site

Polis merangka panduan baharu untuk mengurangkan jenayah pekerja seks

Pemimpin polis di England dan Wales bersedia untuk menasihatkan pegawai supaya menutup mata terhadap pekerja seks yang berkongsi premis untuk keselamatan selepas kerajaan gagal bertindak atas seruan bagi perubahan kepada undang-undang pelacuran yang “tumpul” dan “lapuk”.

Majlis Ketua Polis Negara, sebuah badan kebangsaan yang menetapkan hala tuju untuk kepolisan di UK, telah merangka panduan baharu yang menyatakan bahawa pekerja seks yang beroperasi atau berkumpul bersama untuk perlindungan tidak seharusnya “dijenayah”, menurut dua orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Menurut undang-undang UK semasa, seorang mungkin menawarkan perkhidmatan seksual sebagai pertukaran wang dari premis tertutup. Tetapi adalah menyalahi undang-undang untuk lebih daripada satu orang untuk menjual seks dari bangunan yang sama di bawah undang-undang penjagaan rumah pelacuran sejak tahun 1950-an.

Bagaimanapun, pekerja seks wanita berpendapat bahawa mereka perlu bekerjasama untuk keselamatan kerana ramai yang terus menghadapi keganasan atau pencerobohan daripada pelanggan.

Polis Metropolitan London minggu ini mendapat kritikan hebat kerana menganggap keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan sebagai berbeza daripada “keganasan serius”, menurut laporan terkutuk oleh Baroness Louise Casey.

Siasatan oleh Financial Times tahun lepas mendapati semakin ramai wanita beralih kepada kerja seks pada tahun 2022 untuk memenuhi keperluan semasa kos sara hidup melonjak. Dalam banyak kes, sifat kerja seks itu sendiri juga menjadi lebih berbahaya.

Kumpulan advokasi telah lama memberi amaran bahawa tingkah laku jenayah yang membolehkan pekerja seks beroperasi dengan lebih selamat membawa kepada bahaya yang tidak perlu.

Ringkasan insiden dari 2022 tindakan polis berkaitan dengan kesalahan menjaga rumah pelacuran, dikumpulkan melalui FOI

Beberapa pekerja seks berkata mereka telah memutuskan untuk meninggalkan premis kongsi di mana mereka telah menetapkan langkah keselamatan kerana takut dijenayah.

Dan Vajzovic, ketua NPCC untuk kerja seks di UK, berkata dia telah bertemu dengan pegawai kerajaan dan mengesyorkan agar mereka mengkaji semula apa yang disebutnya undang-undang “tumpul” yang melarang wanita daripada menjual seks dari premis yang sama.

Vajzovic berhujah bahawa undang-undang semasa gagal membezakan dengan secukupnya antara wanita yang menjual seks secara konsensual bersama dalam ruang kongsi dan kumpulan jenayah terancang yang memperdagangkan wanita.

“Jika [sex workers] berfikir bahawa apabila kita mengetuk pintu, mereka akan didakwa. . . mereka mungkin tidak akan mempunyai tahap kepercayaan tertinggi kepada kami,” katanya.

Beliau menambah bahawa mereka yang memaksa orang melakukan kerja seks boleh didakwa di bawah kesalahan lain. Kerajaan masih belum bertindak atas saranan Vajzovic, yang juga timbalan ketua konstabel Polis Bedfordshire.

Seorang lagi pegawai kanan yang tidak mahu namanya disiarkan berkata: “Kami mempunyai undang-undang ini yang kami fikir tidak betul, ia agak ketinggalan zaman.” Mereka menambah bahawa kadar caj yang rendah untuk menjaga rumah pelacuran mencadangkan bahawa undang-undang perlu dikemas kini.

Menurut data Kementerian Kehakiman, lima atau kurang orang setahun antara 2018 dan 2022 telah didakwa di bawah kesalahan ini.

Pegawai itu menambah bahawa beberapa wanita telah memberitahu mereka: “Anda mahu [our] keselamatan, namun undang-undang ini melumpuhkan kita kerana [of] pegawai polis yang terlalu bersemangat.”

Polis menghadiri alamat itu selepas laporan disyaki rumah pelacuran di alamat itu.  Pegawai yang hadir dan melaporkan bahawa ia jelas digunakan untuk kerja seks oleh dua gadis yang hadir.  Hadir di setiap bilik ialah kondom, kain lap dan pelincir.  Gadis-gadis itu masing-masing mempunyai beg pakaian dengan pakaian mereka sendiri. Kedua-dua gadis itu terbuka tentang bekerja sebagai pelacur tetapi menyatakan mereka melakukan ini atas kerelaan mereka sendiri tanpa pengaruh dan tidak dipaksa.  Mereka menyatakan mereka tidak akan kembali ke sini selepas hujung minggu ini dan akan pulang esok.

Ringkasan insiden lanjut dari 2022 tindakan polis berkaitan dengan kesalahan menjaga rumah pelacuran, dikumpulkan melalui FOI

Melalui permintaan Kebebasan Maklumat yang dihantar kepada pasukan polis di seluruh UK, FT telah mengenal pasti 24 kes sejak 2019 di mana nampaknya pekerja seks telah didekati, ditangkap atau dijenayah kerana bekerja bersama secara konsensual.

Ahli Parlimen Caroline Nokes, pengerusi jawatankuasa wanita dan kesamaan, berkata bahawa dalam era di mana kerja seks telah bergerak ke arah jenis pengiklanan baharu, termasuk tapak langganan OnlyFans, “kita tidak seharusnya bergantung pada undang-undang 1950-an dan budi bicara pihak polis” .

Panduan baharu itu kini dalam peringkat draf dan akan dihantar kepada ketua polis untuk tandatangan terakhir pada bulan Mei.

Ia berkata: “Kerja seks menimbulkan pelbagai risiko, dan pekerja seks berkumpul bersama di premis yang sama untuk keselamatan tidak bermakna mereka dijenayah di bawah undang-undang menjaga rumah pelacuran,” menurut dua orang yang diberi taklimat mengenai kandungannya.

Ia juga akan menetapkan prinsip utama untuk mengawal kerja seks, termasuk “bermula dari kedudukan yang menangani eksploitasi” dan “berusaha untuk memaksimumkan keselamatan dan mengurangkan kelemahan”.

Pejabat Dalam Negeri berkata: “Sebarang pindaan kepada undang-undang memerlukan pertimbangan yang teliti tentang hubungan antara rumah pelacuran, pemerdagangan dan kumpulan jenayah terancang.”

result sgp.

angka keluar sdy

info togel sdy

data hongkong malam ini

sgp