site

Sunak akan berikrar ‘keadilan segera’ ketika parti-parti bertempur melawan jenayah antisosial

Perdana Menteri Rishi Sunak pada Isnin akan mendedahkan rancangan untuk meningkatkan “titik panas” kepolisan kawasan jenayah tinggi dan merintis program “keadilan segera” untuk mengenakan hukuman pantas kerana kedua-dua parti politik utama menumpukan pada jenayah menjelang pilihan raya umum yang semakin hampir.

Di bawah Pelan Tindakan Anti-Sosial Tingkah Laku, menteri juga akan mengharamkan penjualan nitrous oksida, “gas ketawa” yang telah menjadi narkotik ringan yang popular.

Kerajaan meneruskan rancangannya hanya beberapa hari selepas parti pembangkang Buruh menerbitkan cadangannya untuk menangani gangguan tingkah laku awam dalam ucapan pemimpin Keir Starmer pada 23 Mac. Kedua-dua parti menjangkakan tingkah laku antisosial menjadi isu penting dalam pilihan raya umum berikutan oleh Januari 2025.

Pada hujung minggu, setiausaha keadilan bayangan Buruh Steve Reed menuduh Konservatif mencuri idea daripada pembangkang dengan programnya.

Rancangan kerajaan akan dipandu di 16 kawasan polis di England dan Wales, menurut pengumuman awal pada petang Ahad. Enam daripada kawasan itu akan menjadi tuan rumah percubaan teknik yang dikenali sebagai “kepolisan hotspot” di mana polis beruniform atau tokoh pihak berkuasa lain diposkan ke kawasan yang diketahui menampilkan tahap tingkah laku antisosial tertinggi pada masa-masa masalah paling teruk.

Enam kawasan lagi akan menjadi tuan rumah perbicaraan pendekatan yang dikenali sebagai “keadilan segera”, di mana mereka yang bertanggungjawab terhadap kerosakan seperti vandalisme akan dibuat untuk membaiki kerosakan yang mereka sebabkan atau membuat pembaikan lain yang sangat ketara. Menteri akan berusaha untuk meminta pesalah memulakan kerja tersebut dalam masa 48 jam dari kesalahan asal.

Empat lagi kawasan polis – Northumbria, Cleveland, Derbyshire dan Durham – akan menjadi tuan rumah percubaan untuk kedua-dua pendekatan secara serentak.

Kapsul nitrous oksida © PA

Sunak berkata pada hari Ahad bahawa tingkah laku antisosial menjejaskan “hak asas” orang ramai untuk berasa selamat di tempat yang mereka panggil rumah.

“Orang ramai sudah cukup, itulah sebabnya saya berazam untuk memulihkan keyakinan orang ramai bahawa mereka yang bertanggungjawab akan dihukum dengan cepat dan nyata,” tambah Sunak.

Starmer memberitahu penontonnya di Stoke-on-Trent pada hari Khamis bahawa sesiapa yang melakukan vandalisme atau membuang sampah di jalanan harus bersedia untuk membersihkan “kekacauan mereka sendiri”.

Reed berkata, sepanjang 13 tahun pemerintahan Konservatif, bilangan hukuman masyarakat seperti kerja tanpa gaji telah “menurun” sebanyak dua pertiga. Majistret semakin berhati-hati, katanya, terhadap mengeluarkan hukuman masyarakat semasa penswastaan ​​jangka pendek bagi bahagian perkhidmatan percubaan.

“Kini mereka akhirnya menyedari betapa marahnya penduduk tempatan, jadi sekali lagi mengikuti di mana Buruh telah memimpin dengan cuba menyalin rancangan kami mengenai bayaran balik masyarakat yang sukar,” kata Reed.

Larangan nitrus oksida bertentangan dengan nasihat Majlis Penasihat mengenai Penyalahgunaan Dadah, yang pada awal bulan ini memutuskan dalam laporan bahawa kawalan bahan di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah adalah “tidak wajar”.

Semasa temu bual penyiaran pada hari Ahad, setiausaha naik level Michael Gove mempertahankan rancangan untuk mengharamkan bahan itu berdasarkan sampah yang dihasilkan oleh tong gas yang dibuang.

Pada Sky News pada hari Ahad, setiausaha budaya bayangan Buruh Lucy Powell berkata pihaknya juga menyokong larangan kerana sumbangan bahan itu kepada sampah, gangguan dan tingkah laku antisosial.

lresult sgp

keluaran sidney

pengeluaran sydney

pengeluaran hk

totobet singapure