site

Rishi Sunak membayar cukai lebih daripada £400,000 tahun lepas

Perdana Menteri UK Rishi Sunak membayar cukai lebih daripada £400,000 pada tahun kewangan lalu dengan pelaburannya banyak condong ke arah keuntungan modal yang dikenakan cukai ringan, menurut laporan akauntannya.

Ringkasan cukai Sunak yang diterbitkan menunjukkan dia membayar kerajaan £120,604 atas pendapatan £329,561 untuk tahun itu, kadar 36.6 peratus. Dia membayar £325,826 atas keuntungan modal sebanyak £1.64 juta, kadar 19.9 peratus.

Angka-angka itu – yang Sunak mula-mula janjikan untuk didedahkan pada November – diterbitkan pada 4.30 petang pada hari Rabu manakala Westminster memberi tumpuan kepada bukti bekas perdana menteri Boris Johnson kepada siasatan “partygate”.

Ringkasan itu — hanya lebih dua muka surat panjang — mengesahkan Sunak, bekas jurubank Goldman Sachs, adalah ahli elit terkaya di UK, isu yang mungkin janggal untuk Downing Street semasa krisis kos sara hidup.

Selepas potongan £13,937 untuk cukai yang dibayar di luar negara, perdana menteri menyerahkan sejumlah £432,493 kepada HM Revenue & Customs untuk tahun tersebut hingga 5 April 2022.

Senarai kaya Sunday Times 2022 menganggarkan Sunak dan isteri Akshata Murty mempunyai nilai bersih bersama sebanyak £730 juta, memberikan mereka hampir dua kali ganda kekayaan peribadi Ratu Elizabeth ketika itu.

Nota daripada Evelyn Partners, akauntan Sunak, berkata semua pendapatan pelaburan perdana menteri dan keuntungan modal berkaitan dengan “dana pelaburan tunggal yang berpangkalan di AS”. Dana itu adalah amanah buta di mana perdana menteri meletakkan pelaburannya apabila memasuki kerajaan, kata akauntan itu.

Chris Etherington, rakan kongsi di firma perakaunan RSM, berkata “perkara yang paling menarik” mengenai pelepasan itu ialah wajaran yang memihak kepada pelaburan yang menghasilkan keuntungan modal, dan bukannya dividen.

“Difahamkan dia tidak mempengaruhi strategi pelaburan pengaturan pengurusan buta tetapi nampaknya dia telah mendapat manfaat daripada perbezaan kadar cukai antara keuntungan modal dan pendapatan dividen,” kata Etherington.

Sunak menerima £172,415 dalam bentuk dividen, hanya £690 dalam faedah pelaburan dan £293 dalam faedah bank pada tahun tersebut.

Bagi pembayar cukai kadar tambahan seperti Sunak, kebanyakan keuntungan modal dikenakan cukai pada 20 peratus, manakala dividen dikenakan cukai pada 39.35 peratus pada tahun cukai semasa.

Perdana menteri juga membayar cukai sebanyak $6,892 di AS pada tahun kalendar 2021, bersama cukai di beberapa bidang kuasa lain yang tidak didedahkan.

Seorang peguam cukai kanan, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata perdana menteri telah “membersihkan” hal ehwal peribadinya untuk mengecualikan aset yang menghasilkan aliran pendapatan yang kompleks, seperti dana harta atau harta.

“Dia seorang kaya yang telah menguruskan hal ehwalnya dengan berhati-hati untuk mengelak daripada menimbulkan soalan yang tidak kemas atau sukar,” kata peguam itu.

Walaupun sekutu Sunak berkata perdana menteri tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, pendedahan tentang pendapatan tinggi dan pelaburan besar beliau adalah janggal dari segi politik memandangkan UK sedang menghadapi krisis kos sara hidup.

Sunak memiliki empat hartanah: sebuah rumah keluarga dan pangsapuri di Kensington, sebuah rumah besar di Yorkshire dengan kolam renang yang dipanaskan, dan sebuah apartmen di Santa Monica, California.

Semasa Sunak menjadi canselor perbendaharaan di bawah Johnson, dia menghadapi serangan kerana Murty memegang status cukai “tidak bermastautin”, yang membenarkan sesetengah bukan warganegara membayar cukai hanya atas pendapatan mereka yang diperoleh di UK.

Murty, yang memegang pegangan bernilai lebih £500 juta dalam syarikat perisian India Infosys, yang diasaskan bapanya — kemudiannya bersetuju untuk membayar cukai UK ke atas semua pendapatannya di seluruh dunia.

Sunak adalah perdana menteri pertama yang mendedahkan hal ehwal cukainya kepada umum sejak David Cameron. Sir Keir Starmer, pemimpin Buruh, berkata tokoh utama partinya akan menerbitkan penyata cukai jika partinya memenangi pilihan raya umum akan datang.

Sunak telah mendapat kritikan kerana menerbitkan ringkasan daripada akauntannya dan bukannya pulangan cukai sebenar. “Nicola Sturgeon menerbitkan penyata cukai penuhnya — mengapa Sunak tidak dapat melakukan perkara yang sama?”, kata Dan Neidle, pengasas badan pemikir Rakan Dasar Cukai.

result singapur

pengeluar sidney hari ini

sdy togel

info keluaran hk

pengeluaran singapore