site

Rusia menahan ahli terkemuka kumpulan hak yang memenangi Hadiah Nobel

Polis Rusia telah menahan salah seorang pemimpin Memorial, kumpulan hak asasi yang berkongsi Hadiah Nobel Keamanan tahun lepas, ketika tindakan keras Vladimir Putin terhadap perbezaan pendapat berterusan lebih setahun selepas pencerobohannya ke atas Ukraine.

Rumah beberapa pemimpin Memorial di Moscow diserbu pada hari Selasa dan Oleg Orlov, ketua amalan hak asasi manusia kumpulan itu, didakwa “berulang kali memburukkan angkatan bersenjata”. Jika didapati bersalah, dia akan berdepan hukuman penjara tiga tahun.

Memorial, yang mendokumentasikan kekejaman di bawah rejim Joseph Stalin pada era Soviet serta merekodkan pencabulan hak di Rusia kontemporari, telah diharamkan pada akhir 2021. Sebilangan aktivis lama kumpulan itu, termasuk Orlov yang berusia 69 tahun, menyambung semula beberapa kerjanya tahun lepas sebagai entiti baharu.

Memorial memenangi Hadiah Keamanan Nobel pada Oktober kerana “usaha cemerlangnya untuk mendokumentasikan jenayah perang, pelanggaran hak asasi manusia dan penyalahgunaan kuasa”, bersama Pusat Kebebasan Awam Ukraine dan Viasna Belarus, yang pemimpinnya Ales Bialiatski bulan ini dijatuhi hukuman penjara 10 tahun. penjara.

Orlov memberitahu pemberita selepas dibebaskan bahawa dia telah didakwa berhubung artikel yang ditulisnya untuk laman web Perancis Mediapart pada November dan diterbitkan dalam bahasa Rusia di Facebook. Artikel itu mengutuk “perang berdarah yang dicetuskan oleh rejim Putin di Ukraine” dan berkata “Rusia fasis yang menang sudah pasti akan menjadi ancaman keselamatan yang serius bukan sahaja untuk jirannya, tetapi seluruh Eropah”.

Dalam video yang disiarkan oleh Vasily Polonsky, wartawan bebas Rusia, Orlov berkata polis telah merampas peranti elektroniknya, lencana “No War”, pelekat Memorial dan sebuah buku yang mendokumentasikan dakwaan jenayah perang Rusia di Chechnya pada 1990-an.

Pencarian dilakukan di pangsapuri Orlov dan rumah lapan anggota Memorial yang lain pada pagi Selasa sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap apa yang dikatakan polis sebagai tuduhan berasingan “memulihkan Nazisme”.

Tuduhan tersebut bermula pada 2021 apabila Memorial mengakui ia telah tersilap menambah seorang kolaborator Nazi dan dua pengkhianat ke dalam senarai berjuta-juta rakyat Rusia yang layak untuk pemulihan selepas dihukum mati semasa pemerintahan keganasan Stalin.

Memorial berkata seorang lagi anggotanya, Alexandra Polivanova, telah dibebaskan selepas dinamakan sebagai saksi dalam kes Nazisme, manakala dua lagi anggota kanan ditahan untuk disoal siasat.

Kumpulan itu menyiarkan gambar pasukan keselamatan bertopeng di luar pejabatnya memegang tukul besi dan tukul besi, walaupun dikatakan lelaki itu tidak menggunakannya untuk memasuki bangunan.

Sepanjang tahun lalu, Rusia telah mengenakan dakwaan kepada 482 orang di bawah undang-undang penapisan zaman perang baharu yang dibuat sejurus selepas pencerobohan bermula pada Februari 2022, menurut OVD-Info, sebuah kumpulan hak bebas. Ia telah memenjarakan 136 daripada mereka.

Tindakan keras itu pada dasarnya telah menghancurkan perbezaan pendapat di Rusia – ditakrifkan di bawah undang-undang sebagai apa-apa yang menyimpang dari garis rasmi Kremlin – mendorong ratusan aktivis dan wartawan bebas meninggalkan negara itu.

reslt sgp

pengeluaran sidney siang tadi

sidney sidney

tabel sh