site

Tiada lagi pencetakan wang ‘berbahaya’ untuk membiayai perang, ikrar ketua bank pusat Ukraine

Ukraine tidak akan lagi menggunakan pembiayaan monetari “berbahaya” untuk membiayai perangnya menentang Rusia, kata gabenor bank pusatnya, sambil menambah bahawa “konflik terbuka” dengan kerajaan berhubung isu itu telah diselesaikan.

Andriy Pyshnyy, ketua Bank Negara Ukraine yang berusia 48 tahun, berkata dalam temu bual dengan Financial Times bahawa ia telah “mencipta risiko besar untuk kestabilan makro-kewangan” apabila bank itu tahun lepas terpaksa mencetak berbilion Hryvnia untuk menutup kekurangan belanjawan.

“Ia adalah ubat yang cepat, tetapi sangat berbahaya,” kata Pyshnyy, yang memakai pelbagai gelang kulit dan perak di lengannya yang bertatu, serta hoodie standard yang kini dipakai oleh pegawai Ukraine.

Kementerian kewangan tidak mahu memanfaatkan pasaran bon domestik atau sebaliknya meningkatkan pendapatan. Sejak itu ia telah mengubah haluan, membuka jalan untuk pinjaman $15.6bn yang dipersetujui antara IMF dan Kyiv minggu lalu, yang masih memerlukan kelulusan lembaga eksekutif dana.

Penamatan pembiayaan monetari, penggunaan pasaran bon domestik dan langkah-langkah untuk meningkatkan hasil cukai telah dirangka ke dalam perjanjian IMF.

Pakar ekonomi bimbang Ukraine boleh jatuh ke dalam lingkaran hiperinflasi tahun lepas kerana pencetakan wang untuk mengimbangi pengeluaran tertunda bantuan kewangan daripada EU.

Pengkritik berkata, kerajaan sepatutnya mengetatkan tali pinggangnya, meminjam daripada bank Ukraine dan menaikkan cukai dan duti kastam. Pendahulu Pyshnyy, Kyrylyo Shevchenko, mengulangi hujah-hujah itu dalam satu pendapat dalam FT pada September, menambah ketegangan dengan kerajaan.

Pyshnyy, bekas jurubank yang hilang pendengaran pada usia 34 tahun, menggantikan Shevchenko pada Oktober.

Pada hari pertamanya memegang jawatan, dia berhasrat untuk membaiki hubungan dengan kerajaan, bertemu menteri kewangan Serhiy Marchenko “sehingga lewat malam”. Mereka mencapai kesepakatan, dengan bank pusat melaraskan keperluan rizab banknya dan kementerian menawarkan terma yang lebih menarik kepada pemberi pinjaman.

Pyshnyy berkata matlamat NBU adalah untuk menyerap lebihan mudah tunai dengan keperluan rizab yang lebih ketat dan secara beransur-ansur kembali kepada kadar pertukaran terapung.

Beliau berkata IMF telah membuat perubahan dasar “revolusioner” dengan bersetuju untuk memberi pinjaman kepada Ukraine semasa tempoh ketidaktentuan ekonomi luar biasa yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia.

Perjanjian IMF akan membantu untuk “memastikan gabungan penderma komited untuk memberikan bantuan kira-kira $40bn” tahun ini, tambahnya.

Ukraine mempunyai rekod buruk dalam memenuhi syarat IMF semasa penyelamatan berturut-turut. Tetapi Kyiv membina keyakinan dengan mencapai matlamat yang ditetapkan oleh dana semasa “pemantauan program dengan penglibatan lembaga” selama empat bulan sepanjang musim sejuk, dakwa Pyshnyy.

Beliau berkata NBU bulan depan akan menyemak semula unjuran pertumbuhan KDNK pada 2023 kepada hanya 0.3 peratus, selepas kejatuhan 30 peratus sepanjang tahun lalu, mencerminkan kesan serangan peluru berpandu Rusia terhadap infrastruktur tenaga Ukraine sepanjang musim sejuk.

Ramalan baharu itu tidak mengambil kira sebarang bantuan barat tambahan untuk pembinaan semula, yang Pyshnyy harap akan bertindak sebagai “peluru perak” untuk ekonomi.

rsult sgp

toto sydney

totobagus sdy

hk keluar malam ini

keluaran sgp