site

Tamak: buruk, sebenarnya | Masa kewangan

Nah, keputusan Bank of England sangat membosankan, jadi mari kita bercakap tentang perkara lain.

Strategi global Société Générale’s one-man-army Albert Edwards — sentiasa menarik, kadangkala betul — telah mengambil kecondongan luas yang lazimnya melibatkan dinamik inflasi (yang dia percaya sebahagian besarnya adalah hasil daripada tempoh lanjutan dasar monetari ultra longgar sebelum pandemik/perang di Ukraine). Dia menulis:

Daripada mengumpat tentang krisis semasa, saya ingin melihat semula topik yang terus menyentuh hati kedua-dua pelabur ekuiti dan bon, iaitu pemacu utama kitaran inflasi ini ialah margin keuntungan yang melambung tinggi. Daripada menyebut ini sebagai punca utama inflasi yang tinggi, bank pusat sebaliknya memilih untuk menumpukan pada kenaikan gaji nominal sebagai mengancam untuk menerapkan inflasi yang lebih tinggi – apa yang dipanggil ‘lingkaran upah/harga’.

Edwards sebelum ini melihat dinamik “kerakusan” ini pada bulan November, menunjukkan bahawa kemunculan semula daripada Covid telah menghasilkan pemulihan dalam margin keuntungan walaupun ia tidak pernah jatuh pada hari-hari awal penutupan:

Seperti yang dia tulis kemudian:

Bagaimana ini berlaku? Sebenarnya, ia boleh diramal sepenuhnya memandangkan dasar fiskal dan monetari yang sangat longgar dalam persekitaran kekangan bekalan. Tetapi syarikat juga telah mengeksploitasi latar belakang inflasi. Pelanggan menjangkakan kenaikan harga kerana apa yang mereka lihat dalam akhbar tentang lonjakan harga komoditi. Syarikat-syarikat jelas telah ‘mengambil kesempatan’ daripada peningkatan jangkaan inflasi untuk mengatasi kenaikan dengan baik melebihi kenaikan kos. Dan ini tidak disedari.

Terdapat juga rangka kerja yang serupa “penguasaan”, yang diterokai dalam artikel terbaru dari kumpulan Odd Lots Bloomberg. Ringkasnya, ini adalah cara kejutan harga input – seperti snafus bekalan pantulan semula pandemik, dan perang Ukraine (dan, mungkin yang paling penting, liputan media yang mengelilingi mereka) – menyediakan syarikat dengan perlindungan yang mereka perlukan untuk menaikkan harga tanpa tolak balik pelanggan yang ketara.

Kertas akademik terkini – Inflasi, Keuntungan dan Konflik Penjual: Mengapa Firma Besar Boleh Menaikkan Harga Dalam Kecemasan? — melihat dinamik ini (peminat Bacaan Lanjut akan melihatnya bulan lepas). Pengarang Isabella Weber dari Universiti Massachusetts Amherst, memberikan ketepatan penemuannya di laman mikroblog Elon Musk:

Weber dan pengarang bersama Evan Wasner mencadangkan proses tiga peringkat (dengan pertindihan) untuk bagaimana inflasi berlaku berikutan tempoh kestabilan harga yang panjang:

Pertama, peringkat dorongan kenaikan harga awal dalam sektor penting secara sistemik;

Kemudian, penyebaran dan penguatan peringkat kejutan kos; dan

Akhir sekali, peringkat konflik apabila buruh cuba mendapatkan semula kerugian gaji sebenar

Atau, dalam carta alir:

Peringkat keempat di sini merujuk kepada “lingkaran upah-harga” yang digeruni yang nenek/bank pusat tempatan anda memberi amaran kepada anda. Tetapi Weber dan Wasner lebih menumpukan pada bahaya apa yang mereka panggil “lingkaran harga-harga” – iaitu langkah ketiga dalam carta alir. Dengan penekanan kami:

