site

Rolls-Royce menutup permulaan AI selepas perbincangan dengan pembeli gagal

Rolls-Royce menutup permulaan kecerdasan buatannya selepas perbincangan dengan dua pembeli berpotensi gagal dan apabila ketua eksekutif baharu syarikat itu meletakkan capnya pada syarikat kejuruteraan utama Britain.

Usaha niaga Kilang R2, yang meraikan ulang tahun pertama minggu ini, merupakan mangsa pertama di bawah Tufan Erginbilgic, yang menerajui pada Januari dengan ringkas untuk memacu prestasi dan mengurangkan kos di kumpulan FTSE 100.

Syarikat itu menyalahkan penutupan itu atas “persekitaran ekonomi yang sukar dan sifat embrio perniagaan”, yang telah menyukarkan untuk mendapatkan pelaburan.

Erginbilgic, yang menyifatkan Rolls-Royce sebagai “platform yang menyala” dalam ucapan kepada kakitangan pada bulan Januari, tidak merahsiakan rancangannya untuk menggegarkan syarikat itu, yang menjadikan enjin awam yang menguasai banyak pesawat terbesar di dunia.

Bekas eksekutif BP hampir serta-merta melancarkan rancangan dalaman untuk mengubah cara syarikat beroperasi dan mengenal pasti potensi penjimatan kos di seluruh kumpulan.

Kilang R2 ialah cabang daripada Makmal Data R2, hab inovasi Rolls-Royce untuk membantu syarikat melaksanakan analisis data lanjutan dan kecerdasan buatan merentas rantaian bekalan, kecekapan bahan api dan kawasan lain.

Kilang R2, yang dipengerusikan oleh ketua pegawai teknologi Rolls-Royce, Grazia Vittadini, bertujuan untuk menawarkan perkhidmatan serupa kepada pelanggan industri besar.

Walaupun permulaan perniagaan akhirnya sentiasa dirancang, ketibaan Erginbilgic yang akan datang dilihat sebagai pemangkin untuk perbincangan dengan bakal pembeli untuk bermula akhir tahun lepas, menurut orang yang biasa dengan usaha niaga itu.

Terdapat juga kebimbangan dalam sesetengah kalangan tentang tahap perbelanjaan oleh Kilang R2 untuk makan malam dan acara hospitaliti lain, tambah orang yang biasa dengan kumpulan itu.

Digayakan mengikut barisan komuniti ahli digital, R2 Factory berpusat di rumah bandar gaya kedutaan di Portland Place di tengah London.

Bangunan itu, kata seorang yang rapat dengan perniagaan itu, adalah “bahagian utama identiti”, tempat untuk bertemu dan membantu menarik ahli yang membayar. Ia telah kurang membelanjakan belanjawannya untuk 2022, tambah orang itu.

Pelanggan baru-baru ini termasuk kumpulan farmaseutikal AstraZeneca, yang ingin meningkatkan analisis data dan keupayaan kecerdasan buatannya dalam proses kilangnya.

Kerja pasukan yang lebih luas termasuk melihat cara menggunakan AI untuk mencipta rantaian bekalan yang lebih adaptif dan menjalankan pemeriksaan robotik komponen di kilang.

Perniagaan itu telah berbincang dengan penyokong ekuiti persendirian tentang potensi pembelian pengurusan, serta bercakap dengan pesaing tentang penjualan, menurut orang yang biasa dengan usaha niaga itu.

Kakitangan, yang diberitahu minggu ini bahawa rundingan telah gagal dan usaha itu dihentikan, terkejut dengan keputusan mendadak itu. Syarikat itu masih mengambil pekerja baru seawal dua hingga tiga minggu lalu.

Langkah itu memberi risiko kepada 50 pasukan yang terdiri daripada jurutera data dan perisian, saintis dan kakitangan sokongan dan datang ketika syarikat berlumba-lumba untuk menyepadukan teknologi AI ke dalam produk dan perkhidmatan untuk meningkatkan produktiviti.

Rolls-Royce berkata: “Kami telah memutuskan untuk menutup syarikat permulaan digital kami, R2 Factory. Ia adalah perniagaan yang diwujudkan pada tahun 2022 sebagai peluang inovasi bukan teras dan direka untuk diputarkan.”

Ia menambah ia akan “berusaha mencari peluang penempatan semula untuk kakitangan kami dalam Rolls-Royce”.

info result sgp hari ini

keluaran sydney

sdy toto

angka keluar hongkong

sgp totobet