site

Putin berkata saluran paip gas Siberia ke China ‘secara praktikal’ bersetuju

Vladimir Putin berkata beliau hampir dengan perjanjian dengan pemimpin China Xi Jinping mengenai saluran paip Power of Siberia 2, rancangan untuk mengalihkan semula eksport gas Rusia dari Eropah ke Asia.

Rundingan itu, pusat lawatan negara tiga hari Xi ke Moscow, menekankan sokongan berterusan China terhadap Rusia walaupun Putin menceroboh Ukraine dan waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa berhubung peranan presiden Rusia dalam dakwaan jenayah perang di sana.

“Kami hanya membincangkan projek yang bagus, saluran paip Power of Siberia 2 baharu melalui Mongolia. Hampir semua parameter perjanjian itu telah dimuktamadkan,” kata Putin kepada Xi pada permulaan perbincangan lanjutan mereka di Kremlin pada hari Selasa.

Talian paip itu belum dipersetujui secara rasmi tetapi dijangka akan datang dalam talian menjelang 2030, di mana Putin berkata Rusia akan membekalkan sekurang-kurangnya 98 bilion meter padu gas dan 100 juta tan gas asli cecair kepada China.

Tidak jelas sama ada Putin dan Xi telah memuktamadkan perjanjian itu untuk memulakan kerja dalam perancangan. Alexei Miller, ketua eksekutif monopoli gas negara Gazprom, tidak muncul dalam rakaman televisyen pertemuan itu, walaupun ketua-ketua syarikat minyak terbesar Rusia dan monopoli kuasa nuklear hadir.

Dalam pertemuan awal Selasa dengan perdana menteri Rusia Mikhail Mishustin, Xi berkata kedua-dua negara perlu mengembangkan lagi perkongsian ekonomi mereka sebagai tindak balas kepada “persekitaran luar yang kompleks” yang memberi kesan kepada kedua-duanya sejak tahun lepas, menurut kementerian luar China. Beijing dan Moscow “mesti bersama-sama menjaga keselamatan tenaga kedua-dua negara kita”, kata Xi.

Pemimpin China itu memberitahu Mishustin bahawa dia telah menjemput Putin untuk datang ke China “pada masa yang sesuai” tahun ini – menunjukkan sokongan selanjutnya untuk rakan sejawatannya dari Rusia ketika mereka berusaha untuk memperdalam perkongsian “tanpa had” mereka lebih setahun selepas Putin mengarahkan pencerobohan Ukraine.

Berbeza dengan lawatan Xi adalah perjalanan yang tidak dijangka oleh perdana menteri Jepun Fumio Kishida ke Kyiv dan Bucha, tempat yang didakwa berlaku jenayah perang Rusia di mana beliau menyatakan “kemarahan yang besar terhadap kekejaman” yang dilakukan di sana.

China telah menyediakan Rusia dengan talian hayat ekonomi yang penting untuk mengharungi kesan sekatan barat, dan rancangan damai Xi untuk menamatkan konflik Ukraine sebahagian besarnya sejajar dengan matlamat Kremlin.

Sekatan barat telah mengukuhkan status Rusia sebagai rakan kongsi muda kepada China, yang telah meningkatkan pembelian eksport tenaga Rusia dan penjualan peralatan terlarang seperti mikrocip tetapi setakat ini tidak menyokong usaha perang Putin.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu pemberita bahawa Putin dan Xi membincangkan rancangan damai China pada rundingan tidak rasmi satu lawan satu yang berlangsung selama lebih empat jam pada hari Isnin, tetapi tidak menyatakan sama ada Putin telah menerima jemputan Xi.

AS berkata rancangan damai China akan menghalalkan penaklukan wilayah Rusia di Ukraine sambil memberi masa kepada Moscow untuk mengisi semula angkatan tenteranya untuk serangan baru. “Dunia tidak seharusnya terpedaya dengan sebarang langkah taktikal oleh Rusia — disokong oleh China atau mana-mana negara lain — untuk membekukan perang dengan syaratnya sendiri,” kata setiausaha negara AS Antony Blinken pada Isnin.

Ukraine juga ragu-ragu dengan rancangan itu, tetapi telah mengelak daripada mengkritik China menjelang panggilan yang dijangkakan antara Xi dan Presiden Volodymyr Zelenskyy berikutan lawatan tiga harinya ke Moscow.

Putin hanya meninggalkan bekas Kesatuan Soviet sekali sahaja, untuk lawatan ke Iran, sejak mengarahkan pencerobohan Ukraine pada Februari tahun lalu.

Pilihan perjalanannya dihadkan lagi oleh waran ICC, di mana mana-mana daripada 123 negara anggota mahkamah dijangka akan menangkapnya.

Walaupun China dan Rusia bukan penandatangan statut penubuhan mahkamah, waran itu memberikan lebih banyak tekanan antarabangsa kepada Putin dan berkemungkinan mendorongnya lebih jauh ke dalam pelukan China, kata Alexander Gabuev, seorang felo kanan di Carnegie Endowment for International Peace.

“Ia hanya meningkatkan leverage China. Di mana Putin boleh pergi sama sekali kini menjadi persoalan terbuka, dan China boleh mengatakan dia sentiasa dialu-alukan di sana. Jadi ia hanya mendorong Putin lebih jauh ke dalam poket China,” kata Gabuev.

tesult sgp

pengeluaran sidney berapa

sydney totobet

totobet singapore