site

Rahul Gandhi dijatuhi hukuman penjara dua tahun atas kenyataan Modi

Rahul Gandhi telah dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana kenyataan yang dibuatnya mengenai Narendra Modi oleh mahkamah di negeri kelahiran perdana menteri Gujarat, meningkatkan suhu politik India setahun menjelang pilihan raya kebangsaan.

Mahkamah di Surat menjatuhkan hukuman kepada Gandhi, 52, tokoh paling terkenal dalam parti Kongres yang mendominasi politik India selama beberapa dekad, kerana komen yang dibuatnya dalam ucapan 2019 di mana dia bertanya “mengapa semua pencuri mempunyai nama Modi, Modi, Modi” .

Mahkamah membenarkan Gandhi diikat jamin dan menggantung hukuman selama 30 hari untuk memberinya masa untuk merayu.

Parti dominan Modi Bharatiya Janata akan berdepan pengundi pada April dan Mei 2024 di mana perdana menteri akan memohon penggal ketiga memegang jawatan.

Gandhi, yang tidak memegang jawatan rasmi dalam parti tetapi merupakan personalitinya yang paling terkenal, telah melancarkan serangan terhadap Modi dalam beberapa minggu kebelakangan ini berhubung hubungannya dengan Gautam Adani, industrialis yang kumpulannya menghadapi penelitian yang tidak pernah berlaku sebelum ini selepas serangan pedas secara singkat. penjual Hindenburg Research.

Amit Malviya, yang mengetuai jabatan maklumat dan teknologi BJP, berkata pada hari Khamis bahawa Gandhi “pemalu dan berbahaya” dan menuduhnya “mengejek India dan India”.

Parti pemerintah juga menuduh Gandhi memfitnah India dalam lawatan ke UK bulan ini di mana tokoh pembangkang itu mengadakan perbincangan berprofil tinggi di universiti Cambridge dan Rumah Chatham.

“Kerajaan BJP yang pengecut dan otoriter telah digoncang oleh Rahul Gandhi dan pembangkang kerana kami mendedahkan perbuatan hitam mereka,” kata Mallikarjun Kharge, presiden parti Kongres, dalam tweet.

Penganalisis memberi peluang tipis kepada Kongres untuk memenangi pilihan raya tahun depan. Ramai di India menganggap Gandhi, ahli generasi keempat keluarga yang memerintah India selama beberapa dekad, bertanggungjawab terhadap kepimpinan yang tidak bermaya dan rasuah yang menyumbang kepada kekalahannya oleh BJP pada 2014 dan 2019.

Beliau meletak jawatan sebagai presiden parti Kongres selepas pilihan raya 2019. Ibunya Sonia Gandhi yang berusia 76 tahun mengambil alih peranan itu sehingga tahun lalu, apabila parti itu melantik Kharge ke jawatan itu.

Bagaimanapun, beberapa pemerhati berkata Gandhi telah membuat kemunculan semula politik yang perlahan tetapi boleh dilihat dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mengambil alih urusan Adani dan isu-isu ekonomi seperti kadar pengangguran yang tinggi di India sebagai pegangan terhadap Modi.

Serangan penjual pendek Hindenburg telah diterbitkan sejurus selepas dia menamatkan 4,000km bharat jodo yatra, atau “Unite India March”, perjalanan dari hujung selatan negara itu ke Kashmir, di mana beribu-ribu menyertainya di sepanjang laluan itu.

“Ia adalah satu keberuntungan untuk Gandhi bahawa skandal Adani pecah semasa yatra,” kata Asim Ali, seorang penganalisis politik bebas. “Tetapi dari segi memanfaatkannya, saya tidak pasti ia akan menjadi tugas yang mudah.”

keluaran hk malam ini

pengeluaran sidni

sidney

togel hongķong 2020

keluarann hk