site

Sektor angin menghadapi masalah rantaian bekalan dekad ini, badan industri memberi amaran

Sektor angin global akan menghadapi masalah rantaian bekalan dekad ini, memandangkan kesesakan yang menjulang untuk komponen utama dan kapal bersedia untuk memerah sektor itu, sebuah badan industri telah memberi amaran.

Majlis Tenaga Angin Global berkata “kapasiti ganti” dalam pembuatan tenaga angin “kemungkinan hilang menjelang 2026”.

Tekanan itu akan melanda AS dan Eropah terutamanya apabila kedua-duanya menyasarkan pelancaran projek tenaga boleh diperbaharui domestik yang bercita-cita tinggi walaupun kebanyakan rantaian bekalan industri angin tertumpu di China, kata kumpulan itu.

Syarikat-syarikat sudah pun merasai kesukaran, dengan kumpulan perkapalan Singapura Marco Polo memberi amaran tentang “kekosongan besar” kapal-kapal besar yang diperlukan untuk memasang turbin luar pesisir.

Permintaan yang semakin meningkat untuk projek angin baharu bermakna “masalah ini kini menjadi lebih meruncing”, kata Sean Lee, ketua eksekutif Marco Polo Marine Group.

Pengeluar turbin angin Eropah termasuk Vestas dan Siemens Gamesa mengalami lebam pada 2022, sebagai gabungan peningkatan kos input, kekangan rantaian bekalan dan proses membenarkan yang perlahan untuk projek baharu mencecah keuntungan dan menyebabkan kelewatan.

GWEC berkata 2022 telah menjadi tahun ketiga terbaik untuk pemasangan kapasiti angin baharu walaupun dalam keadaan sukar, dan meramalkan bahawa 2023 akan menjadi tahun dunia mencapai 1TW daripada jumlah kapasiti angin terpasang.

Bagaimanapun, ia memberi amaran bahawa penggubal dasar “perlu bertindak sekarang untuk mengelakkan kesesakan rantaian bekalan yang menghalang penggunaan tenaga angin mulai 2026”. Terdapat “keperluan mendesak” untuk meningkatkan pelaburan dalam rantaian bekalan sektor angin darat dan luar pesisir global, tambahnya.

Banyak syarikat “tidak berada dalam kedudukan untuk melabur pada tahap yang sepatutnya kerana mereka tidak menjana wang selama beberapa tahun kebelakangan ini”, kata ketua eksekutif GWEC Ben Backwell.

Percubaan oleh penggubal undang-undang Eropah dan AS untuk menggalakkan peralihan pembuatan dari China, dalam sektor utama termasuk tenaga boleh diperbaharui, berisiko meningkatkan kekurangan, GWEC memberi amaran.

Kekurangan untuk komponen utama seperti nasel turbin angin, yang mengandungi kotak gear, penjana, dan brek dan bilah, mungkin akan timbul, tambah laporan itu.

Kapasiti pemasangan nacelle turbin luar pesisir Eropah “tidak lagi dapat menyokong pertumbuhan di luar Eropah” mulai 2026, dan menjelang 2030 ia perlu meningkat dua kali ganda daripada paras semasa “untuk memenuhi permintaan Eropah sahaja”, kata GWEC.

China menyumbang kira-kira 60 peratus daripada jumlah pengeluaran nacelle dalam dan luar pesisir. Tiada kemudahan pemasangan nacelle luar pesisir di Amerika Utara, walaupun syarikat termasuk GE Renewable Energy dan Vestas baru-baru ini mengumumkan rancangan pelaburan AS.

tgl sgp result

pengeluara sdy

sdy

togel hkg 2021 hari ini keluar

singapura totobet net