site

Switzerland untuk menghidupkan semula rundingan dengan EU untuk menjalin hubungan yang lebih erat

Switzerland telah mengumumkan rancangan untuk memulakan semula rundingan diplomatik dengan EU selepas berehat selama dua tahun yang menimbulkan keraguan terhadap hubungan ekonomi dan politik masa depan negara itu dengan blok itu.

Bern berkata bahawa ia memberi kuasa kepada diplomat untuk menyediakan mandat rundingan rasmi untuk membuka semula rundingan pada musim panas ini mengenai perjanjian yang boleh menstabilkan hubungan perdagangan sebagai pertukaran untuk konsesi kedaulatan Switzerland.

“Terdapat momentum positif dalam perbincangan antara Switzerland dan EU di peringkat teknikal, diplomatik dan politik,” kata kerajaan pada hari Rabu.

Pegawai Switzerland mencadangkan perjanjian “pakej” yang menggabungkan pelbagai perjanjian dan bukannya rangka kerja universal. Usaha untuk menjalin “perjanjian rangka kerja” komprehensif yang mengolah semula siri perjanjian dengan Brussels menjadi satu teks yang diasaskan pada Mei 2021 apabila Bern secara tiba-tiba mengumumkan ia akan meninggalkan proses tersebut.

Kejayaan itu berlaku awal bulan ini selepas lawatan ke ibu negara Switzerland oleh naib presiden Suruhanjaya Eropah Maroš Šefčovič, yang bertanggungjawab dalam hubungan dengan Switzerland. Beliau bersetuju untuk membuang format menyeluruh untuk perbincangan.

“Kami mengalu-alukan momentum positif ke arah memodenkan hubungan EU-Swiss,” kata Balazs Ujvari, jurucakap suruhanjaya, pada hari Rabu. “Objektif kami tetap sama: untuk menaik taraf hubungan EU-Swiss dengan cara yang mencerminkan integrasi mendalam Switzerland ke dalam pasaran tunggal EU, dengan medan permainan yang sama sebagai asasnya.”

Pelanggaran 2021 menetapkan peringkat untuk “Slow motion Swexit”, kerana perjanjian individu dalam bidang seperti peraturan perubatan, kesetaraan kewangan dan piawaian kejuruteraan luput.

Rundingan rangka kerja itu, yang telah berlarutan selama tujuh tahun, dianggap oleh banyak pihak di Bern sebagai percubaan untuk mempersenjatai Switzerland dengan kuat ke dalam konsesi besar ketika EU berusaha untuk menyatukan kuasanya dengan negara jiran. Dalam referendum 2020, 38 peratus pengundi Switzerland menyokong menarik negara itu keluar daripada zon Schengen tanpa pasport.

Di Brussels, rundingan itu pula dilihat sebagai satu cara untuk memperkemas hubungan EU-Swiss pada masa hadapan dan membetulkan konsesi tidak seimbang yang diberikan kepada negara itu hasil daripada rundingan sedikit demi sedikit sebelum ini.

Negara berpenduduk kurang daripada 9 juta orang, Switzerland ialah rakan ekonomi keempat terbesar EU, selepas China, AS dan UK, dengan perdagangan dua hala tahunan bernilai €280 bilion tahun lepas.

Bern telah mengabaikan sebarang kesan daripada kegagalan rundingan rangka kerja. Perjanjian mengenai pengiktirafan bersama standard pada peranti perubatan telah luput, serta pengiktirafan EU terhadap instrumen yang didagangkan di bursa kewangan Switzerland, tetapi kebanyakan daripada 120 perjanjian individu dengan Brussels masih ada.

Tetapi daya tahan ekonomi Switzerland mungkin tidak kekal. Negara itu memerlukan segera perjanjian perdagangan elektrik dan kuasa dengan Eropah, kata ahli ekonomi, seperti yang diserlahkan oleh turun naik harga tenaga yang melampau tahun ini, dan universiti Switzerland menuntut akses kepada program pembiayaan Horizon EU.

Ujvari berkata perjanjian baharu “akan membantu membuka potensi penuh kerjasama kami, termasuk dalam bidang lain, seperti elektrik, kesihatan dan keselamatan makanan”.

Majlis Persekutuan, badan eksekutif Switzerland, berkata dalam satu kenyataan bahawa ia berharap hasil yang saling menguntungkan untuk “pendekatan pakej” yang diambil dalam pusingan rundingan yang dihidupkan semula.

Majlis itu berkata ia telah mencapai kemajuan yang ketara dalam memenangi sokongan domestik untuk rundingan itu. Jumaat lalu, 26 kanton di negara itu bersetuju dengan pendekatan bersama terhadap dasar Eropah, memberi penerangan kepada langkah Bern.

Tetapi parti politik terbesar Switzerland, SVP populis sayap kanan, berkata kerajaan “menganggap rakyat sebagai bodoh”. Rundingan yang dicadangkan adalah “wain lama dalam botol baru” katanya pada hari Rabu, berjanji untuk “tegas menentang” sebarang konsesi mengenai kedaulatan perlembagaan Switzerland.

Bern berkata ia telah merangka beberapa dasar teknikal “tambahan” dan langkah perundangan yang boleh digunakan di dalam negara untuk memperbaiki kesan peraturan yang lebih longgar yang dituntut oleh Brussels terhadap perlindungan gaji, bantuan negara, imigresen dan subsidi ekonomi.

Šefčovič memberi amaran bahawa masih terdapat perbezaan besar antara kedua-dua pihak, terutamanya pematuhan Switzerland kepada peraturan pasaran tunggal.

resullt sgp

peng sidny

sdy

keluaran hk pools

togel malam ini