site

Presiden Filipina berdepan ujian ‘buat atau putus’ dengan dana kekayaan negara

Semasa mesyuarat sarapan pagi di Forum Ekonomi Dunia di Davos pada Januari, presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr memberitahu eksekutif korporat tentang rizab negaranya yang banyak berhutang di bank komersial dan kerajaan.

“Kami perlu mencari jalan untuk menjadikan wang itu berkesan untuk kami,” katanya kepada tetamu yang berkumpul, antaranya wakil Morgan Stanley dan Sequoia Capital, ketika beliau membuat kes untuk dana kekayaan negaranya yang pertama.

“Dana kekayaan negara adalah idea yang baik untuk memanfaatkan aset yang dimiliki kerajaan,” kata Marcos, menurut kenyataan pejabatnya.

Ada yang mengatakan bahawa Marcos, yang telah memegang jawatan kurang dari setahun, sedang mengawasi legasinya ketika dia meneruskan dasar ekonomi tandatangannya, Dana Pelaburan Maharlika, yang kini bernilai kira-kira $2bn. Beliau membayangkan dana itu sebagai kenderaan untuk menarik syarikat asing yang besar dan membantu pembangunan infrastruktur bankroll.

Selepas membicarakan rancangan itu di Switzerland, Marcos melancarkan dana itu di Jepun pada pertengahan Februari. Semasa beliau menamatkan lawatan rasmi lima hari ke Tokyo, presiden berkata tiga kumpulan Jepun telah berjanji untuk melabur dalam dana itu.

Artikel ini adalah daripada Nikkei Asia, penerbitan global dengan perspektif unik Asia tentang politik, ekonomi, perniagaan dan hal ehwal antarabangsa. Wartawan kami sendiri dan pengulas luar dari seluruh dunia berkongsi pandangan mereka tentang Asia, manakala bahagian Asia300 kami menyediakan liputan mendalam mengenai 300 syarikat tersenarai terbesar dan paling pesat berkembang dari 11 ekonomi di luar Jepun.

Langgan | Langganan kumpulan

Tetapi selepas presiden pulang ke tanah air, keyakinannya bertembung dengan realiti negaranya. Pembangkang yang berpunca daripada kebimbangan risiko kewangan dan rasuah telah membayangi usaha Marcos untuk menubuhkan dana yang dipercayainya akan memacu ekonomi yang sejak beberapa dekad kebelakangan ini telah diatasi oleh negara jiran Asia Tenggara Filipina.

Undang-undang yang dicadangkan untuk menubuhkan dana itu menimbulkan kontroversi sebaik sahaja ia difailkan akhir tahun lalu. Kumpulan buruh dan perniagaan berkata rancangan itu tidak sesuai dengan Filipina, sebuah negara yang mempunyai tahap hutang luar negeri yang tinggi dan kekurangan belanjawan. Tidak seperti dana kekayaan kerajaan biasa yang dicipta apabila negara mempunyai lebihan belanjawan, bil asal meminta dana pencen — Sistem Insurans Perkhidmatan Kerajaan dan Sistem Keselamatan Sosial — untuk membekalkan lebih separuh daripada dana permulaan 275 bilion peso ($4.9 bilion).

Namun, Marcos menetapkan rang undang-undang itu sebagai perundangan keutamaan, membuka jalan untuk kelulusannya kurang daripada sebulan selepas ia difailkan. Dewan Rakyat melancarkan laluannya pada Disember, dengan 90 peratus ahli parlimen menandatangani jawatan sebagai pengarang bersama dalam menunjukkan kesetiaan kepada Marcos.

Gambar cadangan Dana Pelaburan Maharlika

Namun, cop getah kongres tidak banyak meningkatkan persepsi orang ramai terhadap dana itu. “Ia meninggalkan rasa tidak enak di mulut bagi ramai orang,” kata Froilan Calilung, yang mengajar sains politik di Universiti Santo Tomas di Manila.

Malah sekutu Marcos di Senat, yang sedang membincangkan cadangan undang-undang yang akan menginstitusikan dana itu, telah mempersoalkan rang undang-undang itu dalam bentuk semasa, yang memberi mandat kepada bank-bank milik kerajaan dan bank pusat bebas negara itu untuk menyediakan sebahagian besar modal awal Maharlika.

