site

Rumah Putih berkata Donald Trump ‘sangat dikekang’ pilihan mengenai penarikan Afghanistan

Rumah Putih cuba menyalahkan kekurangan persediaan oleh pentadbiran Trump untuk penarikan diri yang huru-hara dari Afghanistan pada 2021, dalam ringkasan laporan mengenai penyingkiran tentera Amerika dari negara itu.

“Pilihan Presiden Biden tentang cara melaksanakan penarikan diri dari Afghanistan sangat dikekang oleh syarat yang dicipta oleh pendahulunya,” menurut akaun Rumah Putih 12 halaman laporan sulit yang dikongsi dengan Kongres pada hari Khamis.

Pentadbiran Biden telah dikritik hebat kerana salah membaca situasi di Afghanistan sebelum ia mengundurkan tentera pada Ogos 2021, dan kerana meneruskan penarikan itu walaupun Taliban menawan bandar utama negara itu dan menguasai Kabul, ibu negara.

Ketika beribu-ribu orang yang cuba melarikan diri dari negara itu mengepung Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai pada hari-hari terakhir kehadiran tentera AS, serangan pengganas di pintu lapangan terbang itu mengorbankan sejumlah orang, termasuk orang awam Afghanistan dan 13 anggota tentera AS.

Laporan ringkasan itu menuduh Donald Trump membuat perjanjian tergesa-gesa dengan Taliban untuk penyingkiran tentera Amerika tanpa menggariskan rancangan untuk mencapai matlamat itu. Jurucakap bekas presiden itu tidak segera membalas permintaan untuk komen.

Pentadbiran Biden juga mengakui kesilapan risikan yang gagal meramalkan kemerosotan pesat keadaan keselamatan dan keupayaan Taliban untuk memintas negara itu dengan pantas.

Dalam pengakuan tersirat bahawa AS sepatutnya memulakan pemindahan rakyat Amerika dan sekutu dari Afghanistan lebih awal, pentadbiran Biden berkata ia telah mengubah dasarnya, dan akibatnya mengutamakan “pengungsian lebih awal” apabila berdepan dengan situasi keselamatan yang “memburukkan” di Ukraine dan Ethiopia.

“Apabila ibu negara kedua-dua negara diancam, presiden mengarahkan pelarasan dalam postur kedutaan dengan menarik turun atau memindahkan kakitangan kedutaan,” kata laporan itu.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS John Kirby berkata pada hari Khamis bahawa Presiden Joe Biden tetap dengan keputusannya dan tidak menerima sebarang risikan yang meramalkan Taliban akan mengambil alih Kabul dengan begitu pantas atau presiden Afghanistan ketika itu Ashraf Ghani akan melarikan diri dari negara itu.

“Pertama dan paling kritikal, keputusan presiden untuk menamatkan perang di Afghanistan adalah tepat,” kata Kirby.

Menjelang pemindahan tentera Amerika, pentadbiran Biden secara peribadi memberi amaran tentang potensi risiko keruntuhan tetapi tidak “menyiarkan dengan lantang dan terbuka” kemungkinan senario terburuk untuk mengelak menandakan kekurangan keyakinan terhadap pasukan keselamatan Afghanistan atau kerajaan, kata laporan itu.

AS berkata ia kini mengelak pendekatan ini dan “[errs] di sisi komunikasi yang agresif tentang risiko”, seperti apabila ia mengeluarkan risikan menjelang pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine.

pengeluaran toto sgp hari ini

totobet sdy

keluaran sydney togel

angka result hk

pengeluaran.sgp