site

Syarikat bioteknologi Korea Selatan berusaha untuk mempelbagaikan dari China apabila ketegangan AS meningkat

Syarikat bioteknologi Korea Selatan sedang berusaha untuk mempelbagaikan dari China dengan menjangkakan bahawa AS boleh mengetatkan sekatan eksport ke atas sektor itu untuk meningkatkan industri domestiknya dan mengekang pertumbuhan China.

Pentadbiran Biden telah mengenal pasti bioteknologi dan biopembuatan sebagai industri strategik dan dijangka memperkenalkan langkah yang lebih khusus dalam beberapa bulan.

Kebimbangan di Korea Selatan terhadap salah satu sektor terpentingnya untuk pertumbuhan juga menyerlahkan kerosakan cagaran bagi negara ketiga akibat ketegangan yang meningkat antara AS dan China berhubung rantaian bekalan dan teknologi.

“Kami cuba mengurangkan pergantungan kami pada import bahan mentah yang lebih murah dari negara seperti China dan membangunkan lebih banyak bahan domestik untuk menjamin kestabilan rantaian bekalan ketika konflik AS-China semakin sengit,” kata jurucakap Persatuan Pengilang Farmaseutikal dan Bio-Pharma Korea. .

AS telah meningkatkan bilangan kawalan eksport ke atas China. Tahun lepas, Washington memperkenalkan sekatan eksport cip yang meluas dalam usaha memperlahankan kemajuan teknologinya. Jepun dan Belanda juga telah menyekat akses China kepada teknologi termaju.

Washington sedang berusaha untuk mengurangkan pergantungan AS kepada China untuk ubat dan produk baharu. Pada bulan September, Rumah Putih mengeluarkan dua perintah eksekutif mengarahkan agensi kerajaan AS mengenal pasti tindakan untuk “mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh penglibatan musuh asing” dalam rantaian bekalan pembuatan bio dan untuk meningkatkan biosekuriti dalam infrastruktur domestik.

Eksekutif di syarikat bioteknologi terkemuka Korea Selatan — Samsung Biologics, SK Bioscience dan Celltrion — semakin bimbang tentang potensi kesan daripada dasar Washington.

“Saya khuatir produk kami yang dihasilkan di sini boleh menghadapi tarif yang lebih tinggi di AS atau dikecualikan daripada potensi kredit cukai,” kata seorang eksekutif di salah satu kumpulan bioteknologi terkemuka di negara itu.

Eksekutif industri dan penganalisis di AS mencadangkan peralihan dasar itu akan menghasilkan penelitian yang lebih teliti terhadap urus niaga asing dan boleh menjejaskan aliran pelaburan kepada syarikat yang bergantung pada China untuk sebahagian daripada rantaian bekalan mereka.

“Dari sudut pandangan White House, perintah eksekutif ini sangat tertumpu kepada China,” kata John Murphy, ketua pegawai dasar di Biotechnology Innovation Organization, kumpulan lobi yang mewakili syarikat bioteknologi di AS dan lebih 30 negara lain.

“Kebimbangan yang kami ada ialah pelaburan China sangat meluas. Sejauh manakah pihak berkuasa AS akan melihat secara kritikal cadangan pelaburan konglomerat Korea Selatan di AS jika ada wang China dalam usaha itu?”

Gibson Dunn, firma undang-undang AS, memberi amaran kepada pelanggan bahawa ia menjangkakan jumlah transaksi pelaburan asing yang disemak oleh pihak berkuasa AS akan meningkat berikutan perintah eksekutif.

Pada bulan Mac, AS menambah beberapa unit BGI Group, sebuah syarikat penjujukan genetik China, ke dalam senarai entitinya yang menyekat pemindahan teknologi, dengan mengatakan bahawa program BGI untuk “pengumpulan dan analisis data genetik menimbulkan risiko besar lencongan kepada tentera China”.

Sebagai tindak balas kepada ketegangan yang semakin meningkat antara AS dan China, syarikat cip Korea Selatan Samsung Electronics dan SK Hynix, bersama-sama pembuat kereta dan pengeluar bateri, mengembangkan operasi Amerika Utara mereka.

Syarikat-syarikat farmaseutikal negara baru-baru ini telah meningkatkan usaha untuk mengembangkan kehadiran mereka di luar negara melalui pemerolehan rakan setara AS.

Kumpulan Korea telah menghasilkan vaksin Covid-19 dan ubat lain untuk syarikat multinasional, termasuk AstraZeneca dan Moderna. Kumpulan bioteknologi Korea juga mengeluarkan ubat peniru yang dipanggil biosimilars, direka untuk bersaing dengan ubat biologi berjenama yang mahal.

Samsung Biologics, pembuat ubat kontrak terbesar di dunia, telah membuka pejabat jualan di Boston dan New Jersey dan sedang berusaha untuk membina kilang di AS dan Eropah untuk lebih dekat dengan pelanggan utamanya.

hasil result sgp hari ini

pembukaan sydney

result sdy

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

singapura totobet net