site

Sistem rekod jenayah UK mengecewakan kita semua

Penulis ialah pengerusi Soas University of London, pengasas Crime Concern dan pengasas bersama Catch22

UK kini mempunyai lebih daripada sejuta kekosongan kerja. Dan sementara menteri berebut untuk menutup jurang ini, terdapat penyelesaian akal yang merenung mereka di muka. Penyelesaian yang akan mencergaskan semula tenaga kerja kita, mengembangkan ekonomi kita, memajukan ekuiti kaum dan menjadikan komuniti kita lebih selamat — kita mesti memperbaharui sistem rekod jenayah kita yang lapuk.

Lebih daripada 12 juta orang di UK mempunyai beberapa bentuk rekod jenayah. Kebanyakan daripada ini adalah untuk pelanggaran kecil, selalunya berusia beberapa dekad, namun ia masih menghalang individu daripada mendapat pekerjaan yang stabil — walaupun kesalahan itu tidak ada kena mengena dengan pekerjaan yang ada. Tetapi 27 peratus daripada majikan berkata mereka tidak akan mengupah seseorang yang mempunyai rekod jenayah. Pekerja ini mempunyai kemahiran dan pengalaman untuk ditawarkan dan kita tidak seharusnya menghalang mereka — terutamanya apabila ekonomi lembap.

Masyarakat yang berkembang maju ialah masyarakat yang mendapat manfaat sepenuhnya daripada rakyat mereka, dan kerja merupakan salah satu cara paling berkesan untuk mengeluarkan orang ramai daripada kemiskinan, meningkatkan produktiviti dan meningkatkan perpaduan sosial. Memastikan mereka yang telah membayar hutang mereka kepada masyarakat mendapat pekerjaan yang menguntungkan membolehkan mereka menyara diri dan keluarga mereka, tetapi ia juga membantu memberi mereka tujuan dan maruah yang diperlukan untuk meneruskan kehidupan. Kita boleh mematahkan kitaran pengangguran, kesalahan semula dan pemenjaraan — dan membantu individu yang layak menyumbang kepada masyarakat dan ekonomi kita.

Saya tahu ini secara langsung. Sepanjang kerjaya saya, saya secara konsisten mendapati orang yang telah melalui sistem keadilan jenayah bersikap teliti, bekerja keras dan setia, dan pengalaman saya jauh dari atipikal. Bagi perniagaan di UK yang menggaji orang yang mempunyai rekod jenayah, 81 peratus mengatakan bahawa mereka menyumbang secara positif kepada masyarakat.

Kami memerlukan pembaharuan semakan rekod jenayah untuk membantu lebih ramai majikan memanfaatkan tenaga kerja yang luas dan kurang digunakan.

Kempen #FairChecks mencadangkan tiga perubahan mudah: hentikan pendedahan automatik tentang amaran; lap bersih untuk kesalahan zaman kanak-kanak; dan berhenti memaksa orang ramai mendedahkan hukuman penjara pendek selama-lamanya. Ini akan membolehkan pendekatan yang lebih fleksibel yang tidak memerangkap orang pada masa lalu. Bagi individu, ini adalah peluang untuk memulakan semula, sambil memberi majikan akses kepada kumpulan bakat baharu.

Sistem keadilan jenayah kita betul-betul menghukum kesalahan. Tetapi pengecualian daripada pekerjaan bagi orang yang telah membayar yuran mereka menafikan individu yang layak mendapat peluang lain untuk menyumbang. Ini menjadikan masyarakat kita kurang makmur dan kurang sama rata. Kajian David Lammy telah mendokumentasikan betapa tidak seimbangnya sistem keadilan kita mempengaruhi orang kulit berwarna. Saya telah melihat kemudaratan yang ditimbulkan ini, selepas berdekad-dekad bekerja untuk projek-projek untuk mengukuhkan komuniti kulit hitam.

Minoriti menghadapi lebih banyak halangan ekonomi yang mengiringi rekod jenayah, yang seterusnya memperdalam ketidaksamaan kaum. Kesan ini ditambah lagi dengan prasangka lain, yang menjadikan akibatnya lebih merosakkan: tiga perempat daripada orang dari latar belakang hitam dan minoriti merasakan bahawa ia meningkatkan masalah yang mereka hadapi akibat rekod mereka.

Bagi kunci kira-kira negara, kami membelanjakan lebih banyak untuk penjara berbanding negara lain di Eropah (kecuali Rusia). Mengikut anggaran Kementerian Kehakiman sendiri, kesalahan semula menelan belanja England dan Wales £18 bilion setahun. Ini adalah satu kegagalan. Kita perlu memikirkan semula pendekatan kita. Mempunyai pekerjaan adalah penentu paling penting sama ada seseorang akan melakukan kesalahan semula, jadi dengan meluaskan peluang melalui pembersihan rekod lama, kita boleh mengurangkan kemungkinan jenayah baharu.

Kekurangan tenaga kerja dan ketidaksamaan adalah antara isu paling mendesak yang dihadapi oleh masyarakat, dan kerajaan mesti melakukan segala yang terdaya untuk memacu pertumbuhan ekonomi sambil membantu semua orang mencapai potensi penuh mereka. Memperbaharui sistem rekod jenayah kami ialah penyelesaian akal — menjimatkan wang dan menjadikan kami lebih selamat pada masa yang sama.

result hari ini sgp

pengeluaran sidney

togel sidney.

data pengeluaran hongkong hari ini

t0t0bet hk