site

Ron DeSantis berada sebaris dengan Republikan dalam kedudukan penutup di belakang Donald Trump

Beberapa minit selepas Donald Trump mengeluarkan kenyataan pada malam Khamis menggelar undian juri besar Manhattan untuk mendakwanya atas tuduhan jenayah sebagai “penganiayaan politik” dan “pemburuan sihir”, gabenor Florida Republikan Ron DeSantis melompat membela bekas presiden itu.

“Persenjatan sistem undang-undang untuk memajukan agenda politik mengubah kedaulatan undang-undang,” tweet DeSantis, memanggil pendakwa raya Manhattan Alvin Bragg sebagai “peguam daerah yang disokong Soros” yang “menguatkan undang-undang untuk menyasarkan lawan politik” .

Kenyataan kukuh sokongan DeSantis, yang dijangka menjadi saingan utama Trump untuk pencalonan presiden Republikan pada 2024, menandakan perubahan terbaru dalam kalkulusnya yang penuh tentang cara meletakkan dirinya dalam hubungan dengan bekas presiden itu. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, gabenor telah goyah dalam percubaannya untuk merayu ke pangkalan Trump sambil mengharungi serangan berterusan daripadanya.

“DeSantis menyedari betapa besarnya detik ini bukan sahaja untuk pencalonannya, parti Republikan, tetapi juga negara,” kata Ford O’Connell, seorang pegawai Republikan di Florida. “Apa yang benar-benar menghidupkan Republikan ialah idea bahawa terdapat satu peringkat keadilan untuk Biden dan Demokrat, dan terdapat satu lagi peringkat keadilan untuk Republikan.”

Pertunjukan sokongan DeSantis menyelaraskannya dengan calon presiden Republikan yang lain, yang semakin bersatu dalam mengkritik peguam daerah Manhattan – satu langkah yang menggariskan cengkaman berterusan Trump terhadap parti walaupun masalah undang-undangnya semakin meningkat.

Mike Pence, naib presiden Trump yang berselisih dengan bosnya berhubung serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS, menggelar dakwaan itu sebagai “kemarahan” yang “kelihatan berjuta-juta rakyat Amerika tidak lebih daripada pendakwaan politik”.

Glenn Youngkin, bekas ketua eksekutif bersama Carlyle dan gabenor Republikan Virginia yang juga dilaporkan mempertimbangkan untuk bertanding di Rumah Putih, menggelar dakwaan itu “di luar kepercayaan”, sambil menambah: “Menangkap calon presiden secara buatan tidak seharusnya berlaku dalam Amerika.”

Pihak Republikan berkata sokongan meluas menunjukkan status pendahulu Trump — dan mendedahkan kelemahan politik bagi Demokrat, yang kebanyakannya yakin dengan keupayaan presiden penyandang Joe Biden untuk mengalahkan Trump di peti undi pada 2024.

“Demokrat telah membuka kotak Pandora,” kata O’Connell. “Mereka berfikir bahawa mereka mahu menghadapi Trump, tetapi mereka juga telah menemui cara untuk menyatukan Republikan dengan cara yang saya fikir tidak dapat dibayangkan.”

Rumah Putih kekal menutup mulut mengenai tuduhan Trump yang akan berlaku. Biden pada pagi Jumaat berulang kali enggan menjawab soalan wartawan mengenai pendahulunya, hanya berkata pada satu ketika: “Saya tidak mempunyai komen mengenai Trump.”

Kemudian pada hari Jumaat, Karine Jean-Pierre, setiausaha akhbar White House, juga sebahagian besarnya menolak daripada menjawab soalan mengenai kes itu. Dia memberitahu pemberita: “Kami semua, termasuk presiden, mengetahui berita itu . . . sama seperti orang Amerika lain, melalui laporan berita.”

Republikan dan Demokrat sama-sama mengakui bahawa dakwaan Trump mungkin memberi sekurang-kurangnya kejutan awal kepada kempen utama presidennya, meningkatkan jumlah pengundiannya di kalangan akar umbi Republikan yang melihatnya sebagai mangsa pertubuhan itu. Ia juga berkemungkinan memberi tenaga kepada keupayaannya untuk mengumpul wang daripada penderma dolar kecil yang telah menyumbang kepada tabungnya selama ini.

Dalam beberapa jam selepas berita undian juri besar di Manhattan, kempen Trump telah pun menghantar rayuan pengumpulan dana kepada penyokong. Dalam satu e-mel pada hari Jumaat, dengan baris subjek “BUTIR-BUTIR RUMOURED TENTANG SAYA”, Trump berkata dia “tidak takut dengan apa yang akan datang” dan menyeru peminat untuk “membuat sumbangan untuk berdiri bersama saya dalam perjuangan MENYELAMATKAN AMERIKA” .

Tetapi sementara tinjauan pendapat secara konsisten menunjukkan Trump kekal sebagai calon presiden yang jelas untuk menjadi calon presiden partinya pada 2024, beberapa tinjauan baru-baru ini juga mencadangkan dakwaannya boleh merosakkan peluangnya sekiranya dia bertanding pada pilihan raya umum November depan.

Tinjauan Universiti Quinnipiac yang diterbitkan pada hari Rabu, sehari sebelum juri besar mengundi untuk mendakwa Trump, menunjukkan 57 peratus rakyat Amerika berpendapat tuduhan jenayah sepatutnya membatalkan kelayakannya daripada bertanding semula sebagai presiden.

Tinjauan yang sama mendapati bahawa dalam perlawanan hipotesis antara Trump dan Biden – yang tidak secara rasmi menyatakan bahawa dia akan mencalonkan semula tetapi dijangka secara meluas dalam beberapa bulan akan datang – penyandang itu menerima 48 peratus undi, berbanding 46 peratus untuk Trump.

Bagaimanapun, tinjauan itu juga menunjukkan potensi kelemahan Biden, iaitu jika dia berdepan dengan Republikan selain Trump. Tinjauan menunjukkan bahawa dalam perlawanan head-to-head antara Biden dan DeSantis, gabenor Florida akan menewaskan presiden semasa, 48 berbanding 46.

Tinjauan sedemikian telah menyebabkan ramai Demokrat bersorak mengenai kemungkinan pencalonan Trump yang lain. Tetapi yang lain memberi amaran bahawa berbuat demikian boleh menjadi satu kesilapan besar.

“Ia adalah cadangan berisiko tinggi,” kata Matt Bennett, pengasas bersama Third Way, kumpulan pemikir Demokrat. “Dan apabila anda bercakap tentang risiko buruknya menjadi presiden Trump, iaitu, saya fikir, hasil yang paling menakutkan untuk politik Amerika. . . Saya hanya rasa ia tidak berbaloi dengan risikonya.”

“Ia adalah strategi yang koheren dan waras,” tambah Bennett. “Tetapi saya fikir ia adalah satu kesilapan.”

sgp results

totobet sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

togel hongkonģ kemarin

singapura totobet net