site

Rusia merampas pasport daripada pegawai kanan untuk menghentikan pembelotan

Perkhidmatan keselamatan Rusia merampas pasport pegawai kanan dan eksekutif syarikat negara untuk menghalang perjalanan ke luar negara, ketika paranoia mengenai kebocoran dan pembelotan merebak melalui rejim Vladimir Putin.

Dengan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine masih berleluasa, pegawai keselamatan telah memperketatkan keperluan perjalanan dalam sektor negeri, menuntut penyerahan dokumen perjalanan daripada beberapa tokoh terkemuka dan bekas pegawai, kata beberapa orang yang mengetahui perkara itu.

Tekanan yang meningkat mencerminkan kecurigaan yang mendalam dalam Kremlin dan FSB, agensi pengganti KGB, tentang kesetiaan elit awam Rusia, yang kebanyakannya menentang perang di Ukraine secara persendirian dan mencemaskan kesannya terhadap gaya hidup mereka.

Dmitry Peskov, jurucakap Putin, mengesahkan Rusia telah mengetatkan sekatan perjalanan asing bagi sesetengah orang yang bekerja di kawasan “sensitif”. “Terdapat peraturan yang lebih ketat untuk ini. Di sesetengah tempat ia dirasmikan dan di beberapa tempat ia bergantung pada keputusan tertentu. . . mengenai pekerja tertentu,” katanya kepada FT. “Sejak bermulanya operasi khas ketenteraan, lebih banyak perhatian telah diberikan kepada isu ini.”

Sejak zaman Soviet, pegawai Rusia yang mempunyai akses kepada rahsia negara peringkat pertengahan telah dikehendaki meninggalkan pasport mereka dengan selamat oleh “jabatan khas” yang tertanam dalam kementerian dan syarikat mereka. Tetapi perkhidmatan keselamatan Rusia jarang menguatkuasakan peraturan, menurut bekas pegawai dan eksekutif.

Ini berubah selepas pencerobohan Crimea pada 2014, apabila perkhidmatan keselamatan mula memberi amaran terhadap perjalanan ke negara seperti AS atau UK. Selepas pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine tahun lepas, sekatan digunakan secara lebih meluas dan banyak bergantung kepada kehendak pegawai keselamatan individu yang tertanam dalam institusi negara, kata orang ramai.

Atas sebab ini langkah-langkah keselamatan berbeza di seluruh institusi negeri, dengan sesetengahnya meminta walaupun pada peringkat sederhana untuk menahan diri daripada melakukan perjalanan ke luar negara dan yang lain memberikan kebenaran selimut kepada pegawai kanan untuk melancong ke luar negara mengikut alasan.

Eksekutif di sebuah syarikat perindustrian negara utama dilarang daripada memandu lebih daripada dua jam dari Moscow tanpa kebenaran rasmi, kata salah seorang daripada mereka.

Dalam kes lain, pegawai FSB telah meminta bekas pegawai yang sebelum ini mempunyai akses kepada rahsia negara untuk menyerahkan pasport mereka, malah ada yang tidak pernah mendapat akses, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Alexandra Prokopenko, bekas pegawai bank pusat Rusia, berkata sekatan pasport kini telah berkembang melangkaui individu yang mempunyai pelepasan keselamatan.

“Sekarang mereka datang kepada orang tertentu dan berkata, ‘sila serahkan pasport awam merah anda, kerana anda mempunyai akses kepada maklumat sensitif untuk tanah air, jadi kami mahu mengawal pergerakan anda’,” katanya.

Perkhidmatan keselamatan Rusia mempunyai kelonggaran yang hampir sepenuhnya untuk mentafsir peraturan di bawah semakan undang-undang mengenai rahsia negara, pengintipan dan pengkhianatan, kata Prokopenko. Dia meninggalkan bank pusat selepas pencerobohan tahun lalu dan kini menjadi felo pelawat di Majlis Perhubungan Luar Jerman.

“Pada asasnya sebarang maklumat boleh dianggap rahsia, jadi pegawai FSB yang tertanam mula memberitahu anda bahawa anda mempunyai maklumat sensitif. Apa itu? Mengapa ia rahsia dan siapa yang memutuskannya? Tiada siapa yang tahu,” kata Prokopenko.

Peskov berkata keputusan “bergantung pada bidang kerja tertentu” kedua-dua syarikat dan individu. “Mereka mungkin lebih atau kurang sensitif,” katanya.

Kremlin juga telah membuat beberapa usaha untuk melanjutkan larangan tidak rasmi kepada lebih ramai pegawai. Berikutan beberapa siri skandal awam berhubung rakaman anggota parlimen yang bocor di Dubai dan Mexico, dewan rendah parlimen Rusia pada Januari memerlukan penggubal undang-undang memberitahu pihak atasan tentang perjalanan kerja ke luar negara.

Sekurang-kurangnya tujuh wilayah telah mengeluarkan saranan kuat terhadap perjalanan asing kepada pegawai tempatan, menurut akhbar Rusia Kommersant.

Yevgeny Prigozhin, pengasas kumpulan paramilitari Wagner yang terkenal, telah menggesa larangan sepenuhnya perjalanan asing untuk pegawai © Prigozhin Press Service/AP

Pada bulan Februari, Yevgeny Prigozhin, pengasas kumpulan separa tentera Wagner yang terkenal, menggesa larangan sepenuhnya ke atas perjalanan asing bagi pegawai, serta tanggungjawab untuk “tingkah laku amoral, mempamerkan kekayaan yang megah, dan penyalahgunaan barangan mewah” saudara mereka.

Pergerakan itu berlaku apabila rasa tidak puas hati tumbuh di kalangan golongan elit dengan usaha perang yang terdesak dan kesannya terhadap gaya hidup mereka. Setelah dapat membelanjakan kekayaan mereka untuk rumah agam, kapal layar, dan sekolah berasrama penuh untuk anak-anak mereka di barat, pegawai dan oligarki Rusia kini terkilan kerana terkurung di negara yang tidak dianggap “tidak mesra”, beberapa ahli elit memberitahu FT.

Ketidakpuasan hati itu tertumpah ke tempat terbuka minggu ini selepas media Ukraine menyiarkan dakwaan rakaman perbualan antara Farkhad Akhmedov, seorang oligarki Russo-Azerbaijani yang dibenarkan, dan Iosif Prigozhin, seorang penerbit muzik yang berkaitan dengan Kremlin yang isterinya, seorang penyanyi terkenal, membuat persembahan di sebuah konsert pro-perang bersama Putin tahun lepas.

Panggilan itu termasuk aduan mengenai pengasingan antarabangsa Rusia yang semakin meningkat dan tekanan daripada perkhidmatan keselamatan. Akhmedov tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen tetapi orang yang rapat dengannya berkata rakaman itu adalah tulen. Prigozhin – yang tidak mempunyai kaitan dengan panglima perang – berkata rakaman itu “diputarbelitkan sebahagian atau sepenuhnya” dan berjanji tindakan undang-undang terhadap orang yang merakamnya.

“Mereka kacau kita, anak-anak kita, masa depan mereka, dan nasib mereka. Adakah anda faham?” Akhmedov berkata semasa panggilan itu. “Habislah mereka. Kita semua faham apa yang berlaku di sana. Pergi ke Maldives, ke Dubai . . . saya tak tahu. . . ke Altai, ke Baikal, di mana sahaja anda mahu, tetapi jauhkan diri dari Moscow,” tambahnya.

togel singapura result

pengeluaran sidney hari ini

result sdy

hongkong totobet

totobet net sgp