site

Slovakia menyertai Poland dalam menghantar jet era Soviet ke Ukraine

Slovakia berkata ia akan menyertai Poland dalam menghantar jet pejuang MiG-29 rekaan Sovietnya ke Ukraine, meluaskan sumbangan ketenteraan barat yang bertujuan untuk memperkukuh pertahanan udara negara itu daripada serangan peluru berpandu Rusia.

Perdana Menteri Eduard Heger berkata dalam a tweet pada hari Jumaat bahawa negaranya akan menghantar 13 MiG-29 ke Ukraine, berikutan pengumuman Warsaw bahawa ia akan menghantar sekurang-kurangnya empat pesawatnya sendiri. Pesawat itu akan digunakan sebagai pesawat tambahan dan alat ganti untuk armada MiG sedia ada Ukraine, tetapi ia tidak memenuhi permintaan Kyiv untuk jet pejuang barat seperti F-16 buatan AS.

Sebelum pengumuman minggu ini, kedua-dua Warsaw dan Bratislava telah berkata bahawa penghantaran jet MiG-29 hanya boleh dibuat sebagai sebahagian daripada “gabungan” negara barat, dan disokong oleh ikrar dari negara NATO lain untuk menggantikan jet tersebut dengan pesawat barat .

Washington mengalu-alukan pengumuman Poland dan Slovakia, tetapi Rumah Putih berkata ia tidak mengubah fikiran sama ada untuk menghantar F-16. Pentadbiran Biden berhujah bahawa menghantar mereka akan menjadi terlalu mahal dan bahawa mereka akan mengambil masa terlalu lama untuk sampai ke medan perang.

“Ia tidak mempunyai apa-apa kesan atau kesan ke atas pembuatan keputusan berdaulat kita sendiri apabila ia berkaitan dengan F-16,” John Kirby, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS berkata pada hari Jumaat.

Pasukan Ukraine sudah tahu cara menggunakan MiG-29, katanya, dan AS menjangkakan mereka “akan menjadi tambahan kepada keupayaan pesawat pejuang yang dimiliki oleh tentera udara Ukraine”.

Yuriy Ignat, jurucakap tentera udara Ukraine, berkata MiG-29 akan mengukuhkan keupayaannya, tetapi menambah bahawa seperti pesawat rekaan Soviet bukanlah “senjata yang berkesan menentang senjata keganasan. Peluru berpandu, radar dan radar kuno mereka tidak boleh menjadi sangat berkesan.”

Mykola Bielieskov, seorang penganalisis di Institut Kajian Strategik Kebangsaan Ukraine tetapi bercakap dalam kapasiti peribadi, berkata MiG Poland dan Slovakia mempunyai sistem komunikasi yang lebih baik tetapi dalam beberapa cara kurang berkemampuan daripada MiG Ukraine yang telah disesuaikan untuk menembak peluru berpandu tertentu yang dibekalkan oleh barat. .

Pegawai Poland berharap pengumuman mereka dan Slovakia akan menjadi “langkah pertengahan” ke arah meyakinkan Washington dan negara lain dengan jet pejuang yang lebih maju untuk mengubah fikiran mereka. Beberapa negara Eropah mempunyai F-16, tetapi menghantarnya ke Ukraine juga memerlukan kelulusan AS.

Seorang pegawai Poland berkata walaupun tidak ada janji jelas daripada Washington untuk pesawat baharu menggantikan MiG yang akan dihantar ke Ukraine, Poland menjangkakan Washington akan melihat lebih baik apabila permintaan jangka panjangnya untuk jet buatan AS yang baharu. Pegawai itu menambah bahawa jika dikerahkan ke Ukraine, F-16 boleh memainkan peranan penting dalam mempertahankan negara itu, memandangkan pertahanan udara semasanya bergelut untuk menembak jatuh semua peluru berpandu Rusia yang masuk.

Menjawab pengumuman Poland dan Slovakia, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov pada hari Jumaat berkata mereka menggambarkan peningkatan “penglibatan langsung” negara-negara barat dalam perang. Dia mengecilkan kesan MiG tambahan yang dibekalkan ke Ukraine, berkata mereka “tidak boleh menjejaskan hasil” konflik itu.

“Sudah tentu, semasa ‘operasi ketenteraan khas’, semua peralatan ini akan tertakluk kepada kemusnahan,” tambah Peskov. “Seseorang mempunyai perasaan bahawa negara-negara ini terlibat dalam pelupusan peralatan lama dan tidak diperlukan.”

Slovakia juga telah mencapai persetujuan dengan AS mengenai penghantaran bahan tentera bernilai kira-kira $700 juta, kata kerajaan. Penghantaran senjata ke Ukraine dibayar balik oleh EU — dalam kes Slovakia, sehingga €200 juta.

Keputusan MiG Slovak datang pada masa yang tegang dalam politik domestik dan mendapat tentangan kuat dalam parlimen Slovak. Heger mengetuai pentadbiran sementara selepas kerajaannya kehilangan undi percaya parlimen pada Disember. Negara itu akan mengadakan pilihan raya parlimen mengejut pada bulan September.

Keputusan Heger diringankan oleh fakta bahawa Poland membuat langkah pertama, tetapi berisiko kerana dia memintas parlimen, menyediakan “peluru yang sempurna untuk sebahagian daripada pembangkang radikal di Slovakia untuk turun ke jalan”, kata Milan Nič, rakan kanan di Majlis Jerman mengenai Hubungan Luar Negeri.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, ahli parlimen pembangkang telah menegaskan bahawa seorang perdana menteri sementara tidak mempunyai kuasa untuk menyerahkan jet pejuang tanpa kelulusan parlimen. “Bagi Poland, ini adalah keputusan yang agak konsensual manakala di Slovakia ia adalah sebaliknya,” kata Nič. Di Bratislava, “ini berlaku pada saat yang sangat rapuh, bukan sahaja untuk kerajaan tetapi juga untuk seluruh kem pro-barat dan pro-Ukraine”.

totobet singapure

pengeluaran angka sidney

totobet data sidney

indo hk

togel 4d singapore