site

Presiden ECB memberi amaran tentang bahaya inflasi ‘tit-for-tat’

Presiden Bank Pusat Eropah telah memberi amaran tentang risiko “dinamik tit-for-tat” antara syarikat dan pekerja yang menaikkan margin keuntungan dan gaji, meningkatkan tekanan harga ketika kedua-dua kumpulan cuba mengelak daripada terkena inflasi yang lebih tinggi.

Christine Lagarde berkata pada hari Rabu bahawa kenaikan kos pinjaman ECB baru-baru ini “hanya mula berkuat kuasa sekarang”, dan tanda-tanda bahawa inflasi berterusan pada paras tinggi bermakna ia terpaksa “membawa kadar ke tahap yang cukup ketat untuk melembapkan permintaan”.

Kegawatan perbankan baru-baru ini telah menimbulkan keraguan tentang apa yang berlaku kepada inflasi, meningkatkan kebimbangan krisis kredit yang akan menjejaskan permintaan dan, akhirnya, harga. Tetapi Lagarde menyenaraikan sebab lain mengapa ECB mungkin lebih sukar untuk menurunkan tekanan harga tanpa menaikkan kadar melebihi paras semasa mereka iaitu 3 peratus.

“Inflasi masih tinggi, dan ketidakpastian di sekitar laluan ke hadapan telah meningkat,” kata Lagarde kepada ECB dan persidangan pemerhatinya di Frankfurt. “Ini menjadikan strategi yang mantap untuk masa hadapan penting.”

“Setakat ini, kita tidak nampak bukti jelas bahawa inflasi asas sedang menurun,” katanya. “Malah, kami melihat dua kuasa mendorong inflasi asas ke arah yang berbeza.” Harga tenaga yang lebih rendah mendorong inflasi turun tetapi permintaan domestik yang memberangsangkan mengimbanginya, apabila syarikat meningkatkan margin keuntungan dan pekerja mendesak untuk mendapatkan gaji yang lebih tinggi dalam pasaran buruh yang ketat.

Euro meningkat selepas Lagarde bercakap, meningkat 0.3 peratus kepada paras tertinggi lima minggu berbanding dolar AS$1.080.

Krishna Guha, ketua polisi dan strategi bank pusat di bank pelaburan AS Evercore ISI, berkata komen Lagarde “menunjukkan lebih keyakinan” bahawa kegawatan perbankan tidak akan mengganggu rancangan untuk menaikkan kadar.

Komennya dibalas dengan amaran daripada Joachim Nagel, ketua bank pusat Jerman, yang memberitahu Financial Times bahawa penetapan kadar zon euro mesti “degil” dan terus menaikkan kadar untuk menangani inflasi.

Mengulas perkara ini, majlis ekonomi Jerman memberi amaran pada hari Rabu bahawa ketidakstabilan pasaran kewangan boleh menjejaskan usaha bank pusat untuk melawan inflasi, kerana ia meramalkan pertumbuhan harga 6.6 peratus untuk Jerman pada 2023.

“Tahap ketidaktentuan yang tinggi dalam pasaran kewangan yang telah kita lihat dalam beberapa minggu kebelakangan ini menyukarkan bank pusat untuk melawan inflasi,” kata Ulrike Malmendier, salah seorang ahli majlis itu, yang menasihati kerajaan Jerman mengenai ekonomi. dasar.

Lagarde menggesa “perkongsian beban yang adil” antara pekerja dan syarikat untuk mengagihkan kerugian yang disebabkan oleh inflasi yang lebih tinggi, yang katanya akan menurunkan tekanan gaji dan harga. Tetapi jika kedua-dua kumpulan “cuba untuk meminimumkan kerugian mereka secara unilateral” ia boleh meningkatkan margin keuntungan, pertumbuhan upah dan harga sekaligus.

“Risiko dinamik ‘tit-for-tat’ seperti itu juga dipertingkatkan dengan prospek bahawa sesak pasaran buruh akan berlarutan,” katanya.

Presiden ECB berkata kuasa utamanya untuk menurunkan inflasi dengan menaikkan kadar faedah boleh dicairkan oleh beberapa faktor. Ini termasuk keengganan bank untuk menyampaikan kadar yang lebih tinggi kepada penyimpan, pengumpulan lebihan €900 bilion sejak wabak melanda tiga tahun lalu, tambahan €250 bilion sokongan fiskal daripada kerajaan tahun lepas dan sekali lagi tahun ini, dan pengurangan yang lebih rendah. tahap gadai janji kadar berubah.

ECB akan “memantau dengan teliti” sama ada bank mula menggunakan “baji pengantaraan” yang lebih besar kepada kos kredit untuk menuntut pampasan yang lebih tinggi untuk peningkatan risiko, katanya. Jika ini berlaku, “laluan” daripada kadar yang lebih tinggi kepada permintaan yang lebih rendah dan harga akan “menjadi lebih kukuh”.

Lagarde mengulangi bahawa terdapat “lebih banyak alasan untuk dilindungi” untuk ECB dalam menaikkan kadar jika ia mengekalkan ramalannya yang menunjukkan inflasi akan kekal lebih tinggi daripada sasaran 2 peratusnya untuk tiga tahun akan datang.

Tetapi dia menambah bahawa ketegangan perbankan telah “menambah risiko penurunan baru dan telah menjadikan penilaian risiko lebih kabur”.

result sgpresult singapurasgp result

pembukaan sidney

togel sydnèy

keluaran hongkong malam

pengeluwaran sgp