Dalam peringkat penyebaran kejutan kos seluruh sektor akibat daripada kenaikan harga dalam fungsi peringkat impuls sebagai mekanisme penyelarasan untuk kenaikan harga. Firma boleh meningkatkan harga mereka dengan selamat untuk melindungi margin keuntungan berkat perjanjian tersirat di kalangan pesaing bahawa memindahkan kos adalah cara untuk bertindak balas terhadap kejutan kos. Laporan berita harian mengenai isu rantaian bekalan dan kos komoditi yang tinggi pada peringkat ini bukan sahaja membantu dalam kemunculan perjanjian harga tersirat di kalangan firma, tetapi juga boleh membangunkan pemahaman di pihak pelanggan untuk harga yang lebih tinggi dan dengan itu menyebabkan permintaan kurang anjal. Untuk melindungi margin keuntungan firma mesti meningkatkan harga lebih daripada kos. Jika firma berjaya meningkatkan harga untuk melindungi margin, firma seterusnya dalam rantaian akan melakukan perkara yang sama tetapi kini bermula daripada peningkatan kos yang menggabungkan kedua-dua kenaikan kos huluan awal dan markup yang lebih tinggi untuk firma kedua dalam rantaian. Jika semua firma berkelakuan seperti ini, terdapat kesan kumulatif yang meningkatkan nilai nominal keuntungan walaupun margin keuntungan kekal malar…

Dalam kes di mana sektor juga mengalami kesesakan dari segi penawaran atau kejutan permintaan – memberikan kuasa monopoli tambahan sementara kepada firma dalam sektor itu – margin keuntungan bahkan mungkin dipertingkatkan, dengan itu bukan sahaja menyebarkan tetapi juga menguatkan kejutan kos awal ke bawah rantaian bekalan

Memandangkan sifat ekonomi sebagai rangkaian hubungan input-output, sebaik sahaja persekitaran kenaikan harga telah diwujudkan di seluruh firma di sepanjang rantaian nilai, semua firma mempunyai justifikasi berterusan untuk kenaikan harga selanjutnya untuk mengimbangi kos. Jika firma-firma yang mempunyai kuasa pasaran yang mencukupi dalam sektor-sektor penting secara sistemik terus bukan sahaja untuk menyebarkan tetapi untuk meningkatkan peningkatan kos, seseorang boleh membayangkan lingkaran ‘harga-harga’ yang mampan sendiri berterusan. Tambahan pula, jika buruh berjaya mengimbangi kerugiannya dan meningkatkan bahagiannya dalam pendapatan negara sebagai tindak balas kepada kenaikan harga semasa peringkat konflik, ini boleh mewujudkan satu lagi dorongan dalam bentuk kejutan kos baharu yang memulakan semula proses penyebaranapabila firma bertindak semula dengan melindungi margin keuntungan melalui kenaikan harga.

Itulah dinamik yang menyakitkan, dan Edwards fikirkan boleh bermain lebih jauh dalam kitaran semasa, walaupun kebanyakan tempat (ahem) melihat pertumbuhan harga pengguna berkurangan. Dia menulis:

… syarikat [have] di bawah perlindungan krisis baru-baru ini, mendorong margin lebih tinggi. Dan, yang paling mengejutkan, mereka masih terus berbuat demikian walaupun kos bahan mentah mereka berkurangan. Pengguna masih ‘bertolak ansur’ ‘excuseflation’ ini, mungkin kerana kelebihan fiskal yang berlebihan telah memberikan penampan kepada isi rumah. Pandangan saya sendiri kekal bahawa inflasi utama akan merosot di bawah sifar apabila perbandingan makanan dan tenaga menjadi sangat negatif sepanjang tahun ini. Tetapi berhati-hati ‘kerakusan’ korporat masih mengintai dalam semak.

risul sgp

pengeluaran sdy

totobet sdny

angka keluaran hongkong malam ini

singapore totobet net