site

Sheikh Mohammed bin Zayed menamakan anaknya sebagai putera mahkota Abu Dhabi

Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, presiden Emiriah Arab Bersatu, telah menamakan anak sulungnya putera mahkota Abu Dhabi sebagai sebahagian daripada siri perubahan kepada kepimpinan tertinggi negara Teluk yang kaya dengan minyak itu.

Pelantikan Sheikh Khaled sebagai pewaris adalah dijangka secara meluas kerana beliau telah mengambil peranan yang lebih menonjol dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan ia akan menamatkan spekulasi mengenai penggantian, terutamanya potensi perebutan kuasa.

Sheikh Mohammed juga menaikkan pangkat tiga saudara lelaki penuhnya, menamakan Sheikh Tahnoon, yang merupakan penasihat keselamatan negara UAE dan juga menyelia empayar perniagaan yang luas, dan Sheikh Hazza, yang merupakan timbalan pengerusi majlis eksekutif berkuasa Abu Dhabi, sebagai timbalan pemerintah emirat .

Sheikh Mansour, timbalan perdana menteri UAE dan terkenal di luar Teluk kerana memiliki kelab bola sepak Inggeris Manchester City, dilantik sebagai naib presiden negeri itu. Ini bermakna beliau akan berkhidmat bersama Sheikh Mohammed bin Rashid, perdana menteri dan pemerintah Dubai.

Perubahan itu berlaku hampir setahun selepas Sheikh Mohammed, dikenali sebagai MBZ, menjadi presiden UAE, persekutuan tujuh emirat, dan pemerintah Abu Dhabi selepas kematian abang tirinya, Sheikh Khalifa.

MBZ telah pun menjadi pemimpin de facto negara Teluk selama hampir sedekad apabila kesihatan Sheikh Khalifa merosot, dan beliau dianggap sebagai salah seorang pemimpin paling berpengaruh di dunia Arab. UAE telah melaksanakan dasar luar negara yang tegas di bawah pengawasannya.

Sanam Vakil, pengarah program Timur Tengah di rumah pemikir Chatham House, berkata MBZ telah “merasmikan beberapa pelantikan untuk menunjukkan keyakinan dan kapasiti”.

“Langkah itu juga menginstitusikan proses penggantian yang penting untuk membina keyakinan tentang kesinambungan dan model tadbir urus UAE,” katanya.

Pelantikan itu mengukuhkan pengaruh MBZ dan lima abang penuhnya, yang dikenali sebagai “Bani Fatima enam” merujuk kepada ibu mereka.

Putera mahkota Abu Dhabi yang baharu Sheikh Khaled © AP

Sheikh Khaled, putera mahkota, berusia awal 40-an dan mendapat pendidikan di AS sebelum memulakan kerjaya rasmi kerajaannya dalam perkhidmatan keselamatan. Beliau telah menjawat jawatan yang semakin senior sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan merupakan ahli majlis eksekutif Abu Dhabi, badan pembuat keputusan tertinggi di ibu negara, dan pengerusi pejabat eksekutif Abu Dhabi.

Profil awamnya juga telah dinaikkan kerana beliau telah merasmikan projek, menjadi tuan rumah kepada ketua eksekutif syarikat multinasional dan bertemu dengan orang kenamaan asing.

Tanda-tanda perubahan kepada jawatan kanan muncul awal bulan ini apabila Sheikh Tahnoon dilantik sebagai pengerusi Lembaga Pelaburan Abu Dhabi (Adia) dana kekayaan negara berdaulat bernilai $790 bilion, menggantikan mendiang Sheikh Khalifa.

Beliau sudah pun menjadi salah seorang tokoh dan pengerusi UAE yang paling berpengaruh di ADQ, sebuah syarikat pelaburan negeri, First Abu Dhabi Bank, pemberi pinjaman terbesar negara itu, dan International Holding Company, sebuah konglomerat tersenarai yang mempunyai permodalan pasaran kira-kira $236bn.

Sementara itu, Sheikh Mansour menggantikan MBZ bulan ini sebagai pengerusi Mubadala, salah satu dana pelaburan negara paling aktif di Abu Dhabi, yang menguruskan aset kira-kira $284bn.

Pakar Teluk berkata langkah itu adalah tanda MBZ berundur daripada beberapa peranannya ketika dia menduduki jawatan presiden dan mengangkat leftenannya yang paling dipercayai.

Abu Dhabi setakat ini adalah yang paling berkuasa daripada tujuh emirat yang membentuk persekutuan, masing-masing mempunyai keluarga pemerintahnya sendiri, dan ia mengemudi dasar luar dan pertahanan UAE.

Pelantikan MBZ datang pada masanya apabila Abu Dhabi menikmati keuntungan petrodolar daripada ledakan minyak tahun lalu dan menjadi pelabur global yang semakin aktif melalui dana kekayaan negara yang stabil.

totobet singapore

keluaran sidney hari ini

toto sidney 2023

result hk lengkap

pengluaran hk