site

Terdapat sinar harapan untuk pembaharuan selepas pendedahan budaya Met yang busuk

“Tiada siapa yang membenci polis jahat lebih daripada polis yang baik”, saya mendengar seorang ketua polis Seattle berkata pada acara pembaharuan polis beberapa tahun lalu. Talian itu melekat pada saya. Tetapi apa yang berlaku apabila polis jahat memerintah, dan telah meracuni seluruh organisasi?

Daripada semua penemuan mengerikan semakan Baroness Louise Casey ke dalam Polis Metropolitan, yang paling mengejutkan ialah Met gagal menyedari betapa teruknya keadaan selepas Sarah Everard diculik, dirogol dan dibunuh oleh seorang pegawai polis yang sedang berkhidmat. Penduduk London sudah agak berputus asa mengharapkan pihak berkuasa untuk menyiasat pecah rumah. Tetapi kami fikir ia adalah tugas mereka untuk memastikan kami selamat, bukan tugas kami untuk melindungi diri kami daripada polis. Kematian Everard adalah pencerahan yang mengerikan bagi rakyat — tetapi nampaknya bukan untuk Met.

Kajian Casey telah mendedahkan sistem yang busuk hingga ke inti, angkuh dan kesat. Orang yang baik berasa “dipukul” — seperti yang diceritakan oleh seorang pemanggil polis wanita kepada stesen radio minggu ini — dikurangkan kepada pergaduhan melalui perkauman dan perkauman sambil berasa bersalah kerana tidak memanggilnya. Sesetengah jabatan kebuluran wang tunai, manakala yang lain melemparkan wang kepada perunding pengurusan.

Bagaimanakah anda mengubah budaya sedemikian? Bagaimanakah anda merekrut pegawai baharu, apabila beberapa kumpulan yang anda perlu tarik — wanita dan etnik minoriti — telah hilang kepercayaan? Anda tidak boleh memansuhkan perkhidmatan yang bertanggungjawab untuk bandar yang mempunyai 8 juta orang. Tetapi adalah tidak boleh diterima sama sekali bahawa pemangsa masih boleh wujud dalam kuasa itu. Seratus pegawai Met bekerja walaupun sedang disiasat kerana salah laku seksual. Membuang pegawai yang bersalah, dan menghapuskan prosedur salah laku labirin yang telah mengekalkan mereka dalam jawatan, pastinya adalah minimum.

Casey telah menolak untuk menggesa Met dipecahkan. Setelah bekerja di dalam dan di sekitar kerajaan selama bertahun-tahun, dia mungkin melihat terlalu banyak baik pulih struktur sektor awam yang berakhir sebagai penjenamaan semula dangkal. Tetapi di sini, Ireland Utara menawarkan pelajaran.

Transformasi Royal Ulster Constabulary kepada Perkhidmatan Polis Ireland Utara, sebagai sebahagian daripada proses damai, merupakan perubahan dramatik yang dianggap mustahil oleh ramai orang. RUC telah mengawal Ireland Utara semasa keganasan mazhabnya yang paling teruk, dan ratusan pegawainya terbunuh semasa Troubles. Pada tahun 1999, sebuah suruhanjaya yang dipengerusikan oleh Chris Patten menetapkan visi untuk perkhidmatan baharu, menjadi separuh Katolik, menggantikan apa yang telah di luar keperluan sebagai pasukan separa tentera dengan kepolisan ala komuniti. Penganut Katolik tidak mempercayai RUC dan terdiri daripada kurang daripada 10 peratus kakitangannya, walaupun kira-kira 40 peratus daripada penduduk Ireland Utara. Menjelang 2021, mereka membentuk kira-kira 30 peratus.

