site

Rizab Persekutuan ditetapkan untuk keputusan penting mengenai kenaikan kadar di tengah-tengah kegawatan bank

Rizab Persekutuan AS pada hari Rabu bersedia untuk membuat keputusan penting sama ada untuk meneruskan kempen mengetatkan monetarinya atau menjeda kenaikan kadar faedah dalam menghadapi kegawatan perbankan terburuk sejak krisis kewangan 2008.

Keputusan kadar akan diumumkan pada 2 petang waktu Timur pada hari Rabu berikutan tamatnya mesyuarat dua hari Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan, selepas itu Jay Powell akan mengadakan sidang akhbar.

Sebagai tanda berapa banyak pengambilalihan kerajaan ke atas dua bank yang gagal telah mengubah kalkulus Fed, pembuat dasar sedang membahaskan sama ada untuk menaikkan kadar sebanyak suku mata atau tidak sama sekali. Pada awal bulan, Powell telah mengapungkan idea Fed mempercepatkan kadar kenaikan kadar kembali kepada kenaikan setengah mata.

Keputusan kadar itu akan disertakan dengan set unjuran yang disemak semula tentang laluan ke hadapan untuk dasar monetari sehingga 2025, serta ramalan pertumbuhan, pengangguran dan inflasi.

Bank pusat AS kali terakhir menerbitkan anggaran pegawai pada Disember, apabila kebanyakan berpendapat kadar dana persekutuan akan memuncak pada 5 peratus hingga 5.25 peratus. Ia pada masa ini berlegar pada 4.50 peratus kepada 4.75 peratus, berikutan kembali kepada kenaikan suku mata yang lebih tradisional pada Februari selepas beberapa bulan peningkatan yang lebih besar.

Satu lagi langkah suku mata pada hari Rabu akan menaikkan kadar dana kepada julat sasaran baharu 4.75 peratus hingga 5 peratus.

Perdebatan mengenai langkah Fed seterusnya berlaku ketika para pegawai menghadapi ketidakpastian yang teruk mengenai prospek ekonomi berikutan kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank awal bulan ini.

Dalam usaha untuk membendung penularan dalam kalangan pemberi pinjaman bersaiz sederhana, bank pusat — bersama Perbendaharaan dan Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan — campur tangan secara agresif, menjamin deposit kedua-dua bank yang gagal itu. Fed juga melancarkan kemudahan kecemasan untuk membantu pemberi pinjaman secara lebih meluas.

Pada hari Selasa, setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen berkata pihak berkuasa bersedia mengambil langkah selanjutnya untuk menyokong sistem kewangan jika perlu, termasuk melanjutkan jaminan kerajaan kepada lebih banyak pemberi pinjaman kecil.

Komen beliau berikutan pengumuman pada hari Ahad daripada Fed dan lima bank pusat terkemuka lain bahawa mereka akan bergerak untuk meningkatkan akses kepada mudah tunai dolar AS selepas pengambilalihan paksa Credit Suisse oleh UBS yang diurus oleh pegawai Switzerland hujung minggu lalu.

Menyukarkan keputusan Fed ialah kekurangan kejelasan sama ada pihak berkuasa global telah melakukan cukup untuk menyelamatkan sistem perbankan daripada penularan lebih lanjut, dan betapa teruknya kejutan ekonomi akibat pengunduran pemberi pinjaman bersaiz sederhana.

Mereka yang memihak kepada pemberhentian berhujah bank pusat boleh meruntuhkan lagi keadaan yang sudah tidak stabil dengan meneruskan kenaikan kadar yang lain, dan krisis kredit yang akan datang boleh mencetuskan kemelesetan yang lebih mendalam di hadapan.

Bagaimanapun, penyokong kenaikan kadar selanjutnya berkata keadaan ekonomi pada masa ini tidak memerlukan jeda, terutamanya berikutan pasaran buruh yang kukuh dan data inflasi yang diterbitkan sejak mesyuarat dasar Februari.

tesult sgp

pembukaan sydney

sdy

indotogel hk

pengeluaran singapore