site

Probe mendapati buli dan diskriminasi merentas perkhidmatan bomba Inggeris

Perkhidmatan bomba dan penyelamat England telah diberitahu untuk “mengendakan” salah laku kakitangan berikutan laporan buruk ke dalam sektor itu mendedahkan dakwaan buli, gangguan dan diskriminasi dalam semua 44 organisasi serantau.

Contoh tingkah laku perkauman, misoginis dan homofobik ditemui dalam suku perkhidmatan, menurut laporan HM Inspektorat Konstabulari dan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat yang dikeluarkan pada hari Khamis.

Laporan itu menandakan kali kedua dalam 10 hari bahawa kebimbangan telah dibangkitkan tentang budaya perkhidmatan kecemasan. Tinjauan Casey terhadap Polis Metropolitan London, yang diterbitkan pada 21 Mac, mendapati pihak berkuasa itu bersalah atas “perkauman institusi, misogi dan homofobia”.

Badan pemantau mengeluarkan notis rasmi “sebab kebimbangan” kepada lima daripada perkhidmatan bomba dan penyelamat, yang tidak dinamakan dalam laporan itu. Seorang pegawai kanan menggunakan kata-kata perkauman yang serius terhadap seorang pegawai kulit hitam tetapi menolaknya sebagai gurauan, kata laporan itu.

Dua pegawai lelaki bergurau tentang merogol rakan sekerja wanita kemudian melakonkan serangan ke atasnya. Penderaan homofobik telah ditulis pada loker seorang ahli bomba gay, laporan itu mendapati.

Roy Wilsher, HM Inspektor Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat, berkata penemuan itu menyinari “buli dan gangguan yang amat merisaukan” dalam unit bomba dan penyelamat di seluruh England.

“Saya khuatir ini mungkin hanya puncak gunung ais,” tambahnya. “Sektor ini perlu memahami cara ia mengendalikan perkara salah laku. Kakitangan sepatutnya berasa boleh melaporkan dakwaan tanpa rasa takut akan tindakan balas.”

Inspektor mendapati dakwaan buli dalam semua 44 perkhidmatan tetapi berkata ada yang “jauh lebih teruk” daripada yang lain. Anggota bomba memberitahu pemeriksa sektor itu adalah “kelab lelaki” dan mereka takut akan tindakan balas jika mereka melaporkan kelakuan buruk.

Di perkhidmatan bomba dan penyelamat London dan Gloucestershire, pemeriksa mendapati masalah yang begitu teruk sehingga mereka diletakkan dalam proses “menglibatkan” pemantauan yang dipertingkatkan untuk briged yang mengalami masalah yang teruk.

Kajian bebas tentang budaya Pasukan Bomba London, yang diterbitkan pada bulan November, mendapati beberapa contoh perkauman, misogi dan homofobia.

Laporan di seluruh negara itu membuat 35 cadangan, termasuk perkhidmatan yang diperlukan untuk membuat pemeriksaan latar belakang kakitangan baharu dan sedia ada, sesuatu yang tidak dilaksanakan secara konsisten di seluruh negara.

Ia juga mencadangkan unit harus berusaha untuk meningkatkan kepelbagaian kakitangan dan memperkenalkan mekanisme untuk memantau masalah budaya dalam organisasi mereka.

“Tingkah laku mengejutkan yang kami temui menjelaskan bahawa sektor itu tidak boleh menunggu satu hari lagi sebelum ia bertindak,” kata Wilsher.

Mark Hardingham, pengerusi Majlis Ketua Bomba Kebangsaan, yang mewakili ketua briged, berkata laporan itu dibuat kerana “sukar membaca” dan ia menggambarkan “gambaran yang jelas dan terkutuk” tentang isu budaya yang dihadapi perkhidmatan bomba dan penyelamat.

“Saya menyokong sepenuhnya cadangan laporan itu dan saya komited untuk bekerjasama dengan perkhidmatan bomba dan penyelamat, kerajaan, HMICFRS dan rakan kongsi yang lebih luas untuk memastikan kami melihat penambahbaikan yang ketara — dan memberikan cabaran dan sokongan di mana kami tidak melakukannya,” katanya.

nomor terakhir singapore

toto sydney

sydney.togel

hongkong totobet

data sgp