebagai “serbuan terang-terangan” dan Mesir menjenamakan ia sebagai “peningkatan berbahaya” yang akan menjejaskan usaha antarabangsa untuk meredakan ketegangan Israel-Palestin.

Keganasan pada Rabu bermula selepas polis Israel cuba mengeluarkan secara paksa penduduk Palestin yang telah menghalang diri mereka di masjid semalaman untuk bersolat.

Polis berkata mereka telah menahan 350 orang yang telah melontar bunga api dan batu, selepas “banyak percubaan berterusan untuk mengeluarkan individu dari masjid menggunakan dialog gagal”.

Bagaimanapun, perdana menteri Palestin Mohammad Shtayyeh menuduh Israel melakukan “jenayah besar terhadap jemaah”. “Solat di Masjid al-Aqsa tidak [something we do] dengan kebenaran pendudukan, sebaliknya ia adalah hak kami,” katanya.

Rakaman di media sosial kelihatan menunjukkan bunga api meletup di masjid, dan polis membelasah orang ramai dengan belantan dan punggung senapang. Bulan Sabit Merah Palestin berkata 12 orang telah cedera dalam pertempuran itu, dengan tiga dibawa ke hospital untuk rawatan.

Pertempuran di Baitulmaqdis berlaku di tengah-tengah lonjakan keganasan di Tebing Barat yang diduduki, mencetuskan kebimbangan bahawa konflik Israel-Palestin yang berlarutan lama mungkin berada di ambang peningkatan yang lebih meluas.

Pada tahun lalu, tentera Israel telah membunuh lebih daripada 250 rakyat Palestin di Tebing Barat, manakala rakyat Palestin telah membunuh lebih daripada 40 orang Israel.

Israel telah menduduki kedua-dua Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, termasuk Kota Lama di mana kawasan al-Aqsa terletak, sejak 1967.

Di bawah apa yang dipanggil perjanjian status quo, kedua-dua orang Islam dan bukan Islam boleh melawat tapak itu, tetapi hanya orang Islam dibenarkan untuk bersolat di sana. Bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini kumpulan Yahudi mula bersolat di tapak tersebut, mencetuskan kebimbangan di kalangan umat Islam bahawa status quo sedang dilemahkan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ketakutan itu telah diburukkan lagi dengan gesaan daripada ultranasionalis Yahudi untuk melaksanakan upacara penyembelihan seekor kambing di perkarangan pada hari raya Paskah, dalam menghidupkan semula amalan kuno.

Israel melarang pengorbanan sedemikian, dan dalam beberapa hari kebelakangan ini, polis telah menangkap dan menyoal orang yang telah meminta kambing dibawa ke tapak tersebut. Polis berkata pada pagi Rabu bahawa “tidak ada perubahan dalam tingkah laku sedia ada di Gunung Kuil dan tempat-tempat suci”.

resu sgp

pengeluar sidney hari ini

totobet sdy

hasil pengeluaran hongkong

pengluaran sgp