site

Strategi yang wajar untuk UK memerlukan perubahan radikal pada pencen

Apakah strategi pertumbuhan yang wajar untuk UK? Untuk jawapan, lupakan apa yang Jeremy Hunt, canselor perbendaharaan, berkata dalam Belanjawannya minggu lepas. Sebaliknya beralih kepada A New National Purpose, laporan daripada Tony Blair dan William Hague. Pengajaran besar daripada laporan ini ialah setelah sekian lama prestasi mengecewakan, negara memerlukan pendekatan yang lebih radikal. Mereka betul.

Antara kawasan yang paling penting di mana UK tidak mempunyai strategi yang bijak ialah pencen. Ia secara konsisten menjawab soalan yang salah, dengan hasil yang teruk untuk kedua-dua ekonomi dan untuk rakyat.

Pernah, persoalannya ialah bagaimana majikan menyediakan pencen berkaitan gaji kepada pekerja mereka. Jawapannya bermakna 7,751 dana faedah takrif pada tahun 2006. Kemudian persoalannya ialah bagaimana untuk memastikan pencen tersebut selamat. Jawapannya adalah untuk mengurangkan bahagian dana yang dibuka kepada ahli baharu dan sumbangan baharu daripada 43 peratus pada 2006 kepada 10 peratus pada 2022 dan mengurangkan bahagian aset yang dilaburkan dalam ekuiti daripada 61 peratus pada 2006 kepada 19 peratus pada 2022 Harga untuk menjadikan pencen DB selamat adalah untuk menjadikan mereka pembiaya kerajaan, sambil membunuh mereka.

Kemudian persoalannya ialah bagaimana untuk membuat orang ramai menyimpan untuk pencen mereka sendiri. Jawapannya ialah penciptaan dana caruman yang ditetapkan di mana individu menanggung risiko, kadar caruman terlalu rendah dan pencen tidak mencukupi. Sementara itu, pekerja sektor awam mendapat pencen berkaitan indeks yang mereka nampaknya tidak begitu menghargainya.

Sistem pencen UK tidak koheren, berpecah-belah dan mengelak risiko. Tidak menghairankan, Blair dan Hague menyatakan, “pencen luar negara melabur 16 kali lebih banyak dalam modal teroka dan ekuiti persendirian di UK berbanding pencen awam dan swasta domestik”. Ini adalah kegilaan.

Antara suku ketiga 2000 dan suku terakhir 2022, nilai pasaran saham di UK juga jatuh daripada 159 peratus daripada KDNK kepada 95 peratus. Dalam tempoh yang sama, nisbah AS meningkat daripada 153 kepada 149 peratus, manakala nisbah Perancis kekal pada 98 peratus. Oleh itu, pasaran UK telah beralih daripada menjadi seperti AS kepada menjadi seperti Perancis. FTSE 100 ialah muzium korporat, bukan rumah perniagaan baharu yang dinamik. Adalah tidak munasabah bahawa syarikat domestik baru yang besar akan muncul tanpa kumpulan domestik modal yang sabar dan komited.

Kesilapan asas adalah ciri khas British. Pertama, dasar dibuat sedikit demi sedikit, bukannya secara sistematik. Kedua, terdapat terlalu bergantung pada rasionaliti pasaran kewangan dan seterusnya kewujudan “premium risiko ekuiti” yang boleh diukur. Akhir sekali, terdapat kecenderungan untuk memberi tumpuan kepada butiran dan bukannya pada gambaran besar. Dasar pencen negara yang wajar mesti memberikan dua perkara: keselamatan di hari tua dan ekonomi yang lebih dinamik. Ini boleh dilaksanakan. Tetapi ia tidak akan berlaku tanpa pendekatan baru.

Carta lajur Purata peruntukan aset bagi skim pencen manfaat takrif UK (%) menunjukkan skim manfaat takrif UK telah beralih kepada bon bergaji rendah

Jawapannya, seperti yang saya pertikaikan sebelum ini, terletak pada mewujudkan sejumlah besar dana sumbangan kolektif yang ditentukan. Ini akan kekal. Sumbangan ahli aktif, ditambah dengan jangkaan pulangan yang lebih tinggi ke atas ekuiti, akan membolehkan dana tersebut menyediakan (munasabah) boleh diramal — walaupun juga, apabila perlu, boleh laras — pencen. Sebagai balasan untuk faedah cukai yang diberikan oleh kerajaan, ini akan diperlukan untuk melaburkan sebahagian daripada dana mereka dalam perniagaan baharu dan dinamik. Tetapi keputusan tentang di mana dan bagaimana untuk berbuat demikian bergantung pada dana. Memandangkan skala ekonomi mereka, dana tersebut seharusnya dapat mengenal pasti dan melabur dalam peluang baharu. Ini akan menjadi baik untuk semua orang.

Jadi, bagaimana negara boleh pergi dari sini ke sana? Seperti yang dihujahkan oleh Michael Tory, dari Ondra, dan Blair dan Hague mengulangi dalam laporan mereka, skim DB yang hampir mati hari ini (masih 5,131 dalam jumlah pada 2022) harus disatukan secara radikal dan bertukar menjadi skim sumbangan kolektif terbuka. Kerajaan kemudian akan menjamin pencen yang telah diberikan hak. Orang yang mempunyai pelaburan dalam skim DC hari ini akan dibenarkan untuk memindahkan dana mereka ke dalam skim baharu ini. Sepatutnya, begitu juga dengan kakitangan sektor awam. Lebih-lebih lagi, majikan dan pekerja akan diberi mandat, insentif dan galakan untuk mencarum pada skala yang mencukupi untuk menyediakan pencen yang layak semasa bersara. Akhirnya, dana akan melabur dalam cara yang masuk akal untuk kontrak pelbagai generasi, iaitu dalam kemakmuran, bukan dalam keselamatan yang sempit, dan dalam ekonomi mereka sendiri, serta dalam yang lain.

Dalam banyak bidang, dasar UK perlu lebih berani, tetapi juga lebih bijak. Brexit adalah berani; tetapi ia tidak bijak. Dalam pencen, UK telah bercelaru melalui ketidakadilan, ketidakcekapan dan tidak masuk akal. Masanya telah tiba untuk memulakan reformasi yang koheren. Dasar yang tidak berkesan harus diubah menjadi yang boleh.

martin.wolf@ft.com

Ikuti Martin Wolf dengan myFT dan seterusnya Twitter

result keluaran singapura

sdy pengeluaran

totobet net sidney

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

pengeluaran hk