Tetapi di sebalik tentangan dan dakwaan bersejarah rasuah yang melibatkan keluarga presiden, anak lelaki dan nama mendiang diktator terus maju.

Penyokong Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos Jr. bersorak di luar ibu pejabatnya di Manila selepas kemenangannya pada Mei 2022 © Ken Kobayashi

Dana kekayaan yang berjaya boleh menjadi pencapaian penting bagi Marcos, yang berpotensi memberikan pembaharuan bagi legasi keluarga ini, yang banyak di negara ini dikaitkan dengan rasuah, kata Calilung.

“Ini adalah saat yang menentukan bagi Marcos untuk menetapkan imej baharu untuk Marcos,” kata Calilung. “Ia adalah rekaan atau rehat; itulah sebabnya dia mengambil risiko besar ke atas dana kekayaan.”

Dengan mendesak untuk Maharlika, Marcos mempertaruhkan modal politiknya pada dana kontroversi itu, kata Bob Herrera-Lim, seorang penganalisis di perundingan AS Teneo. “Sekiranya berlaku masalah dengan Maharlika – sama ada ia kurang hantar atau ada masalah dengannya – dia akan memiliki masalah itu,” katanya.

“Masalahnya ialah Maharlika – walaupun niatnya yang baik dan bahasa yang ditulis dengan baik – akan terdedah kepada kelemahan umum dalam institusi dan tadbir urus di Filipina.”

Sejak kemenangan bersejarahnya dalam pilihan raya pada Mei, Marcos telah berikrar untuk mengubah ekonomi yang bergelut untuk pulih daripada kerosakan yang diakibatkan oleh penutupan berpanjangan semasa pandemik coronavirus. Tunjang kepada rancangan tersebut ialah program infrastruktur yang komprehensif. Marcos pada 9 Mac meluluskan senarai 194 “projek perdana” bernilai kira-kira 9tn peso.

Beliau berkata Maharlika akan melabur dalam jenis infrastruktur berskala besar yang amat diperlukan oleh negaranya, seperti jalan raya dan sistem kereta api.

“Kami bercakap tentang tenaga, kami bercakap tentang infrastruktur, kami bercakap tentang pembangunan pertanian, kami bercakap tentang pendigitalan,” kata Marcos di Davos. “Jadi semua ini memerlukan banyak sokongan.”

Beliau juga telah memberi jaminan bahawa Maharlika akan berbeza daripada 1MDB, dana kekayaan Malaysia yang sarat rasuah yang ditubuhkan oleh bekas perdana menteri Najib Razak dan digunakan untuk transaksi kewangan haram. “Kami hanya akan menggunakan dana apabila terdapat projek yang sangat khusus untuk dibayar,” kata Marcos. “Jadi pengubahan wang haram tidak akan berlaku.”

Presiden Filipina Ferdinand Marcos, bapa kepada pemimpin penyandang itu, memberi isyarat dari balkoni Istana Malacañang selepas mengangkat sumpah jawatan dalam foto 1986 ini. Beberapa jam kemudian, Marcos meletak jawatan dan melarikan diri dari negara © Bullit Marquez/AP

Michael Maduell, presiden Institut Dana Sovereign Wealth yang berpangkalan di AS, sebuah firma penyelidikan, berkata, untuk bekerja, dana kekayaan untuk Filipina “perlu mempunyai misi yang jelas, ketelusan terperinci dan struktur tadbir urus korporat yang teguh jika ia mahu makmur dan berkembang”.

Bagi sesetengah penganalisis, Maharlika tidak memenuhi keperluan ini. Rang undang-undang Dewan yang diluluskan, yang kemudiannya diterima pakai oleh Senat, mengeluarkan dana pencen sebagai pencarum. Ia sebaliknya memberi mandat kepada dua pemberi pinjaman negeri — Bank Tanah Filipina dan Bank Pembangunan Filipina — untuk menanggung sebahagian besar modal yang diperlukan, selain dividen bank pusat dan hasil perjudian.

