site

Presiden Israel menggesa supaya rombakan kehakiman dihentikan

Presiden Israel Isaac Herzog telah merayu kerajaan untuk menghentikan rombakan kehakiman yang dipertikaikan dengan sengit, memberi amaran bahawa polarisasi yang ditimbulkannya telah meletakkan “keselamatan, ekonomi, masyarakat kita” di bawah ancaman.

Bantahan besar-besaran meletus di seluruh negara semalaman dengan puluhan ribu orang turun ke jalan raya selepas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memecat menteri pertahanannya kerana mendesak penangguhan reformasi.

Dalam satu kenyataan ringkas pada pagi Isnin, Herzog, yang sebahagian besar kuasanya adalah upacara, merayu kepada Netanyahu untuk berundur, memberi amaran bahawa “seluruh negara dilanda kebimbangan yang mendalam”.

“Demi perpaduan Rakyat Israel, demi tanggungjawab yang diperlukan, saya menyeru anda untuk menghentikan proses perundangan dengan segera,” tulisnya di Twitter.

“Bangun sekarang! Ini bukan detik politik; ini adalah saat untuk kepimpinan dan tanggungjawab.”

Pergaduhan terhadap cadangan itu, yang akan melemahkan kuasa badan kehakiman dengan ketara, telah menjerumuskan Israel ke dalam krisis politik yang semakin meruncing, meresahkan pelabur, membimbangkan sekutunya dan mencetuskan gelombang protes terbesar dalam lebih sedekad.

Pada hari Ahad, pentadbiran presiden AS Joe Biden berkata ia “sangat bimbang” dengan peristiwa di Israel dan menggesa ahli politik Israel untuk mengurangkan krisis.

“Kami terus mendesak pemimpin Israel untuk mencari kompromi secepat mungkin,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara, Adrienne Watson. “Kami percaya itu adalah jalan terbaik ke hadapan untuk Israel dan semua rakyatnya.”

Protes meletus di seluruh Israel pada malam Ahad selepas Netanyahu memecat menteri pertahanannya Yoav Gallant, tokoh paling kanan dalam kerajaan garis kerasnya untuk menentang baik pulih itu, memberi amaran ia mengancam keselamatan negara.

Tembakan itu mencetuskan kemarahan serta-merta. Sekumpulan universiti berkata mereka akan melancarkan mogok mulai pagi Isnin, dan konsul jeneral Israel di New York meletak jawatan sebagai protes.

Demonstrasi itu menyusuli bantahan selama tiga bulan di mana ratusan ribu rakyat Israel turun ke jalan raya dan peningkatan jumlah pasukan simpanan dalam tentera telah mengancam untuk tidak melaporkan diri untuk latihan.

Bagaimanapun, penyokong tegar dalam gabungan itu mengalu-alukan pemergian Gallant. Itamar Ben-Gvir, menteri keselamatan negara ultranasionalis, yang meminta Gallant dipecat selepas kenyataannya pada hari Sabtu, mengucapkan tahniah kepada Netanyahu.

Netanyahu berkata minggu lalu bahawa kerajaan akan meneruskan dengan baik pulih dan membawa pindaan yang memberikannya kawalan yang lebih besar ke atas pelantikan kehakiman ke parlimen untuk undian terakhir minggu ini.

Tetapi dalam tanda kurang senang dalam gabungan itu, menteri ekonomi, diaspora dan budaya semuanya berkata pada awal pagi Isnin bahawa mereka akan menyokong Netanyahu jika dia memutuskan untuk menangguhkan baik pulih. “Pembaharuan itu perlu dan kami akan melaksanakannya,” kata menteri ekonomi Nir Barkat dalam satu kenyataan. “Tetapi bukan dengan harga perang saudara.”

results togel singapura

pengeluaran sdy hari ini

toto bet sdy

result hk

totobet singapore