Ia bukan hanya kakitangan: keseluruhan ekosistem berubah. Perkongsian tempatan telah diwujudkan, Lembaga Polis baharu dan prosedur aduan baharu. Suruhanjaya antarabangsa pegawai bersara dari AS dan Kanada telah diwujudkan, yang mana PSNI perlu melaporkannya. Saya sentiasa bimbang tentang quangokrasi tetapi badan akauntabiliti ini nampaknya berjaya. Jonny Byrne, seorang ahli kriminologi Universiti Ulster, menggelar PSNI sebagai salah satu kejayaan terbesar dalam proses damai.

“Orang ramai tidak akan mempercayai Met untuk mengubah dirinya sendiri, dengan cara yang sama mereka tidak mempercayai RUC untuk mengubah dirinya sendiri” kata Profesor Stephen White, seorang pegawai kanan dengan kedua-dua RUC dan PSNI yang mengusahakan pembaharuan. Dia menunjukkan dua keperluan luar biasa yang dibuat oleh polis dalam Akta Polis Ireland Utara: untuk bertindak secara beretika dan dengan sokongan masyarakat setempat. Mungkin kedengaran tidak masuk akal untuk membuat keperluan sedemikian jelas dalam undang-undang — tetapi saya tertanya-tanya jika Met kini berada dalam situasi itu.

Casey telah menyeru agar polis kejiranan diberi status yang sama seperti unit senjata api pakar. Di Ireland Utara, peralihan ke arah kepolisan gaya komuniti mempunyai faedah tambahan untuk menarik lebih ramai pemohon wanita, menurut Bob Peirce, yang merangka laporan Patten dan kini menjadi penasihat polis di Amerika. Buku yang dia tulis bersama, Tujuh Cara untuk Memperbaiki Kepolisan Sekarangberhujah bahawa latihan polis di kedua-dua belah Atlantik harus dikeluarkan daripada akademi polis, yang mengukuhkan machismo bukan kerjasama dan meremehkan masa kepolisan yang dihabiskan untuk berurusan dengan orang yang dalam kesusahan.

RUC jauh lebih kecil daripada Met dan tidak didiskreditkan dengan cara yang sama. Tetapi ia menumpahkan banyak pegawai dengan cepat, seperti yang mesti dilakukan oleh Met atas sebab yang berbeza.

Terdapat secercah harapan dalam kelegaan yang ketara yang diluahkan oleh ramai pegawai berpangkat dan fail selepas pendedahan Casey tentang kengerian yang tidak boleh diabaikan lagi — dan kini pesuruhjaya Met baharu, Sir Mark Rowley, mengakui bahawa kegagalan Met adalah “ sistemik”. Keengganannya untuk menggunakan istilah “institusi” Casey menyebabkan kemarahan. Tetapi memandangkan kesan politiknya yang telah lama wujud, saya akan berpuas hati dengan “sistemik”, selagi Rowley menunjukkan bahawa dia bersungguh-sungguh.

Kerendahan hati akan menjadi penting — bersama-sama dengan kesediaan untuk menghadapi perbandingan yang tidak menarik. Scotland Yard suka bermegah sebagai pasukan terbesar dan terbaik di negara ini. Tetapi adalah dipersoalkan sama ada ia melakukan perkara asas dengan cukup baik. Pada tahun 2021, Met mempunyai kadar hentian dan pencarian tertinggi berbanding dengan pasukan yang serupa, tetapi kadar penangkapan pengedar dadah paling rendah. Bill Bratton, bekas ketua polis New York, pernah taksub tentang data sedemikian. Rowley juga harus.

Pada acara itu di Seattle, seorang ketua polis yang berbeza berkata: “Ini adalah hati dan minda yang saya kejar, bukan hanya dasar baharu.” The Met hanya akan mendapatkan kembali hati dan fikiran kita, dan pegawainya sendiri, jika ia berhenti menutup barisan dan belajar dari luar.

camilla.cavendish@ft.com

result sgp kemarin

pengeluaran sidney berapa

sydney hari ini

keluaran hk unitogel

singapura totobet net