site

Presiden SNP akui parti pemerintah Scotland dalam ‘kekacauan besar’

Parti Kebangsaan Scotland yang memerintah Scotland berada dalam “kekacauan besar” berikutan peletakan jawatan suami menteri pertama Nicola Sturgeon sebagai ketua eksekutifnya, kata presidennya Michael Russell pada Ahad.

Pemergian mengejut pada hujung minggu Peter Murrell, yang berkhidmat sebagai ketua eksekutif SNP sejak 1999, menyerlahkan perpecahan dan kekacauan yang melanda parti pro-kemerdekaan itu sejak Sturgeon bulan lepas mengumumkan hasratnya untuk berundur.

“Adalah adil untuk mengatakan bahawa terdapat kekacauan yang besar dan kami perlu membersihkannya,” Russell, yang menggantikan Murrell sebagai ketua eksekutif sementara, memberitahu BBC Radio Scotland.

SNP mengakui pada Khamis ia mempunyai 30,000 lebih sedikit ahli daripada yang didakwanya pada awal kempen yang dipertikaikan sengit untuk memilih pemimpin baharu parti itu yang berusaha untuk menamatkan kesatuan tiga abad Scotland dengan England.

Peletakan jawatan Murrell, yang berkahwin dengan Sturgeon pada 2010, berlaku selepas pemergian ketua komunikasi untuk anggota SNP parlimen Scotland pada hari Jumaat, yang berkata terdapat “isu serius” dengan kenyataan yang dikeluarkannya “sebagai penghargaan kepada rakan sekerja. di HQ parti”.

Dalam satu kenyataan mengumumkan peletakan jawatannya pada hari Sabtu, Murrell berkata: “Tanggungjawab terhadap respons SNP terhadap pertanyaan media mengenai nombor keahlian kami terletak pada saya sebagai ketua eksekutif. Walaupun tidak ada niat untuk mengelirukan, saya menerima bahawa ini adalah hasilnya.”

Menteri pertama Scotland Nicola Sturgeon bercakap kepada pemberita di luar rumahnya pada hari Sabtu © Jeff J Mitchell/Getty Images

Russell berkata kepercayaan orang ramai terhadap SNP telah terjejas, tetapi dia menolak soalan mengenai integriti pemilihan kepimpinan yang dibangkitkan oleh kempen Kate Forbes, setiausaha kewangan, dan bekas menteri keselamatan masyarakat Ash Regan.

Humza Yousaf, setiausaha kesihatan dan kegemaran pembuat taruhan untuk menggantikan Sturgeon, telah menyokong proses pemilihan tetapi berkata Murrell betul untuk berhenti dan “memberi laluan kepada pemimpin baharu untuk melantik ketua eksekutif baharu”.

Russell berkata pemilihan kepimpinan dikontrakkan kepada “kontraktor bebas yang mempunyai integriti yang tidak boleh dicabar,” sambil menambah: “Kita perlu menyelesaikannya dan kemudian kita perlu meneruskan.”

Perpecahan dalam SNP dan aduan mengenai pengendaliannya terhadap pemilihan kepimpinan telah memusnahkan disiplin yang dibanggakan yang membantu parti itu mengawal kerajaan yang diturunkan Scotland pada 2007 dan memenangi setiap pilihan raya besar sejak itu.

Forbes telah berundur daripada soalan mengenai proses pilihan raya, tetapi dalam surat kepada ahli yang disiarkan di Twitter pada hari Sabtu bahawa dia telah “terluka dan bingung dengan kemelut yang luar biasa dalam parti kami”.

Selepas ketiga-tiga calon menyertai gesaan agar SNP mendedahkan saiz keahliannya semasa, parti itu berkata pada Khamis bahawa 72,186 orang layak mengambil bahagian dalam undian kepimpinan, yang ditutup pada 27 Mac.

SNP telah mendakwa pada permulaan perlumbaan ia masih mempunyai hampir 104,000 ahli yang dilaporkan pada penghujung 2021 — itu sendiri kejatuhan yang curam daripada puncak 125,000 pada 2019.

hasil result sgp hari ini

pengeluaran angka sdy

toto sidney 2023

pengeluaran hk

pengeluaran sgp hari ini