site

Presiden Somalia berkata militan al-Shabaab telah dikalahkan dalam penglihatan

Presiden Somalia telah menyatakan keyakinan bahawa serangan ketenteraan barunya terhadap al-Shabaab akan “mengalahkan” kumpulan Islam yang berkaitan dengan al-Qaeda yang telah lama mengganas Tanduk Afrika.

Tentera kerajaan telah mendapat tempat menentang militan sejak Ogos selepas melancarkan kempen paling penting diketuai Somalia menentang al-Shabaab sejak jihadis memulakan kempen keganasan mereka 15 tahun lalu.

Keuntungan wilayah, kebanyakannya di tengah Somalia, telah disokong oleh tindakan keras kewangan yang telah membawa kepada pembekuan ratusan akaun bank dan wang mudah alih, memegang gabungan “beberapa juta dolar”, dan usaha untuk meyakinkan ulama Somalia untuk mengutuk al -Shabaab sebagai “anti-Islam”.

“Dua perkara yang ada untuk mengalahkan al-Shabaab: satu dari segi ketenteraan, satu lagi adalah ideologi,” kata Hassan Sheikh Mohamud kepada Financial Times dalam wawancara eksklusif dari perkarangan presiden di ibu negara Mogadishu. “Perang ideologi akan berterusan untuk beberapa waktu tetapi, dalam perang ketenteraan, saya percaya kita akan mengalahkan mereka.”

Serangan al-Shabaab, yang disokong oleh AS, Turki, Kesatuan Afrika dan lain-lain, berlaku ketika Somalia, sebuah negara dengan 17 juta penduduk, dicengkam oleh kemarau terburuk dalam beberapa dekad. Ini telah mencetuskan kecemasan kemanusiaan dan krisis makanan untuk lebih daripada satu pertiga penduduknya, dengan berjuta-juta orang di ambang kebuluran.

Bencana ini sebahagiannya telah mendorong apa yang disebut oleh seorang diplomat di Mogadishu sebagai “pemberontakan dalam pemberontakan”, kerana masyarakat yang pernah berada di bawah kawalan al-Shabaab bangkit menentang mereka. Kerajaan Somalia telah dibantu oleh rasa tidak puas hati yang semakin meningkat dengan penggunaan pemerasan dan pengambilan paksa oleh jihadis, yang telah menyebabkan kebanyakan penduduk menentang mereka.

Al-Shabaab juga telah mengalami pembelotan yang ketara, terutamanya Sheikh Mukhtar Robow, bekas timbalan ketuanya yang telah direkrut ke dalam kabinet Sheikh Mohamud sebagai menteri hal ehwal agama.

Kerajaan Somalia juga telah membuat perjanjian dengan militia daripada beberapa puak serantau yang berkuasa di negara itu. Pasukan gabungan telah dapat menawan semula sebidang wilayah di negeri Hirshabelle dan Galmudug, utara ibu negara.

“Kami telah menghubungkan pasukan kami dan masyarakat untuk membebaskan kawasan ini,” kata Sheikh Mohamud.

Sokongan lanjut datang daripada 20,000 pasukan yang kuat di bawah Kesatuan Afrika, manakala AS dan Turki telah menyediakan serangan dron dan latihan ketenteraan. Seorang pegawai kanan AS yang biasa dengan konflik itu percaya strategi baharu itu berjaya, berkata pakatan antara tentera Somalia dan puak yang mengetahui rupa bumi dan boleh mengenal pasti al-Shabaab adalah “kombinasi yang cukup kuat” yang “secara asasnya berbeza” daripada sebelumnya. cubaan untuk menghancurkan golongan Islamis.

Seorang askar berkawal di hadapan runtuhan katedral Mogadishu yang dibina oleh Itali
Seorang askar berkawal di hadapan runtuhan katedral Mogadishu yang dibina oleh Itali © Eduardo Soteras Jalil/FT

Penganalisis bersetuju bahawa militan telah diletakkan di belakang. Omar Mahmood, penganalisis kanan Somalia di kumpulan pemikir Crisis Group, berkata serangan itu telah “menterbalikkan beberapa keuntungan al-Shabaab sejak beberapa tahun lalu, memaksa militan keluar dari beberapa kawasan, termasuk beberapa bandar penting. Namun cabaran besar kekal.”

Fasa seterusnya, yang lebih sukar, akan berusaha untuk menakluk semula wilayah di Jubaland dan negeri Barat Daya, pusat militan. “Al-Shabaab terus melancarkan penentangan di bahagian tengah Somalia dan memerangi al-Shabaab di kubu kuat selatannya mungkin akan menjadi lebih sukar,” kata Mahmood.

Untuk mengambil langkah seterusnya ini, Mogadishu telah mendapatkan sokongan ketenteraan dari negara jiran Djibouti, Ethiopia dan Kenya, tiga negara yang turut mengalami serangan al-Shaabab. “Kami akan mempunyai lebih banyak kuasa dan lebih banyak keupayaan sekarang daripada yang kami ada pada fasa sebelumnya,” kata Sheikh Mohamud.

Al-Shabaab, yang menggabungkan ideologi nasionalis Salafi-jihad dan Somalia, berkumpul pada kira-kira 2006 semasa pencerobohan Ethiopia ke Somalia. Ia telah menjadi sinonim dengan pengeboman berani mati dan serangan yang mengerikan, termasuk serbuan 2013 di pusat beli-belah Westgate di Nairobi.

AS telah menggelarnya sebagai “rangkaian al-Qaeda terbesar dan paling mematikan di dunia”, dengan mengatakan bahawa ia menyediakan perintah pusat kumpulan pengganas itu dengan “berpuluh juta dolar”. Komando Afrika AS menganggarkan terdapat 5,000-10,000 pejuang al-Shabaab di Somalia sebelum serangan ini. “Tetapi mereka telah mengambil banyak korban baru-baru ini,” kata seorang pegawai pertahanan Somalia.

Sokongan AS kepada Somalia berbentuk kehadiran tentera yang “berterusan” sebanyak 450 tentera yang ditubuhkan tahun lalu oleh Presiden Joe Biden. Itu pergi beberapa cara untuk membalikkan keputusan oleh pendahulunya Donald Trump untuk mengundurkan tentera. AS mempunyai sejarah yang panjang dan bermasalah di Somalia, termasuk serangan al-Shabaab ke atas salah satu pangkalannya di Kenya pada 2020 yang mengorbankan tiga askar, dan dua helikopter Black Hawk pada 1993 yang terkenal menewaskan 18 askar AS.

Sheikh Mohamud berkata matlamat utamanya adalah untuk menyokong kumpulan militan itu ke sudut yang ketat sehingga mereka tidak mempunyai pilihan selain bercakap tentang keamanan. “Al-Shabaab masih merasakan ia boleh bertahan, dan kami juga percaya peluang untuk rundingan masih belum matang.

“Tetapi pada akhirnya, ini akan berakhir dengan rundingan.”

totobet sg

hasil pengeluaran sdy

togel sydney

hk malam ini keluar berapa

www.totobet.com singapore