site

The Great AT2 Escape | Masa kewangan

Pemenang terbesar dari letupan Credit Suisse (selain daripada kedai swag FTAV) jelas merupakan pemegang bon AT2 bank. Kami tidak boleh mengatakan mengapa walaupun.

Bon Credit Suisse Tambahan Tahap 1 bernilai $16 bilion kini terkenal, dengan keputusan Switzerland untuk membawanya keluar dan menembaknya sebagai domba pengorbanan politik untuk menambah baik gabungan metrik kewangan UBS-CS yang menjadikan negara ini kemarahan pelabur yang terkilan.

Namun, anehnya, “republik pisang” dan “pariah” Eropah yang baharu telah (setakat ini) memutuskan untuk tidak menyentuh bon modal Tahap 2 Tambahan $2.5bn Credit Suisse — walaupun ia juga boleh diikat jamin secara jelas.

Ini telah membawa kepada carta yang sangat cantik ini, dengan bon (yang matang pada 8 Ogos) berubah daripada dagangan pada 98 sen pada dolar minggu lepas kepada paras terendah di bawah 50 sen dan kembali kepada 96 sen pada masa piksel kerana ia kelihatan hilang. pemusnahan CS tanpa scot.

Bon AT2 ialah bahagian yang kurang dikenali dan lebih kecil daripada pasaran bon “boleh tukar luar jangka”.

Dalam ranking makan sekali gus, AT2 terkena selepas AT1, tetapi perbezaan utama ialah hanya bon kekal dibenarkan untuk diklasifikasikan sebagai AT1. Bon AT2 mempunyai tarikh matang, tetapi masih direka bentuk secara jelas untuk diselamatkan atau dihapuskan dalam krisis.

Dan seperti yang anda lihat, AT2 Credit Suisse mempunyai syarat yang hampir sama (prospektus penuh di sini) dengan bon AT1 yang telah diwap sepenuhnya.

Secara khusus, “peristiwa hapus kira” yang ditetapkan adalah serupa, dengan prospektus bon menyatakan bahawa pengawal selia kewangan Switzerland boleh menentukan bahawa bon itu perlu dihapuskan jika Credit Suisse memerlukan “sokongan luar biasa daripada sektor awam”.

Switzerland bergantung pada tafsiran kontrak (kontroversial) ini dan ordinan kecemasan (lebih kontroversial) untuk menulis AT1. Jadi mengapa mereka tidak melakukannya dengan bon AT2, yang besar dan matang dalam masa kurang daripada setengah tahun?

Hujah terbaik/terlucu yang kami dengar ialah mereka terlupa tentang isu ini, dan pada masa seseorang menyedari adalah lebih baik untuk berpura-pura ini semua disengajakan. Penjelasan yang lebih baik dalam ulasan di bawah.

data singapore hari ini

keluaran sidney hari ini

togel sidny

result pengeluaran hk

penguaran sgp