site

Seminggu kegawatan perbankan

Ini adalah minggu di mana sistem perbankan global akhirnya mula retak di bawah bebanan kenaikan kadar faedah yang bersejarah. Ia bermula pada Jumaat lalu, dengan kejatuhan pemberi pinjaman permulaan Silicon Valley Bank. Pihak berkuasa AS menjamin semua deposit dan menawarkan kecairan kepada sistem perbankan, tetapi kebimbangan merebak. Menjelang pertengahan minggu, Credit Suisse yang bermasalah telah ditawarkan talian keselamatan daripada bank pusat Switzerland dan pemberi pinjaman AS menggunakan Rizab Persekutuan untuk berbilion-bilion dalam kecairan. Pada hari Khamis, bank-bank Wall Street bersetuju untuk menyokong First Republic, pemberi pinjaman yang berpangkalan di California. Bank pusat tertanya-tanya sama ada mereka akan membahayakan kestabilan kewangan jika mereka meneruskan kenaikan kadar yang diperlukan untuk menjinakkan inflasi. Persoalan di fikiran semua orang ialah: apa yang akan pecah seterusnya?

Hanya menunggu masa sebelum kitaran kenaikan kadar paling pantas disegerakkan oleh bank pusat global dalam tempoh 50 tahun menjejaskan satu lagi segmen sistem kewangan. Pembalikan pantas sedekad wang longgar telah mendedahkan kelemahan, daripada kejatuhan pasaran pencen UK pada bulan September hingga kekacauan pasaran kripto baru-baru ini. Kematian SVB mencetuskan kebimbangan mengenai kerugian kadar faedah yang tidak direalisasi ke atas aset yang dipegang oleh bank. Tetapi episod itu juga menunjukkan bagaimana kebimbangan terhadap pendedahan kadar faedah boleh merebak kepada panik yang lebih meluas. Turun naik pasaran bon AS meningkat ke paras tertinggi sejak krisis kewangan 2008, dan harga saham jatuh di peringkat global. Credit Suisse menjadi mangsa krisis keyakinan ini.

Bank-bank pusat tahu mereka berisiko melanggar sesuatu kerana mereka menaikkan kadar dengan cepat. Tetapi ketegangan kini menjadi lebih sukar untuk diabaikan. Kegawatan minggu ini adalah peringatan bahawa dasar monetari yang ketat bukan sahaja beroperasi dengan ketinggalan, tetapi kesannya juga tidak memberi kesan secara beransur-ansur atau lancar. Penggubal dasar akan mengingati bagaimana kenaikan kadar mendahului ledakan gelembung dotcom 2001 dan menyumbang kepada kejatuhan sektor perumahan AS subprima — yang mencetuskan krisis 2008. Masalahnya ialah perjuangan menentang inflasi di AS dan Eropah belum dimenangi secara muktamad. Walaupun tekanan harga tenaga dan rantaian bekalan telah berkurangan, pertumbuhan harga domestik kekal tinggi.

Jika bank pusat nampaknya membantah komitmen untuk memerangi inflasi yang sama-sama boleh menakutkan pasaran bahawa pertumbuhan harga mungkin kekal tinggi. Bank Pusat Eropah bertindak secara berkesan pada hari Khamis. Ia menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas, yang telah pun komited untuk dilakukan, dan dengan jelas memaklumkan bahawa keputusan masa depan akan bergantung kepada data sambil menjanjikan kecairan sekiranya sistem kewangan memerlukannya.

The Fed menghadapi keputusan yang lebih sukar apabila bermesyuarat minggu depan. Ia masih perlu menaikkan kadar, tetapi mesti berhati-hati: urusan perbankan di AS lebih dikaitkan secara langsung dengan kadar yang tinggi berbanding di Eropah. Ia perlu memantau keadaan dengan teliti sebelum mesyuaratnya. Di samping cuba menghuraikan data ekonomi AS yang bercanggah mengenai tekanan inflasi, Fed juga kini perlu menilai sejauh mana kegawatan itu sendiri telah mengetatkan keadaan dan sama ada kemudahan kecairannya menawarkan perlindungan yang mencukupi untuk menaikkan kadar pada kadar yang telah dirancang.

Di sebalik gema peristiwa 15 tahun yang lalu, terdapat beberapa petunjuk bahawa krisis gaya 2008 akan datang. Sistem perbankan lebih kukuh berbanding ketika itu, walaupun minggu lalu telah mendedahkan kelemahan kawal selia yang perlu diperbetulkan. Usaha untuk mengelakkan penularan melalui insurans deposit, talian mudah tunai dan jaminan telah membawa sedikit ketenangan, walaupun mewujudkan bahaya moral. Sektor dan institusi kewangan yang lebih leveraj dengan aset sensitif kadar dan pendedahan tertumpu akan, bagaimanapun, akan terus menjadi kelemahan besar dalam sistem. Ini telah menjadi satu kitaran kenaikan kadar ujian untuk bank pusat. Sekarang retakan telah melebar, ia menjadi lebih keras.

result sgp.

sydney pengeluaran hari ini

totobet sydney hari ini

result hk

sgp