site

Secara moral ia menjijikkan, tetapi pengasingan di Ukraine masuk akal

Apabila Republikan AS beralih daripada mahu membelasah negara asing kepada mahu mengabaikan mereka, dunia berubah. Donald Trump adalah pengasingan di Ukraine. Speaker dewan Kevin McCarthy dan Ron DeSantis, saingan utama Trump untuk pencalonan presiden 2024, kedua-duanya bermain dengan pengasingan. Kedua-duanya disokong oleh ramai pengundi Republikan.

Saya kesal dengan perkara ini. Saya fikir barat harus membantu Ukraine. Tetapi saya mengakui bahawa, pada masa ini, pengasingan mungkin untuk kepentingan diri telanjang AS dan Eropah barat. Terdapat logik yang mengerikan untuk melemparkan Ukraine kepada Putin.

Dari segi moral, kita harus menyokong Ukraine. Berikut ialah keluarga yang tidak berbahaya yang dipukul hingga mati di kawasan kejiranan seterusnya, dan kami boleh membantu mereka dengan sedikit kos untuk diri kami sendiri. Tetapi hujah moral jarang mempengaruhi kerajaan. Demokrasi ditubuhkan untuk menyampaikan kepada pengundi hari ini. Mereka mempunyai masalah yang cukup untuk melakukan itu. Mereka kurang berminat untuk membantu warga asing atau, seperti yang kita lihat dengan perubahan iklim, pengundi masa depan.

Barat telah terperangkap dengan Ukraine setakat ini kerana ia murah dan mudah, sekurang-kurangnya sekarang harga tenaga telah berkurangan. Hampir pertama kali dalam sejarah, kami campur tangan untuk sekutu yang demokratik, bersatu, berkongsi nilai kami yang lebih baik dan melakukan semua perjuangan itu sendiri. Dari Februari 2022 hingga Januari ini, AS mengarahkan kira-kira $78 bilion bantuan kepada Ukraine, menganggarkan Institut Kiel untuk Ekonomi Dunia. Itu kira-kira 0.3 peratus daripada KDNK AS, kebanyakannya dikitar semula melalui pengeluar senjata Amerika. Sebagai balasan, Ukraine telah melemahkan Rusia, penceroboh antarabangsa yang paling gigih sejak AS sendiri menyerahkan peranan itu pada 2008. Ukraine juga sedang menguji jalan raya senjata barat. Dalam bahasa Trumpian, ini adalah perjanjian terbaik yang pernah ada – selain mungkin 2,500 atau lebih tentera barat dan beberapa pesawat yang menyelamatkan warga Afghanistan daripada Taliban sementara hampir tidak melakukan sebarang pertempuran sehingga Biden menarik balik mereka.

Putin cuba menakutkan kami keluar dari Ukraine dengan memotong gas dan bijirin, menghantar pelarian ke barat, dan mengancam perang nuklear. Perjuangan terbarunya ialah meletakkan nuklear di Belarus. Bagaimana jika dia akhirnya berjaya menaikkan kos campur tangan?

Ahli campur tangan menegaskan bahawa membantu Ukraine masih akan menjadi kepentingan diri kita sendiri. Ada yang membuat kes ini menggunakan analogi sejarah yang meragukan “Munich”: walaupun kami memberikan Putin Ukraine sama seperti kami memberikan Hitler Czechoslovakia pada tahun 1938, dia akan tetap mengejar kami, kata mereka.

Hitler memang datang ke Eropah. Tetapi pengasingan amoral yang kejam boleh menunjukkan bahawa dia tidak pernah menjadi ancaman kepada tanah besar Amerika. Walaupun dia telah memerintah Eropah selama beberapa dekad, kehidupan Amerika mungkin akan berterusan dengan baik. Dan ancaman Putin lebih setempat daripada Hitler. Jika dia mahu menyerang Berlin, persoalannya ialah: dia dan tentera siapa? Dia sendiri tidak boleh mengambil Bakhmut.

Pengasingan boleh berhujah, dengan sebab tertentu, bahawa Putin bukan masalah Amerika, malah Eropah barat: Rusia tidak menerokai barat sungai Elbe dalam dua abad. Putin mungkin cuba menelan Eropah timur – tetapi AS dan Eropah barat mengetahui semasa perang dingin bahawa mereka masih boleh makmur sementara Eropah timur berada dalam rantaian Rusia. Mereka juga boleh makmur sementara kebanyakan dunia berada dalam rantaian.

Ahli campur tangan menyokong kes mereka dengan versi terkini “teori domino”: Ukraine adalah perang untuk barat, kata mereka, atau untuk demokrasi, dan jika Kyiv jatuh, begitu juga domino lain. Mereka mungkin betul bahawa Moldova dan Georgia akan jatuh kepada Rusia dan Taiwan kepada China. Lebih dari itu, saya ragu. Teori domino Amerika sebelum ini tidak berjaya: Vietnam menjadi komunis tetapi kebanyakan Asia Tenggara tidak. Satu lagi teori domino, 20 tahun lalu, berpendapat bahawa jika Iraq menjadi demokratik, Timur Tengah juga akan melakukannya. Ternyata meramalkan geopolitik adalah rumit.

Keindahan pengasingan adalah bahawa ia tidak mencuba. AS pimpinan Republikan boleh menyelamatkan 0.3 peratus daripada KDNK dan “memiliki libs” dengan meninggalkan Ukraine tanpa risiko terhadap dirinya sendiri. Ekonomi Amerika mungkin akan berlayar melalui sebarang pergolakan yang jauh. AS adalah yang paling tertutup daripada 10 ekonomi terbesar dunia, dengan perdagangan antarabangsa hanya menyumbang satu perempat daripada KDNK.

Mendasari hujah-hujah ini adalah persoalan yang lebih besar: seberapa besarkah barat? Dari 1945 hingga 1989, pakatan barat membentang dari Los Angeles ke Berlin Barat. Dari tahun 1990-an hingga Februari 2022, ia menjangkau dari LA ke Latvia. Kini ia berada pada tahap yang terbesar: dari LA ke Kyiv. Jika Republikan menang tahun depan, ia boleh menyusut lagi: dari Lisbon ke Kyiv? Ke Latvia? Atau hanya dari Lisbon ke Berlin?

Ini adalah soalan kewujudan untuk orang Poland dan Latvia. Tetapi mereka bukan untuk orang Kansan. Pengasingan faham itu.

Ikuti Simon di Twitter @KuperSimon dan e-mel dia di simon.kuper@ft.com

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

result sgp robintogel

pengeluaran sidni

keluaran sydney hari ini

hk prize keluar

data+hk+4d