Penyokong Dana Pelaburan Maharlika menunjukkan dana kekayaan yang telah membantu pembangunan ekonomi negara jiran Asia Tenggara. Filipina “sudah lama menunggu” untuk dananya sendiri, kata setiausaha kewangan Benjamin Diokno.

Singapura, sebuah negara kota yang lebih besar sedikit daripada Metro Manila, telah berjaya membina GIC sebagai salah satu dana terbesar di dunia, dengan aset di bawah pengurusan $690 bilion, menurut Institut Dana Kekayaan Berdaulat. Pihak Berkuasa Pelaburan Indonesia, yang menjadi templat untuk apa yang sedang diusahakan Filipina, telah merekodkan kira-kira $30 bilion dalam komitmen pelaburan bersama, termasuk daripada Dana Silk Road China, sejak dilancarkan pada 2021.

Temasek, pelabur milik kerajaan Singapura yang lain, telah melabur dalam DBS Bank, Singapore Telecommunications dan Singapore Airlines, yang telah menjadi peserta terkemuka Asia Tenggara dalam sektor masing-masing. Tetapi Temasek juga mengalami “kerosakan reputasi” apabila ia mencatatkan $275 juta yang telah dilaburkannya dalam pertukaran mata wang kripto yang muflis.

Ketika rang undang-undang Maharlika menjadi tajuk utama akhir tahun lalu, spekulasi berkisar tentang apa yang Marcos harapkan dapat dicapai dengannya. Portfolio pelaburan Maharlika yang dirancang meliputi segala-galanya daripada bon dan mata wang kepada infrastruktur, tetapi pentadbiran Marcos tidak menyatakan dengan jelas objektifnya.

Pegawai kewangan berkata dana itu adalah pembangunan dan komersial. Tetapi kekaburan pada teras misinya boleh mengelirukan syarikat swasta yang ingin membida projek infrastruktur di bawah program perkongsian awam-swasta kerajaan, kata Herrera-Lim.

Penganalisis berkata kebimbangan yang menyelubungi Maharlika mengingatkan kembali kepada jawatan presiden Ferdinand Marcos Sr, yang dasar ekonomi statistiknya melahirkan ketidakcekapan, rasuah dan kronisme yang menyumbang kepada krisis ekonomi pada 1980-an.

“Sejarah presiden Marcos yang pertama akan sentiasa menjadi sebahagian daripada beban pentadbiran anaknya, secara adil atau tidak,” kata Herrera-Lim.

Pekerja di tapak pembinaan jambatan di Manila, Filipina © Veejay Villafranca/Bloomberg

Pembela Maharlika berkata dana itu akan tertakluk kepada lapisan pengawasan, walaupun ia akan — seperti syarikat swasta — menikmati pengecualian daripada undang-undang yang bertujuan untuk memastikan ketelusan dalam pemerolehan dan hal ehwal syarikat kerajaan yang serupa.

Dengan hanya dua senator pembangkang dalam dewan 24 ahli, penganalisis berkata rang undang-undang Dana Pelaburan Maharlika mungkin akan diluluskan, mungkin dengan perubahan ketara. Kepimpinannya kemudiannya perlu menyahut cabaran untuk menarik pelabur dan melaksanakan projek.

Tanggungjawab untuk tugas yang mencabar ini akan jatuh pada presiden, dan dana itu boleh menyediakan barometer untuk kejayaan pentadbirannya, kata penganalisis.

“Marcos telah meletakkan namanya di belakang Maharlika,” kata Herrera-Lim. “Sekiranya ia gagal mendapat tempat kerana tentangan daripada Kongres, atau terpincang-pincang oleh undang-undang yang direka dengan buruk, maka ia akan mencerminkan secara negatif keupayaannya untuk meneruskan programnya.”

Laporan tambahan oleh Tsubasa Suruga di Singapura dan Erwida Maulia di Jakarta

A versi artikel ini pertama kali diterbitkan oleh Nikkei Asia pada 14 Mac 2023. ©2023 Nikkei Inc. Hak cipta terpelihara.

resulit sgp

pengeluaran sydney togel

togel sdy hari

pembukaan hongkong

sgp hari ini yang keluar