site

‘Semuanya dilucutkan dan dicuri’: bandar emas Afrika Selatan yang rosak

Apabila Roesdien Hendricks memberi amaran bahawa komunitinya di tengah-tengah Johannesburg akan meletup kerana pelombong emas haram yang menakutkan polis, menanggalkan kabel kuasa dan mengalihkan bekalan air, dia tidak keterlaluan.

sebagai “masa-masa” meletupkan terumbu emas bersejarah yang menjadi teras eksploitasi hampir 140 tahun yang menjadikan metropolis Afrika Selatan sebagai salah satu bandar terbesar di Afrika, mereka meneroka begitu dekat dengan saluran gas sehingga mereka berisiko menyebabkan letupan berapi yang akan memusnahkan seluruh pinggir bandar Riverlea.

“Kami duduk di atas emas, secara literal . . . tetapi kami juga duduk di atas bom jangka, menunggu untuk meletup,” kata aktivis berusia 50 tahun itu.

Hendricks menambah bahawa polis “tidak berguna” dalam menghentikan pertempuran rumput antara pelombong saingan yang tembak-menembaknya menyelubungi malam itu. “Kami diberitahu, ‘kami tidak boleh datang, kami takut dengan keganasan di kawasan anda’.”

Masalah Riverlea melambangkan rasa melanggar undang-undang dan keruntuhan infrastruktur yang semakin meningkat di bandar terbesar di Afrika Selatan, gambaran kelesuan negara akibat pemadaman teruk dan kemerosotan di bawah Kongres Nasional Afrika Presiden Cyril Ramaphosa yang memerintah.

Riverlea terletak di selatan tempat emas pertama kali ditemui di Johannesburg pada tahun 1886, yang membawa kepada kebangkitan bandar komersial yang kurang ajar dan membanggakan yang menarik pendatang dari seluruh Afrika.

Hari ini ia adalah rumah kepada bank terbesar di benua itu, pusat data termaju dan aktiviti komersial yang memacu hampir satu perlima daripada keluaran dalam negara kasar Afrika Selatan. Tetapi hati industri ini dilanda kegawatan politik dan krisis kewangan di agensi perbandarannya.

Tahun ini ANC mengambil alih semula bandar itu dalam urusan belakang yang meragukan selepas pakatan yang dipimpin pembangkang tumbang dengan teruk. Penganalisis berkata ANC kini menjadi kuasa di sebalik Datuk Bandar yang dipetik daripada parti kecil dalam susunan yang lebih kepada membahagikan kontrak awam yang menguntungkan daripada memulihkan kebanggaan perbandaran. “Ia seperti seseorang mengunyah tempat itu dan meludahkannya,” kata Hendricks.

Menggali kepingan emas di Johannesburg © Manash Das/Cover Images/Reuters

Reput telah menjadi sangat teruk sehingga di pusat bersejarah bandar itu minggu lalu, Stephen Moreo, uskup Anglikan Johannesburg, menggunakan perarakan Ahad Palma untuk mengecam sampah yang menutupi jalan-jalan di luar Katedral St Mary the Virgin, tempat Desmond Tutu suatu ketika dahulu. berkhidmat sebagai dekan.

“Saya tidak pernah melihat sesuatu seperti ini, terutamanya di bandar Afrika bertaraf dunia,” kata Moreo, sambil berkhutbah di samping timbunan sampah di mitra dan pakaiannya. “Ini tidak boleh – kami tidak boleh menggunakan pintu masuk ke tempat ibadat kami,” tambahnya.

Pegawai bandar malu kerana datang untuk membersihkan keesokan harinya. Tetapi di tempat lain, pencuri bertindak dengan sewenang-wenangnya untuk memotong tiang lampu isyarat dengan mesin pengisar sudut untuk menjualnya untuk sekerap.

“Operasi kami disabotaj oleh sindiket . . . segala-galanya dilucutkan dan dicuri untuk dijual dengan harga yang hampir tiada nilai gantiannya,” kata agensi jalan raya Johannesburg pada Mac. “masa-masa juga menggali terowong perlombongan mereka di bawah jalan raya bandar emas kami, menyebabkan lubang benam dan jalan runtuh.”

