site

ThyssenKrupp menghidupkan semula penjualan unit sistem kapal selam dan marin

Kumpulan perindustrian Jerman ThyssenKrupp telah menghidupkan semula rancangan untuk menjual unit kapal selam dan sistem maritimnya, satu langkah yang mungkin akan menghadapi penelitian daripada ahli politik dan pegawai kerajaan ketika Berlin berusaha untuk meningkatkan pembuatan pertahanannya.

Keputusan itu diumumkan oleh wakil pekerja pada hari Jumaat dalam e-mel kepada pekerja yang dilihat oleh Financial Times. Wakil pekerja membentuk separuh daripada lembaga penyeliaan Thyssenkrupp.

Pertandingan bidaan dijangka bermula selepas Easter, menurut tiga orang yang rapat dengan bakal pembeli. Firma ekuiti swasta adalah antara pihak yang berminat, kata mereka.

Bahagian itu, yang termasuk limbungan kapal kumpulan itu di Kiel di utara Jerman, memperoleh limbungan di Wismar tahun lalu dengan menjangkakan lebih banyak tempahan kapal selam daripada kerajaan Jerman. Pada 2021 kumpulan itu memenangi kontrak €5.5 bilion untuk menghantar empat daripada kapal ke Norway dan dua ke Jerman.

Ia menjana €1.8 bilion dalam jualan tahun lepas dan €32 juta dalam pendapatan larasan sebelum faedah dan cukai pada 2022.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyebabkan minat yang meningkat daripada kumpulan pembelian ke dalam sektor pertahanan, apabila kerajaan di seluruh Eropah meningkatkan perbelanjaan ketenteraan.

Itu telah mendorong apa yang disebut oleh Canselor Jerman Olaf Scholz sebagai titik perubahan, anjakan zaman, mendorong negara untuk meningkatkan perbelanjaan ketenteraannya secara besar-besaran, merombak tenteranya dan memperkukuh industri pertahanannya, selepas berdekad-dekad keengganan berikutan legasi perang dunia kedua negara itu.

Tetapi seorang yang rapat dengan ThyssenKrupp berkata syarikat itu tidak mengharapkan kerajaan campur tangan. Perbincangan lembaga pada hari Jumaat mencadangkan bahawa Berlin “menyokong pembentukan syarikat pembinaan kapal negara yang kukuh”, menurut memo pekerja.

Sebuah jawatankuasa akan ditubuhkan dalam “masa terdekat” untuk “mengambil kira kepentingan pekerja”, menurut memo kepada pekerja.

ThyssenKrupp enggan mengulas untuk cerita ini.

ThyssenKrupp, yang pernah menjadi simbol kekuatan perindustrian Jerman, telah bertahun-tahun dibelenggu oleh kerugian kerana ia bergelut dengan permintaan yang perlahan daripada industri automotif negara untuk kelulinya.

Syarikat berusia 200 tahun itu sedang dalam fasa terakhir penstrukturan semula untuk membayar hutang. Sejak beberapa tahun lalu, kumpulan yang berpangkalan di Essen telah menjual bahagian kereta dan perniagaan infrastrukturnya, kilang keluli tahan karat Itali dan operasi lifnya, yang dijual pada harga €17 bilion pada 2020 kepada ekuiti persendirian.

Harga saham syarikat itu turun lebih 8 peratus bulan lepas apabila syarikat itu berkata rancangannya untuk memunggah sistem marin dan unit kelulinya ditangguhkan.

Wakil pekerja menyatakan pada hari Jumaat bahawa tidak ada “pelan konkrit” mengenai unit keluli Thyssenkrupp – yang merupakan aktiviti asal kumpulan itu – mahupun mengenai kepentingannya dalam kilang Hüttenwerke Krupp Mannesmann.

Mereka mengkritik pengurusan yang diketuai oleh ketua eksekutif Martina Merz atas kelewatan itu. “Terdapat kekurangan konsep keseluruhan dari lembaga selama berbulan-bulan,” tulis mereka. “Tiada apa-apa yang berubah sejak musim luruh lalu dan masa telah dibazirkan lagi tanpa perlu.”

result keluaran singapura

pengeluaran sdy hari ini

sdy toto

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

pengeluaran.sgp