site

Reliance dan James Murdoch menentang Disney dalam pertandingan Liga Perdana India

Lebih banyak lagi yang akan dipertaruhkan daripada memenangi perlawanan kriket pada hari Jumaat, apabila pemain serba boleh India Hardik Pandya dan Gujarat Titansnya menentang Chennai Super Kings — yang pemain bintangnya termasuk Ben Stokes dari England — untuk perlawanan pembukaan Liga Perdana India.

Permainan yang dimainkan di hadapan seramai 100,000 peminat di Ahmedabad akan mempamerkan edisi pertama IPL seluruh negara yang lengkap, kejohanan kriket paling megah dan paling menguntungkan di dunia, sejak 2019, selepas wabak itu membawa kepada musim-musim mampat selama bertahun-tahun. segelintir tempat.

Tetapi musim baru juga akan melancarkan pertandingan sengit di luar padang. Selepas monopoli lima musim ke atas hak IPL, gergasi hiburan AS, Walt Disney akan bertarung dengan pendatang baharu Viacom18 — perkongsian antara Reliance Industries Mukesh Ambani, Paramount dan James Murdoch — untuk penonton dan pengiklan selepas kehilangan hak penstriman pada rekod yang memecahkan rekod $6.2bn lelongan tahun lepas.

Disney, yang masih akan menyiarkan pertandingan itu di TV, telah menggunakan perintahnya ke atas IPL untuk membina salah satu perniagaan media paling berjaya di India. Ini termasuk rangkaian Star TV yang menguntungkan, yang terbesar di India, serta platform penstriman Disney+ Hotstar, yang dengan lebih 50 juta pelanggan berkembang jauh lebih besar di India berbanding pesaing seperti Netflix.

Walau bagaimanapun, Viacom18 mahu menggunakan persaingan untuk membina jenama media digital terkemuka India. Pemilik terbesarnya, Reliance, telah lama menggunakan potongan harga yang agresif dan perang harga untuk memasuki kawasan perniagaan baharu.

Viacom18 sedang menyediakan “serangan habis-habisan di TV”, menurut seorang yang biasa dengan rancangan itu, termasuk dengan menstrim pertandingan secara percuma di platform JioCinemanya untuk mengurangkan model TV berbayar Disney. Ia juga memikat pengiklan dan telah mengupah beberapa bekas eksekutif Star, tambah penganalisis.

Viacom18 mahu JioCinema “menjadi destinasi lalai bagi kebanyakan orang,” kata orang itu. “Sebab itu [the company] memutuskan untuk menghapuskan halangan untuk mengakses. Ia adalah panggilan yang berani.”

Pemain Gujarat Titans menandatangani kelawar kriket selepas perjanjian penajaan menjelang IPL © Siddharaj Solanki/ANI Foto melalui Reuters

Sejak ia dilancarkan pada 2008, IPL telah menjadi kejohanan kriket domestik yang terkemuka di dunia. Format Twenty20 yang lebih pendek — di mana permainan berlangsung sekitar tiga jam berbanding perlawanan ujian lima hari — terbukti sangat sesuai untuk penonton televisyen, menarik pemain terbaik dunia dan ratusan juta penonton.

Pengiklan, penyiar dan pelabur telah berpusu-pusu ke liga 10 pasukan, yang pemilik francaisnya termasuk sekumpulan konglomerat India serta pelabur asing seperti CVC Capital Partners, yang membelanjakan $750 juta untuk francais Gujarat pada 2021.

Kepentingan IPL kepada kumpulan media telah didedahkan apabila Disney dan Viacom18 masing-masing membelanjakan kira-kira $3bn pada Jun lalu untuk TV 2023-2027 dan hak digital masing-masing. Jumlah yang memecahkan rekod itu menjadikan IPL sebagai kejohanan sukan kedua paling bernilai di dunia pada setiap perlawanan.