Hawar bandar berulang di seluruh ekonomi Afrika Selatan yang bergelut, yang gagal seiring dengan pertumbuhan penduduk. “Johannesburg telah reput, tetapi itu adalah keadaan banyak bandar Afrika Selatan,” kata Lukhona Mnguni, pengasas bersama Rivonia Circle, sebuah badan pemikir.

Kemerosotan itu telah melepasi jurang bandar pasca-apartheid Afrika Selatan dan melanggar kawasan pinggir bandar yang kaya di utara Johannesburg, yang mengalami kekurangan air dan kegagalan kumbahan.

Carta bar % perubahan dalam Indeks Harga Hartanah Kediaman* (Jan 2010 hingga Okt 2022) menunjukkan pasaran perumahan Johannesburg yang bergelut

Cape Town, bandar kedua terbesar di Afrika Selatan yang dikendalikan oleh pembangkang utama Perikatan Demokratik, menjadi lebih menarik bagi “pendatang” kaya yang mampu untuk berpindah.

Dalam satu tanda penghijrahan ke Tanjung, Koketso Moeti, seorang penduduk Johannesburg, telah menerima tawaran dalam jumlah jualan pindah rumah yang semakin meningkat. “Saya ada dua piano percuma, contohnya. Perkara yang paling tidak masuk akal,” katanya.

“Antara air dan elektrik [outages], ia telah buruk untuk orang ramai,” tambah Moeti. “Disfungsi telah berkembang begitu banyak, walaupun di tempat yang berfungsi dahulu.”

Malah kerja-kerja jalan yang mudah untuk membaiki bekalan kuasa atau air tidak disiapkan oleh rangkaian kontraktor, katanya. “Kota ini penuh dengan kawah . . . tidak masuk akal jika satu syarikat melakukan pembaikan dan syarikat lain untuk mengisi lubang itu.”

Mereka yang tinggal semakin bergantung kepada operator swasta untuk menggantikan perkhidmatan perbandaran.

Lampu isyarat di Johannesburg sering menjadi tidak berguna apabila berlaku pemadaman © Leon Sadiki/Bloomberg

“Ronda berlubang” telah ditaja oleh Discovery, syarikat insurans. Agensi jalan raya di bandar itu malah meminta perniagaan untuk menyambungkan lampu isyarat berhampiran dengan penjana sandaran yang terpaksa mereka pasang di bangunan mereka untuk bertahan daripada gangguan yang dikenakan oleh monopoli kuasa Eskom.

“Ia merebak ke utara untuk dilihat oleh semua orang. Lampu isyarat tidak berfungsi, tepi tidak dipotong, lampu jalan padam. . . memandu pada waktu malam di Johannesburg adalah mengerikan,” kata Gerald Garner, seorang pengarang dan pemandu bandar.

“Jika anda ingin membetulkan Johannesburg, anda mesti menetapkan hatinya,” yang merupakan saluran pengangkutan penting serta repositori sejarah bandar itu daripada larian emas zaman Victoria hingga kebangkitan demokrasi, kata Garner. “Majoriti penduduk Johannesburg bergerak melalui bandar dalaman. Berjuta-juta rakyat Afrika Selatan, yang merupakan pengundi, menggunakan kawasan dalam bandar.”

Ini bermakna kemarahan yang semakin meningkat terhadap kemerosotan Johannesburg akan menjadi faktor penting dalam pilihan raya negara tahun depan, di mana ANC berada dalam bahaya kehilangan majoriti pemerintahan yang dipegangnya sejak 1994.

Pergerakan pembebasan akan mendapati sukar untuk menang secara nasional tanpa kemenangan di Gauteng, wilayah paling ramai penduduk di negara itu termasuk Johannesburg.

Ruwayda, isteri Hendricks, berkata bahawa dia ingin meninggalkan Riverlea dan Gauteng untuk ke Cape Town. Tetapi dia mesti tinggal untuk menjaga ibunya yang sakit, yang bergantung pada mesin oksigen yang menjadi mangsa keruntuhan bandar itu.

“Apabila berlaku kecurian kabel, kuasa boleh padam selama tiga hingga empat hari,” katanya. “Dia kelihatan baik untuk anda atau saya – tetapi hatinya sedang bersusah payah.”

result keluaran singapura

peng sidney

keluaran sdy

keluar hk

totobet.com sgp