site

‘Siasatan penuh’ dijanjikan terhadap tumpahan minyak hidupan liar UK

Kerajaan UK telah menjanjikan “penyiasatan penuh” mengenai punca tumpahan minyak pada hujung minggu ke Pelabuhan Poole di barat daya England, yang merupakan syurga kepada hidupan liar.

Menteri Alam Sekitar Rebecca Pow berjanji kepada ahli parlimen bahawa kerajaan mengambil kira kejadian itu, di mana bersamaan 200 tong minyak mentah bercampur air bocor keluar dari saluran paip, “sangat serius”.

Saluran paip itu adalah sebahagian daripada ladang minyak Wytch Farm, salah satu ladang darat terbesar di Eropah barat yang telah dikeluarkan sejak 1979. Ladang itu, yang dikendalikan oleh Perenco, berada di kawasan yang ditetapkan sebagai tapak kepentingan saintifik khas. Pelabuhan Poole ialah salah satu pelabuhan semula jadi terbesar di dunia dan kawasan penting untuk hidupan liar.

Pow memberitahu Dewan Rakyat pada hari Isnin bahawa “penyiasatan penuh [was] sedang dijalankan,” sambil menambah, “Kami memandang seriusnya . . . Semua . . . rekod penyelenggaraan, akan diperiksa.” Beliau berkata Agensi Alam Sekitar akan menyiasat jika terdapat “bukti yang mencukupi untuk menunjukkan kemungkinan jenayah telah dilakukan.”

“Insiden besar” telah diisytiharkan pada hari Ahad selepas tumpahan itu ditemui dan kumpulan tindak balas yang diketuai oleh Pesuruhjaya Pelabuhan Poole (PHC), sebuah badan bebas yang mengawal aktiviti di pelabuhan, ditubuhkan.

‘Insiden besar’ telah diisytiharkan di ladang minyak Wytch Farm pada hari Ahad © Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Insiden itu diklasifikasikan sebagai “peringkat 2”, atau tumpahan sederhana, yang mencetuskan tindak balas serantau dan bukannya nasional. Kebocoran itu adalah campuran 80 peratus air dan 20 peratus minyak mentah.

Richard Drax, ahli parlimen Konservatif tempatan, berkata pada hari Isnin bahawa dia telah “diyakinkan pagi ini bahawa tumpahan [was] tidak serius seperti yang difikirkan dahulu,” tetapi menambah bahawa paip bocor itu telah “terletak di kawasan rendah paya yang sangat sensitif.”

PHC berkata tinjauan udara pada hari Isnin mendapati terdapat “pengurangan 60 hingga 70 peratus dalam penampakan minyak di atas air” berbanding hari sebelumnya. Jim Stewart, ketua eksekutif PHC, berkata ia mengadakan “latihan tetap dengan Perenco . . . sekiranya berlaku tumpahan minyak, jadi kami sudah bersedia dari segi menangani kejadian seperti ini.”

Perenco berkata ia “bekerja rapat dengan pihak berkuasa berkaitan” dan operasi pembersihan sedang dijalankan. Ia berkata masih terlalu awal untuk menentukan punca tumpahan itu.

Insiden seperti itu “sangat jarang berlaku,” kata Mark Orr, pengarah Persatuan Tumpahan UK dan Ireland yang ahlinya terlibat dalam operasi pembersihan, tetapi menambah: “Ia tidak sepatutnya berlaku.”

Badan amal hidupan liar Persatuan Diraja bagi Perlindungan Burung berkata pihaknya telah menerima beberapa laporan mengenai burung yang diberi minyak di kawasan Poole dan sedang memantau keadaan itu.

Malcolm Hudson, profesor bersekutu dalam sains alam sekitar di Universiti Southampton, berkata Poole Harbour “terutamanya sensitif . . . Ini bukan sahaja berpotensi kejadian alam sekitar yang serius — ia menggambarkan risiko yang kita ambil jika kita meletakkan infrastruktur seperti saluran paip minyak di lokasi sensitif seperti itu,” katanya.

torobet sgp

pengeluaran sindy

totobet sdytotobet sidneytogel sdy

angka result hk

data pengeluaran sgp