site

Raiffeisen dalam perbincangan mengenai penjualan cabang perbankan Rusia

Raiffeisen dari Austria sedang berbincang dengan dua calon peminjam untuk penjualan cabang perbankan Rusianya — pemberi pinjaman terbesar dikawal barat yang masih beroperasi dalam wilayah Kremlin.

Raiffeisen telah mendapat tekanan yang semakin meningkat daripada pengawal selia dan kerajaan barat sejak beberapa bulan kebelakangan ini berhubung status perniagaannya di negara itu, yang telah berkembang pesat sejak Moscow melancarkan pencerobohannya ke atas Ukraine pada Februari tahun lalu.

Cabang Rusia bank itu menguruskan aset hanya di bawah €27bn, dengan nilai buku €4.1bn. Pada 2022 ia menjana keuntungan sebanyak €2.2bn — 60 peratus daripada pendapatan untuk keseluruhan kumpulan Raiffeisen. Bagaimanapun, undang-undang Rusia yang digubal sejak negara itu menyerang jirannya menghalang bahagian itu daripada membayar sebarang dividen kepada ibu bapanya yang berpangkalan di Vienna.

Bercakap pada mesyuarat tahunan Raiffeisen pada Khamis, ketua eksekutif Johann Strobl berkata bank itu “memajukan urus niaga yang berpotensi” dan pengurusannya “mengiktiraf tindakan segera yang telah dicipta oleh perang”.

Seorang eksekutif kanan Raiffeisen memberitahu Financial Times bahawa bank itu telah mengecilkan perbincangan kepada dua pembida yang “berdaya maju” dan akan bekerja secara intensif dalam beberapa minggu akan datang untuk menilai sama ada perjanjian boleh disatukan. Bank berharap ia boleh bersetuju dengan syarat untuk keluar tahun ini.

Walaupun Raiffeisen berminat untuk memaksimumkan nilai daripada sebarang urus niaga untuk pemegang saham, halangan besar berkemungkinan berunsur politik, memandangkan undang-undang yang diperkenalkan baru-baru ini bermakna Vladimir Putin perlu secara peribadi meluluskan sebarang penjualan.

“Pelan B” yang sedang diterokai oleh Raiffeisen adalah hasil daripada perniagaan Rusianya menjadi entiti tersenarai Eropah yang berasingan. Langkah sedemikian dilihat sebagai lebih mahal daripada dua pilihan tetapi juga lebih berdaya maju dari segi politik, dan akan menjadi tindakan pilihan bank jika kedua-dua bidaan di Rusia gagal.

Sebarang jualan di Rusia akan dikenakan potongan rambut yang menghukum: perniagaan asing dari negeri “tidak mesra” yang ditetapkan — termasuk Austria — tertakluk kepada diskaun penilaian minimum 50 peratus dan levi tambahan 10 peratus yang perlu dibayar terus kepada negara Rusia .

Raiffeisen menjangkakan untuk mengambil hit perakaunan €1.8bn pada kunci kira-kiranya daripada sebarang perjanjian. Nisbah ekuiti tahap satu teras bank — ukuran utama kekuatan kunci kira-kira — akan kekal kira-kira 14 peratus walaupun dalam keadaan sedemikian, dengan selesa melebihi minimum peraturan.

FT bulan ini melaporkan butiran rancangan kontroversi oleh Raiffeisen untuk menukar sebahagian daripada asetnya yang terperangkap di Rusia dengan aset Sberbank Rusia di Eropah, dalam apa yang disifatkan oleh seorang jurubank dalam transaksi itu sebagai “pertukaran tahanan kewangan”.

Tekanan terhadap Raiffeisen untuk meninggalkan Rusia semakin meningkat.

Pejabat Kawalan Aset Asing Jabatan Perbendaharaan AS didedahkan pada Februari oleh Reuters telah menghantar senarai luas soalan penerokaan kepada bank Austria mengenai perniagaannya di Rusia sebagai sebahagian daripada latihan pemantauan pematuhan sekatan.

Bank Pusat Eropah, yang menyelia semua pemberi pinjaman EU yang penting secara sistematik, sementara itu, menuntut rancangan konkrit daripada Raiffeisen untuk menghentikan aktiviti Rusianya.

Dan Ukraine – di mana Raiffeisen juga mempunyai perniagaan yang besar – telah mengancam untuk meletakkan bank itu dalam senarai sekatannya sendiri dan telah melobi keras di Eropah untuk tindakan punitif diambil terhadapnya.

Raiffeisen berdagang pada diskaun yang besar kepada rakan perbankan Eropahnya hasil daripada pendedahan Rusianya.

Dalam usaha untuk meredakan kebimbangan sedemikian, ia berhasrat untuk terus mengurangkan aktiviti pemberian pinjamannya dengan ketara di Rusia dalam beberapa bulan akan datang, tanpa mengira bagaimana perbincangan strategik berlangsung, menurut seorang ahli lembaga pengarah Raiffeisen.

Tahun lepas ia mengurangkan pinjaman kepada institusi dan syarikat Rusia sebanyak 30 peratus.

Walau bagaimanapun, pangkalan pendeposit bank akan lebih sukar untuk dibendung. Pelanggan korporat dan individu di Rusia — termasuk banyak syarikat Eropah dan AS — telah berpusu-pusu ke Raiffeisen kerana hubungan baratnya. Pemberi pinjaman itu juga banyak digunakan oleh kedutaan barat dan wartawan yang masih beroperasi di Rusia.

Tahun lepas ia menjadi fasilitator tunggal terbesar pemindahan kewangan ke Rusia melalui rangkaian Swift, menyumbang sehingga 40 peratus daripada semua pembayaran di dalam dan luar negara.

jam keluaran sgp

result sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

angka hk keluar malam ini

singapura totobet