site

Samsung mengurangkan pengeluaran untuk menangani lebihan cip memori global apabila keuntungan jatuh

Samsung Electronics berkata ia akan membuat pengurangan “bermakna” dalam pengeluaran cip memori dalam langkah ketara untuk mengurangkan lebihan industri apabila keuntungan operasi suku tahunannya menjunam 96 peratus kepada paras terendah dalam tempoh 14 tahun.

Tindakan yang sudah lama dinantikan itu dibuat ketika bahagian semikonduktor syarikat Korea Selatan itu dianggarkan mengalami kerugian berbilion dolar dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini apabila ekonomi global yang perlahan melemahkan permintaan untuk cip.

Kehilangan cip memori berkemungkinan berterusan pada suku kedua kerana inventori kekal pada paras rekod, meningkatkan tekanan pada harga cip. Permintaan teknologi kekal lembap dalam menghadapi inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi selepas lonjakan era pandemik.

Pengeluar cip memori, telefon pintar dan TV terbesar di dunia mencatatkan keuntungan operasi suku pertamanya pada anggaran Won600bn ($455.5 juta), berbanding dengan keuntungan operasi sebanyak Won14.12tn setahun sebelumnya. Ia jauh lebih rendah daripada ramalan penganalisis Won1.45tn yang disusun oleh Bloomberg dan merupakan keuntungan terkecil sejak 2009, semasa krisis kewangan global. Jualan jatuh 19 peratus kepada Won63tn.

“Permintaan ingatan menurun secara mendadak . . . disebabkan situasi makroekonomi dan sentimen pembelian pelanggan yang perlahan, kerana ramai pelanggan terus menyesuaikan inventori mereka untuk tujuan kewangan,” kata Samsung pada Jumaat.

Harga cip memori Dram, yang digunakan dalam komputer, telefon dan pelayan, jatuh kira-kira 20 peratus pada suku Januari-Mac, manakala cip memori kilat Nand turun 10-15 peratus, menurut firma penyelidikan pasaran TrendForce. Harga cip dijangka turun lagi 5 hingga 15 peratus pada suku semasa.

Inventori di Samsung melonjak kepada Won52.2tn pada penghujung tahun lepas, tetapi syarikat itu sebelum ini menahan tekanan untuk mengurangkan pengeluaran manakala saingan seperti Micron, Kioxia dan SK Hynix telah mengurangkan pengeluaran mereka untuk menyesuaikan diri dengan lebihan bekalan.

Penganalisis menganggarkan kerugian cip suku pertama Samsung lebih daripada Won3tn tetapi menjangkakan pemulihan harga pada separuh kedua tahun ini. Eksekutif Micron dan SK Hynix optimis tentang kebangkitan pasaran akhir tahun ini tetapi telah memberi amaran bahawa kadar pemulihan bergantung kepada usaha industri untuk mengurangkan bekalan.

“Samsung sepatutnya menyertai pemotongan pengeluaran lebih awal, tetapi ia kini menghantar isyarat yang jelas kepada pasaran dan pembeli ingatan,” kata penganalisis Daniel Kim di kumpulan kewangan Macquarie, yang menjangkakan Samsung mengurangkan pengeluaran tahun ini lebih daripada 25 peratus . “Pemulihan pasaran kini menunggu masa. Ia mungkin akan datang pada suku ketiga atau keempat.”

Pengumuman Samsung meningkatkan sahamnya 3.5 peratus dan saham SK Hynix 5.6 peratus pada pagi Jumaat di Seoul, manakala indeks Komposit Kospi naik 1 peratus.

Samsung tidak mendedahkan saiz pemotongan keluaran jangka pendeknya, tetapi berkata ia akan meneruskan rancangan pelaburan jangka panjangnya untuk infrastrukturnya dan mengembangkan perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan.

Bulan lalu, syarikat itu mengumumkan rancangan Won300tn untuk melabur dalam pangkalan pembuatan cipnya dalam tempoh dua dekad akan datang, ketika negara itu bersedia untuk perang cip global yang semakin sengit.

sgp hari ini

pengeluaran. sdy

totobet sidney hari ini

keluaran hk kemarin

totobet sg