site

Saham teknologi China melonjak apabila rancangan pecah Alibaba memacu harapan pelabur

Rancangan Alibaba untuk berpecah kepada enam unit perniagaan telah mendorong rali untuk kumpulan teknologi China, dengan peniaga melihat langkah itu sebagai petanda terbaharu bahawa tindakan keras Beijing terhadap sektor itu semakin hampir.

Saham yang disenaraikan di Hong Kong Alibaba meningkat lebih daripada 13 peratus pada hari Rabu, berikutan keuntungan yang sama untuk saham di Wall Street, manakala indeks Hang Seng Tech yang menjejaki syarikat teknologi terbesar yang disenaraikan di Hong Kong meningkat lebih daripada 3 peratus.

Saham dalam pelabur teknologi Jepun SoftBank, salah satu pelabur awal Alibaba yang paling penting, menambah lebih daripada 6 peratus di Tokyo.

Pakar strategi dan penganalisis berkata perubahan radikal terhadap struktur korporat Alibaba, yang dikatakan oleh orang yang biasa dengan perkara itu telah menerima maklum balas positif daripada pengawal selia sebelum pengumuman itu, mencerminkan peralihan oleh kumpulan internet untuk menjadi lebih responsif kepada keutamaan dasar Beijing. Langkah itu juga akan meningkatkan keuntungan berikutan kemerosotan harga saham yang panjang untuk nama-nama terbesar sektor itu.

“Firma internet besar nampaknya mengubah strategi, daripada mengembangkan platform merentas menegak kepada mengecilkan dan memfokuskan,” kata Winnie Wu, ahli strategi ekuiti China di Bank of America. “[Alibaba’s] perpisahan mungkin satu percubaan yang penting.”

Wu berkata perpecahan sedemikian “boleh membantu melindungi kesan daripada [regulatory] risiko” untuk unit yang baru bebas, kerana “anak syarikat yang berbeza boleh mempunyai penzahiran data yang berbeza-beza dan pengaturan pengauditan, dan pelabur AS boleh melabur dalam e-dagang tanpa menyentuh bahagian AI”.

Saham dalam kumpulan teknologi China telah menerima rangsangan minggu ini selepas pengasas Alibaba Jack Ma pada hari Isnin muncul secara terbuka di tanah besar China buat kali pertama dalam setahun, ketika Beijing berusaha untuk meningkatkan keyakinan pelabur terhadap sokongannya terhadap sektor swasta negara itu.

Di bawah pelan baharunya, Alibaba akan memasang ketua eksekutif dan lembaga pengarah berasingan di unit perniagaannya yang berbeza, yang masing-masing boleh “mengejar pengumpulan dana bebas dan IPO apabila mereka bersedia”, ketua eksekutif Alibaba Daniel Zhang berkata.

Penganalisis telah bertindak balas secara positif terhadap struktur baharu itu, dengan beberapa menyuarakan harapan bahawa menghentikan perniagaan ini akan membantu mengurangkan perkara yang mereka gambarkan sebagai “diskaun konglomerat” oleh pasaran, yang menilai Alibaba secara keseluruhan kurang daripada jumlah bahagiannya.

“Kami berpendapat penyusunan semula memperkasakan unit perniagaan yang berbeza untuk bertindak balas dengan cepat kepada perubahan pasaran dan meningkatkan pembuatan keputusan,” tulis penganalisis di Jefferies dalam nota. “Pada pandangan kami, ini adalah perubahan organisasi yang penting, dan [the new structure] membawa kepada pengurusan yang fleksibel dan lebih ramping, disokong oleh infrastruktur pertengahan dan belakangnya.”

Penganalisis Goldman Sachs Ronald Keung berkata potensi kesan positif pelan itu “boleh mengatasi potensi negatif” seperti mengurangkan sinergi antara perniagaan Alibaba dan menambah langkah itu “menunjukkan komitmen pengurusan ke arah meningkatkan lagi keuntungan”.

Tetapi di antara lebih 70 penganalisis ekuiti yang mengikuti Alibaba, tiada seorang pun daripada 10 yang setakat ini mengeluarkan nota mengenai penstrukturan semula telah meningkatkan sasaran harga 12 bulan mereka untuk syarikat itu, menurut data Bloomberg.

Keung memberi amaran bahawa saingan Alibaba, JD.com telah “lama mengejar penyenaraian berasingan anak syarikat”, hanya untuk mempunyai harga pasaran dalam diskaun konglomerat yang lebih curam untuk syarikat induknya, yang kini dianggarkan oleh Goldman pada 46 peratus.

resol sgp

totobet sdy

togel sidney

hongkong totobet

singapore totobet net