site

Roda keadilan berputar untuk bekas presiden AS

Dakwaan Donald Trump membawa Amerika ke perairan yang benar-benar belum dipetakan. Tidak pernah sebelum ini seorang presiden AS atau bekas presiden AS menghadapi tuduhan jenayah. Dakwaan yang dibawa ke atasnya di New York adalah jauh daripada dakwaan yang disiasat di tempat lain bahawa dia mencetuskan serangan ke atas Capitol AS untuk membatalkan keputusan pilihan raya. Mengejarnya dalam jumlah yang lebih rendah berisiko meningkatkan kedudukannya dengan penyokong, malah meningkatkan peluangnya untuk kembali pada 2024. Trump akan mendakwa ia membenarkan naratifnya bahawa “keadaan dalam” sedang berusaha untuk mendapatkannya. Risiko keganasan adalah nyata. Namun kedaulatan undang-undang adalah asas di mana demokrasi dibina. Berkompromi pada satu menyebabkan yang lain cedera.

Ia adalah kebetulan bahawa pertuduhan pertama terhadap Trump – berkaitan sama ada “wang senyap” yang dibayar kepada pelakon lucah Stormy Daniels melanggar undang-undang kewangan kempen dan perakaunan – adalah yang paling kurang daripada empat pertanyaan. Peguam khas Jabatan Kehakiman, Jack Smith, sedang menyiasat peranan Trump dalam rusuhan Capitol. Pertuduhan yang berpotensi terdiri daripada menghalang Kongres hingga menghasut, walaupun yang terakhir memerlukan beban pembuktian yang mungkin tidak realistik. Percubaan Trump untuk memanggil pegawai negeri Georgia untuk “mencari” undi yang hilang dalam pilihan raya 2020 dan membalikkan keputusan kolej pilihan rayanya mungkin merupakan kes seterusnya untuk diserahkan kepada juri besar.

Walaupun dakwaan yang dibawa oleh peguam daerah Manhattan Alvin Bragg belum dibuka, ia nampaknya bergantung pada penggunaan undang-undang negeri yang agak baru terhadap pemalsuan rekod perniagaan. Adalah dinasihatkan untuk hakim perbicaraan membenarkan mahkamah yang lebih tinggi memutuskan sama ada taktik itu dibenarkan sebelum, bukannya selepas, mengemukakan bukti kepada juri. Itu akan memberi Trump forum untuk membuat kesnya bahawa dia dikhususkan secara tidak adil. Ia juga akan mengurangkan peluang dia didapati bersalah dan kemudiannya sabitannya dibatalkan dalam rayuan, menjejaskan kepercayaan terhadap institusi AS.

Namun Bragg telah melakukan perkhidmatan yang penting. Dengan menganggap Trump sebagai suspek biasa, beliau telah memudahkan pendakwa raya lain untuk meneruskan dengan dakwaan yang mungkin lebih serius. Jika ini memenuhi piawaian undang-undang untuk dakwaan, ia mesti diteruskan. Tugas pendakwa adalah untuk memberi tumpuan kepada sama ada sesuatu kes sesuai untuk dibawa dan terdapat bukti di luar keraguan munasabah untuk menyokong sabitan, bukan untuk menimbang kesan sosial dan politik.

Caj hari ini dan apa-apa caj akan datang akan sangat menyemarakkan pangkalan Trump. Tetapi hakikat bekas presiden itu telah berulang kali memberi amaran tentang pergolakan bukanlah alasan untuk menahan diri daripada tuduhan yang berasas. Menahan diri daripada mengejar seseorang secara sah kerana mereka mengancam untuk membangkitkan gerombolan akan mewujudkan preseden yang khianat. Kepada rakyat Amerika biasa yang secara rutin akan didakwa atas jenayah kecil atau salah laku memalsukan rekod perniagaan, hakikat seorang bekas presiden tidak berada di atas undang-undang juga menghantar isyarat yang besar.

Kami masih belum tahu apa maksud caj ini untuk peluang Trump kembali pada tahun 2024. Mereka mungkin masih dapat membantu gabenor Florida, Ron DeSantis, yang pendekatan terbaiknya ialah menampilkan dirinya sebagai alternatif yang lebih boleh dipilih. Ramai Republikan kini mendakwa sistem undang-undang telah dipersenjatai sebagai alat partisan oleh Demokrat.

Ini tidak begitu. Usaha Bragg akan berdiri atau gagal berdasarkan kekuatan kesnya di hadapan hakim dan juri. Penasihat khas Jack Smith dipilih dengan tepat kerana kebebasan dan kejujurannya. Beban bukti yang dituntut oleh sistem perundangan adalah tinggi. Setiap orang Amerika mempunyai kepentingan dalam kekuatan sistem itu; menyerang asasnya adalah melulu. Ia akhirnya demi kepentingan Republikan juga, untuk membenarkan roda keadilan berputar.

all result sgp

angka pengeluaran sidney

sidney hari ini

info togel hari ini hk

sg totobet