site

Sánchez pergi ke Beijing untuk membincangkan perang Rusia menentang Ukraine

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Untuk memulakan: kembalinya UK yang diharapkan kepada program penyelidikan sains Horizon EU diancam oleh pertikaian mengenai jumlah yang perlu dibayar oleh London. Sementara itu, rundingan mengenai memasukkan tenaga nuklear dalam undang-undang baharu mengenai sasaran tenaga boleh diperbaharui EU berlarutan ke awal pagi tanpa kompromi kejayaan.

Hari ini, wartawan Madrid kami melihat pratonton lawatan Pedro Sánchez ke China, yang bermula pagi ini, dan saya menerangkan sebab Poland dengan pantas telah beralih daripada mempromosikan eksport bijirin Ukraine kepada menuntut ia dibendung.

Sarang naga

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez tiba di China hari ini untuk mendengar secara langsung bagaimana Beijing membayangkan menamatkan perang di Ukraine, menulis Barney Jopson.

Konteks: Negara-negara Barat telah mengkritik Beijing kerana gagal mengutuk pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Pertemuan antara presiden China Xi Jinping dan rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin awal bulan ini telah mencetuskan kebimbangan mengenai hubungan yang lebih erat antara Moscow dan Beijing.

Esok Sánchez akan menjadi pemimpin barat pertama bertemu Xi sejak presiden China membincangkan perang Ukraine secara peribadi dengan Putin.

Pegawai Sepanyol berkata Sánchez mahu mendengar tentang kertas jawatan yang diterbitkan China mengenai perang Ukraine bulan lepas. Walaupun ada yang menggelarnya sebagai “rancangan keamanan”, ia tidak termasuk cadangan tegas untuk mendapatkan kedua-dua pihak berbincang.

Para pegawai berkata satu perkara penting untuk Sánchez ialah layanan sama rata China terhadap kedua-dua pihak. Beijing tidak mengakui dengan jelas peranan Rusia sebagai penceroboh dan Ukraine sebagai mangsa. Xi juga tidak bercakap dengan presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy sejak pencerobohan besar-besaran Rusia pada Februari lalu.

Tetapi pegawai Sepanyol juga menekankan bahawa kertas kedudukan 12 mata China termasuk penolakan terhadap ancaman atau penggunaan senjata nuklear dan menyeru agar kedaulatan semua negara dihormati.

Terdapat beberapa perkara yang ingin dibincangkan oleh Sánchez. Minggu lalu, beliau berkata dunia harus mendengar “suara” China untuk mencari jalan keluar daripada peperangan. Tetapi dia juga menegaskan bahawa terpulang kepada Ukraine untuk menentukan syarat bagi sebarang rundingan yang berpotensi untuk menamatkannya.

Madrid telah merangka perjalanan itu sebagai pengesahan pengaruh diplomatik Sepanyol. Pemimpin Sepanyol itu juga akan bertemu Li Qiang, perdana menteri baharu China, dan Zhao Leji, pengerusi parlimen.

Jika usaha Sánchez untuk memikirkan rancangan Beijing tidak membuahkan hasil, orang lain mungkin mencuba nasib: dia diikuti oleh presiden Perancis Emmanuel Macron dan presiden suruhanjaya EU Ursula von der Leyen, yang akan pergi ke China minggu depan.

Tetapi lawatan Sánchez bukan hanya mengenai Ukraine. Hari ini, beliau melawat pulau Hainan untuk Forum Boao, jawapan China kepada Forum Ekonomi Dunia di Davos, bersama pemimpin Malaysia, Singapura, Kazakhstan dan Pantai Gading serta ketua IMF Kristalina Georgieva.

Beliau juga akan bercakap dengan wakil AstraZeneca dan Mitsubishi mengenai potensi pelaburan di Sepanyol. Esok dia akan bertemu syarikat Sepanyol yang beroperasi di China dan pengendali pelancongan tempatan yang berminat untuk membawa pelanggan ke Sepanyol.

Carta du jour: Warna hijau

Pelabur semakin keliru tentang kriteria EU untuk pelaburan mampan. Brussels kini sedang memikirkan untuk menghapuskan kategori terhijaunya.

Terhadap bijirin

Empat bulan lalu, Poland berjanji $20 juta untuk membantu mengeksport bijirin dari Ukraine. Semalam, perdana menterinya menggesa langkah untuk membendung eksport tersebut.

Konteks: Ukraine adalah salah satu pengeluar bijirin terbesar di dunia. Peperangan Rusia terhadap negara itu memusnahkan banyak keupayaan eksportnya dan secara drastik mengurangkan eksport kapal merentasi Laut Hitam, mendorong Brussels untuk menaikkan tarif dan mempromosikan penghantaran merentasi darat ke negara EU.

Perubahan hati Warsaw adalah hasil daripada masalah logistik yang telah menghalang sejumlah besar bijirin itu daripada mengalir ke negara-negara Afrika dan tempat lain. Sebaliknya ia dibuang ke pasaran tempatan. Memandangkan ia lebih murah daripada bijirin domestik, petani Poland tidak berpuas hati.

“Kami menuntut penggunaan semua instrumen kawal selia: kuota, tarif, yang akan mengehadkan atau menyekat import bijirin Ukraine ke Poland,” kata perdana menteri Mateusz Morawiecki, sambil menambah ia “mengganggu kestabilan pasaran kami.”

Morawiecki mempunyai pilihan raya akhir tahun ini dan industri pertanian besar Poland merupakan kawasan yang kritikal. Tetapi negara jiran EU yang lain mempunyai keluhan yang sama, dan bersedia untuk menulis surat bersama kepada suruhanjaya itu menuntut tindakan.

Negara anggota mengundi hari ini untuk meluluskan €56juta sokongan daripada dana kecemasan €450juta kepada petani di Bulgaria, Poland dan Romania. Itu jauh kurang daripada yang mereka katakan diperlukan. Pegawai suruhanjaya mahu lebih tetapi negara anggota barat menolak.

Suruhanjaya itu berkata ia “menyedari bahawa import tambahan ini menyebabkan tekanan ke atas rantaian bekalan agrifood di negara-negara ini yang membawa kepada lebihan bekalan, penurunan permintaan, peningkatan kos penyimpanan dan akhirnya mengurangkan harga tempatan”.

Suruhanjaya itu telah mencadangkan pelanjutan satu tahun lagi kepada pengecualian tarif Ukraine yang tamat pada bulan Jun. Jika masalah bijirin bertambah buruk, pilihan nuklear adalah untuk negara anggota menyekatnya.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Ursula von der Leyen memberi ucapan mengenai hubungan EU-China.

  2. Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg bertemu menteri luar Belgium Hadja Lahbib.

  3. Raja Charles III dari UK berucap di parlimen Jerman.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

results sgp hari ini

keluaran sdy

totobet sdny

angka hasil hk

singapura totobet net