site

Serangan udara AS menyasarkan militan yang disokong Iran di Syria

AS telah melancarkan serangan udara terhadap militan yang disokong Iran di timur Syria selepas seorang kontraktor Amerika terbunuh dan lima askar cedera akibat serangan dron ke atas pangkalan gabungan di negara Arab itu.

Pentagon berkata perisikan AS telah menilai bahawa dron yang menyasarkan pangkalan Amerika di Syria pada Khamis adalah “asal Iran”, menonjolkan risiko peningkatan lagi dalam ketegangan antara Washington dan Tehran.

AS menyerang kemudahan sasaran yang digunakan oleh kumpulan yang dikaitkan dengan Pengawal Revolusi elit Iran, kata Pentagon dalam satu kenyataan.

“Serangan udara itu dilakukan sebagai tindak balas terhadap serangan hari ini serta beberapa siri serangan baru-baru ini terhadap pasukan gabungan di Syria oleh kumpulan yang bergabung dengan IRGC. [Revolutionary Guards],” kata setiausaha pertahanan AS Lloyd Austin.

Iran mempunyai kehadiran tentera di Syria sejak campur tangan untuk menyokong presiden Syria Bashar al-Assad selepas perang saudara meletus di negara itu pada 2011.

AS mempunyai kira-kira 900 tentera di Syria, kebanyakannya di timur laut, di mana mereka telah terlibat dalam memerangi Isis dan telah menyokong militan pimpinan Kurdish yang memerangi kumpulan jihad.

“Sebagai Presiden [Joe] Biden telah menjelaskan, kami akan mengambil semua langkah yang perlu untuk mempertahankan rakyat kami dan akan sentiasa bertindak balas pada masa dan tempat yang kami pilih,” kata Austin. “Tiada kumpulan yang akan menyerang tentera kami tanpa hukuman.”

Militan Syiah yang bersekutu dengan Iran di Syria dan Iraq, di mana AS mempunyai kira-kira 2,500 tentera, meningkatkan serangan terhadap kakitangan dan aset Amerika di kedua-dua negara selepas presiden AS Donald Trump pada 2018 menarik diri daripada perjanjian nuklear yang telah ditandatangani Tehran dengan kuasa dunia dan mengenakan gelombang sekatan ke atas Iran.

Biden memegang jawatan dengan berjanji untuk meredakan ketegangan di rantau itu dan mengembalikan AS kepada perjanjian 2015 dan menarik banyak sekatan ke atas Iran jika negara itu kembali mematuhi perjanjian itu.

Tetapi perbincangan tidak langsung antara pentadbiran Biden dan Republik Islam untuk memulihkan perjanjian yang hampir mati telah terhenti selepas Iran mengecewakan kuasa barat dengan enggan bersetuju dengan draf cadangan untuk menyelamatkan perjanjian itu pada September.

Hubungan Iran dengan barat semakin merosot selepas kerajaan AS dan Eropah secara meluas mengutuk tindakan keras Tehran terhadap tunjuk perasaan di seluruh negara yang tercetus tahun lalu. Barat telah berang dengan keputusan Tehran untuk menjual dron bersenjata ke Moscow yang telah digunakan tentera Rusia dalam peperangan mereka di Ukraine.

Iran menafikan dakwaan bahawa ia telah menjual senjata kepada Rusia untuk digunakan di Ukraine, sambil menyalahkan musuh asingnya kerana mencetuskan pergolakan awam di republik Islam itu.

Pada bulan Januari, kebimbangan semakin meningkat bahawa Tehran semakin hampir untuk memperkaya uranium pada peringkat gred senjata selepas Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, badan pemerhati PBB, menemui zarah uranium yang diperkaya pada ketulenan 84 peratus di kemudahan nuklear Iran.

Tidak jelas sama ada zarah itu adalah sebahagian daripada rancangan yang disengajakan oleh Iran untuk meningkatkan pengayaannya atau dicipta secara tidak sengaja. Kebanyakan pakar menganggap 90 peratus ketulenan sebagai gred senjata.

Pentagon berkata AS “mengambil tindakan yang berkadar dan sengaja bertujuan untuk mengehadkan risiko peningkatan dan meminimumkan korban” dalam serangan udara Khamis di Syria.

Biden sebelum ini mengarahkan serangan terhadap militan yang disokong Iran di Syria pada 2021 dan 2022 selepas serangan serupa terhadap kakitangan AS.

result sgp kemarin

pembukaan sydney

toto sidney 2023

togel hari ini hongkong yang keluar 2021

sgp hari ini yang keluar