site

Protes meningkat ketika Macron menghadapi undi tidak percaya mengenai pembaharuan pencen

Beratus-ratus orang telah ditangkap di seluruh Perancis pada hujung minggu ketika protes terhadap tindakan presiden Emmanuel Macron untuk memintas parlimen dan meningkatkan umur persaraan negara itu semakin sengit.

Pada hari Sabtu, 70,000 penunjuk perasaan turun ke jalanan sebagai menunjukkan kemarahan terhadap reformasi, menurut kementerian dalam negeri, dan terdapat 169 tangkapan, menjadikan jumlah tangkapan selama tiga hari demonstrasi kepada 540.

Di Paris, meriam air digerakkan ke tengah Place de la Concorde dan penunjuk perasaan dilarang dari dataran manakala beberapa stesen Metro berdekatan ditutup.

Penunjuk perasaan berhampiran Place d’Italie, di tenggara bandar itu, bertempur dengan polis rusuhan yang melepaskan gas pemedih mata ketika beberapa penunjuk perasaan mendirikan penghadang membakar sampah dan meninggalkan basikal sewa.

“Ia adalah peperangan di arondisemen ke-13 malam ini, kerana jika tidak, kami semua akan bekerja sehingga umur 88 tahun,” kata Paul, seorang kontraktor pembinaan berusia pertengahan 50-an yang enggan memberikan nama keluarga.

Macron pada Khamis menggunakan kuasa perlembagaan khas untuk merempuh rancangan tidak popular untuk menaikkan umur persaraan dua tahun kepada 64 tahun tanpa undi parlimen. Hasil daripada langkah itu, kerajaannya berdepan undi tidak percaya dalam perhimpunan Perancis pada Isnin.

Jika usul itu gagal, yang dilihat berkemungkinan kerana perpecahan di kalangan parti pembangkang, maka reformasi pencen akan menjadi undang-undang. Jika ia diteruskan, kerajaan Macron akan tumbang dan undang-undang tidak akan diluluskan.

Pejabat ketua parti Republikan berhaluan tengah di Nice telah dirosakkan pada awal pagi Ahad, dalam usaha nyata untuk memberi tekanan kepada parti sayap kanannya untuk mengundi menentang kerajaan.

Jika kerajaan bertahan dalam undian percaya, penentang pelan pencen telah berikrar untuk terus berjuang, dengan kesatuan sekerja dalam sektor utama seperti loji penapisan petrol dan pengangkutan menggesa lebih banyak mogok.

Mogok di loji penapisan petrol negara dipertingkatkan pada hujung minggu, selepas kesatuan sekerja mengumumkan pemberhentian di salah satu loji penapisan terbesar di negara itu di Normandy. Sebelum pengumuman pada hari Jumaat, kesatuan sekerja telah menghalang penghantaran petrol daripada meninggalkan kilang penapisan, sambil membenarkan mereka beroperasi.

Pegawai polis mencari penunjuk perasaan semasa demonstrasi © Lewis Joly/AP

Pegawai takut pergolakan boleh berlarutan, seperti jaket kuning pergerakan pada 2018 menentang cadangan cukai bahan api yang tidak popular oleh kerajaan Macron sebelum ini.

Tetapi sekutu Macron berkata mereka tidak akan berundur, walaupun perbezaan pendapat semakin meningkat.

“Saya memahami kebimbangan dan kebimbangan rakyat kita, tetapi bukan melalui penafian realiti ekonomi kita akan menyembuhkan mereka,” kata menteri kewangan Bruno Le Maire kepada akhbar Le Parisien. Dia mempertahankan kesahihan menggunakan kuasa perlembagaan, yang disebutnya sebagai “alat demokrasi”, dan berjanji bahawa kerajaan tidak akan meninggalkan reformasi.

“Untuk membiayai kami [pensions] sistem, yang merupakan antara yang paling murah hati di dunia, kita mesti secara progresif meminta mereka yang boleh bekerja lebih banyak,” katanya.

Penarafan kelulusan Macron telah jatuh 4 mata pada bulan lalu kepada 28 peratus, menurut tinjauan pendapat IFOP-Journal du Dimanche, paras terendah mereka sejak jaket kuning krisis.

“Saya harap usul undi tidak percaya itu berfungsi kerana ini tidak boleh diterima. Kami mengecam kemerosotan hak demokrasi di negara lain, tetapi kini kami berada di sini. Kami perlu mempertahankan republik kami,” kata Modicom Gaetane, 48, seorang pekerja hospital yang mengambil bahagian dalam perarakan berhampiran Place d’Italie.

“Saya mahu menunjukkan terdapat orang dari semua lapisan masyarakat di sini, bukan sahaja [radical] penunjuk perasaan. Ada juga ibu di sini,” tambahnya.

result sg

keluaran sdy

togelsdy

angka hk keluar hari ini

totobet net singapore