site

Presiden Israel menyeru para pemimpin untuk memulakan perbincangan untuk menyelesaikan krisis politik

Presiden Israel Isaac Herzog menggesa pemimpin politik untuk memulakan rundingan segera untuk mencari penyelesaian kepada krisis politik negara itu, sehari selepas kerajaan menangguhkan rombakan kehakiman yang dipertikaikan sengit.

Israel telah dicengkam oleh krisis politik terdalamnya sejak beberapa tahun sejak kerajaan Benjamin Netanyahu, sayap paling kanan dalam sejarah negara itu, melancarkan rancangan untuk mengekang kuasa badan kehakiman pada Januari, mencetuskan gelombang protes selama berbulan-bulan.

Selepas kesatuan sekerja terbesar Israel mengumumkan mogok umum pada hari Isnin dan puluhan ribu orang turun ke jalan sebagai protes, Netanyahu akhirnya berundur, bersetuju untuk menangguhkan kelulusan undang-undang itu sehingga sesi parlimen seterusnya pada Mei untuk membenarkan dialog.

Berikutan pengumumannya, Herzog bercakap dengan Netanyahu dan dua pemimpin pembangkang, Yair Lapid dan Benny Gantz, dan menggesa mereka untuk melantik pasukan perunding untuk bertolak ansur.

Semasa dia mengumumkan penangguhan pada petang Isnin, Netanyahu berkata dia bertindak “atas keinginan untuk mengelakkan keretakan dalam negara” tetapi menegaskan bahawa “satu cara atau yang lain”, kerajaannya akan meluluskan reformasi kehakiman.

Gantz mengalu-alukan keputusan untuk menghentikan proses perundangan, tetapi Lapid, ketua parti pembangkang terbesar, Yesh Atid, bertindak lebih berhati-hati.

“Kami mempunyai pengalaman buruk dari masa lalu dan jadi pertama sekali kami akan memastikan bahawa tiada helah atau gertakan di sini,” kata Lapid. “Jika undang-undang benar-benar berhenti, secara tulen dan sepenuhnya, kami bersedia untuk memulakan dialog yang tulen.”

Tokoh pembangkang lain menyatakan kebimbangan tentang bagaimana Netanyahu telah menjanjikan rakan gabungannya yang ekstrem kanan Itamar Ben-Gvir bahawa seorang pengawal negara akan ditubuhkan di bawah naungannya sebagai menteri keselamatan negara, untuk memujuknya supaya bersetuju dengan penangguhan dalam baik pulih.

Gilad Kariv, dari parti pembangkang Buruh, berkata pengawal negara harus berada di bawah kawalan polis dan bahawa penubuhannya di bawah kuasa langsung Ben-Gvir akan menjadi “ancaman serius kepada demokrasi”.

Kerajaan AS, yang telah mendesak untuk berkompromi, mengalu-alukan keputusan Netanyahu untuk menghentikan baik pulih, yang akan memberi kerajaan dan sekutunya kawalan yang lebih besar ke atas pelantikan hakim dan sangat mengehadkan keupayaan mahkamah atas untuk membatalkan undang-undang.

Dalam temu bual dengan Radio Tentera pada hari Selasa, Tom Nides, duta AS ke Israel, berkata Netanyahu berkemungkinan menerima jemputan ke Rumah Putih – yang tidak dilanjutkan sejak dia kembali memegang jawatan pada Disember – selepas perayaan Paskah bulan depan.

Netanyahu dan sekutunya menegaskan pembaharuan diperlukan untuk mengekang badan kehakiman yang terlalu aktivis. Tetapi pengkritik berkata perubahan yang dicadangkan oleh kerajaannya akan menjejaskan kawalan dan imbangan Israel, merosakkan perlindungan minoriti dan melemahkan ekonomi.

Bantahan oleh kumpulan yang menyokong dan menentang rancangan baik pulih kerajaan diteruskan pada malam Isnin, dengan pertempuran dilaporkan di beberapa kawasan.

resul sgp

pengeluaran sd

totobet sdy 2023

angka keluar hk mlm ini

totobet net singapura hari ini