Ini diterjemahkan ke dalam durian runtuh serta-merta bagi pemilik pasukan, yang dilindungi daripada inflasi gaji pemain dengan had gaji walaupun pendapatan daripada hak meningkat dua kali ganda. Hasil tersebut “akan menjadi lebih tinggi untuk pasukan,” kata Mike Fordham, bekas ketua francais Rajasthan Royals. “Mereka akan menjadi lebih menguntungkan daripada yang sedia ada.”

Walau bagaimanapun, bagi Disney dan Viacom18, pertempuran ini boleh menjadi mahal. Walaupun perbelanjaan hak telah melonjak, penganalisis dan eksekutif menjangkakan hasil pengiklanan kekal mendatar apabila kelembapan ekonomi menjejaskan belanjawan pengiklanan korporat.

Media Partners Asia, sebuah perundingan, menganggarkan bahawa musim IPL ini akan menarik sekitar $550 juta hasil pengiklanan — manakala kos jumlah hak kepada kumpulan media adalah bersamaan dengan $1.2 bilion setahun.

“Ia adalah satu cadangan yang sangat, sangat sukar bagi kedua-dua penyiar ini untuk membuat aliran tunai positif daripada ini,” kata Santosh N, rakan kongsi pengurusan firma penilaian D dan P Advisory.

Namun bagi Viacom18 dan Reliance, memegang hak digital IPL adalah alat yang berharga dalam usaha lama konglomerat itu untuk membina perniagaan di sekitar perkhidmatan digital dan sukan.

Reliance, yang perniagaan terasnya ialah penapisan minyak, dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah berkembang menjadi telekomunikasi dan pengendalinya Reliance Jio telah berkembang menjadi salah satu yang terbesar di dunia dengan kira-kira 400 juta pelanggan. Reliance juga memiliki francais IPL, Mumbai Indians, dan JioCinema telah pun menyiarkan Piala Dunia Fifa di India tahun lepas bersama-sama dengan edisi sulung IPL Wanita bulan ini.

Viacom18 berharap dapat menggunakan akses percuma kepada IPL untuk membina daya tarikan besar-besaran sebelum memperkenalkan pakej untuk mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk kandungan premium, seperti suite filem blockbuster Hollywood Paramount, kata orang yang biasa dengan strategi itu. Viacom18 tidak menjawab permintaan untuk komen.

Vivek Couto, pengarah eksekutif MPA berkata: “Saya tidak fikir Jio dan rakan kongsinya menganggap [the IPL] sebagai pemimpin yang rugi. . . sukan adalah peneraju kerugian di mana sahaja di dunia. Ia membina platform dan ia membina daya maju.”

Disney, bagaimanapun, akan “bermain pertahanan,” kata Couto. Pangkalan pelanggan Disney+ Hotstar telah menurun daripada 61.3 juta kepada 57.5 juta dalam tempoh tiga bulan terakhir 2022. Ia juga dijangka kehilangan kandungan premium daripada HBO, yang sebelum ini dihoskan pada platform penstriman di India.

“Kami sentiasa menjadi peneraju dominan dalam ruang penyiaran,” kata Disney India, sambil menambah bahawa Rangkaian Bintangnya mencapai lebih daripada 700 juta penonton sebulan. Ia menambah bahawa “kesan kehilangan IPL pada platform digital kami sebahagian besarnya ditangani melalui tawaran hiburan kami merentasi filem, pertunjukan dan acara Cricket marquee seperti Piala Dunia ICC dan Piala Asia”.

Seseorang yang biasa dengan strategi Disney mengakui bahawa platform penstrimannya akan kehilangan “jumlah yang sangat kecil” pelanggan apabila penonton digital menonton JioCinema untuk menonton IPL.

Tetapi syarikat itu bertaruh bahawa televisyen akan terbukti lebih berdaya tahan untuk pengiklan pada masa belanjawan pemasaran berada di bawah tekanan.

Orang itu menambah: “televisyen di India adalah pasaran yang matang, ia menawarkan jangkauan anda, yang membolehkan anda menguasai dolar pengiklanan yang unggul.”

ok google keluaran sgp hari ini

data pengeluaran sdy

sdy toto

hk yang keluar

pasaran hari togel