site

Silvio Berlusconi menghidap leukemia, kata doktor

Bekas perdana menteri Itali, Silvio Berlusconi menghidap leukemia, dedah doktornya pada Khamis, ketika lelaki berusia 86 tahun itu kekal dalam rawatan rapi untuk hari kedua menjalani rawatan kerana jangkitan paru-paru.

Berlusconi, yang merupakan perdana menteri selepas perang paling lama berkhidmat di Itali, dimasukkan ke unit rawatan rapi Hospital San Raffaele di Milan pada hari Rabu.

Doktor peribadinya, Alberto Zangrillo, berkata dalam satu kenyataan Khamis bahawa Berlusconi telah didiagnosis beberapa waktu lalu dengan leukemia myelomonocytic kronik – atau kanser darah – menyebabkan dia sangat terdedah kepada jangkitan sedemikian.

“Berlusconi berada dalam rawatan rapi untuk merawat jangkitan paru-paru,” kata kenyataan itu. “Jangkitan itu datang dalam konteks keadaan darah yang kronik [from] yang telah lama dideritanya.”

Berita tentang diagnosis leukemia – yang disembunyikan oleh Berlusconi yang biasanya bersemangat sehingga kini – telah mengejutkan Itali, sebuah negara yang pernah dikuasainya sejak dia menceburkan diri ke kancah politik pada usia 57 tahun dengan pelancaran Forza Italia (“Go, Itali”) pada tahun 1994. Beliau mengangkat sumpah sebagai perdana menteri hanya dua bulan kemudian.

Walaupun usianya yang lanjut, masalah kesihatan yang berulang dan banyak masalah undang-undangnya, Berlusconi kekal aktif dalam politik Itali.

Forza Italia yang mengutamakan keperibadiannya adalah tinggalan bekas dirinya, setelah memenangi hanya 8 peratus undi dalam pilihan raya umum tahun lalu, tetapi perkumpulan Berlusconi adalah komponen penting dalam gabungan tiga parti sayap kanan Meloni.

Forza Italia berkata pada pagi Khamis bahawa Berlusconi telah bercakap dengan pemimpin parti, termasuk menteri luar negeri Antonio Tajani, melalui telefon dan telah “menghantar salam kasih sayangnya dan mengesyorkan komitmen maksimum kepada Parlimen, kerajaan dan parti, kerana negara memerlukan kita” .

Bagaimanapun, dalam penampilan televisyennya sendiri di penyiar negeri RAI, Tajani berkata: “Kami tidak boleh bercakap dengannya kerana dia dalam rawatan rapi, tetapi mesej yang dia berikan kepada kami adalah untuk bekerja.”

Berlusconi telah berulang kali dimasukkan ke hospital dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana dia bertarung dengan masalah kesihatan yang besar, bermula dengan pembedahan jantung besar pada 2016. Pada September 2020 dia dijangkiti Covid-19 semasa bercuti di vilanya di Sardinia dan menjadi sakit teruk akibat virus itu, yang kemudiannya dipanggil “cabaran paling berbahaya” yang pernah dihadapinya.

Berlusconi dimasukkan ke hospital selama beberapa hari bulan lepas, walaupun sedikit maklumat dikeluarkan. Selepas pulang ke rumah, dia menulis tweet bahawa “Saya telah kembali bekerja pada tema hari ini, bersedia dan bertekad untuk memberi komitmen, seperti yang saya selalu lakukan, kepada negara yang saya cintai.”

Di sebalik masalah kesihatannya, Berlusconi – yang baru-baru ini mengadakan majlis perkahwinan palsu dengan tunangnya yang berusia 33 tahun – tidak membentangkan sebarang pelan penggantian yang jelas untuk Forza Italia, yang ramai percaya boleh meletup tanpa kehadirannya yang bersatu.

Laporan tambahan oleh Giuliana Ricozzi di Rom

keluaran sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

keluaran togel sdy

hk malam ini keluar berapa

pengeluaran singapore