site

Tiada penerbangan deposit AS

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Unhedged kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Adakah pengurusan liabiliti aset Bank Silicon Valley yang lemah mendorong Arab Saudi untuk menggerudi lebih sedikit minyak? Begitulah cara kami membaca baris ini dalam FT, daripada penganalisis tenaga Amrita Sen: “Opec+ telah membuat pengurangan awal untuk mengatasi sebarang kemungkinan kelemahan permintaan daripada krisis perbankan”. Jika anda boleh memikirkan rangkaian acara yang lebih pelik daripada itu, e-mel kami mengenainya: robert.armstrong@ft.com & ethan.wu@ft.com.

Penerbangan deposit bukanlah masalah besar bagi bank AS

Jumlah yang saksama telah dibuat baru-baru ini bagi deposit yang meninggalkan bank AS, kebanyakannya menuju dana pasaran wang, yang dianggap lebih selamat. Lewat minggu lepas FT melaporkan bahawa:

Dana pasaran wang AS melaporkan aliran masuk bersih sebanyak $66bn pada minggu hingga 29 Mac, kerana pelabur terus mencari alternatif kepada deposit bank. . .

Dana itu mempunyai aliran masuk bersih lebih daripada $100bn setiap satu daripada dua minggu sebelumnya selepas kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank. Aliran masuk terutamanya kepada dana kerajaan yang sangat selamat

Pada hari Jumaat, data deposit AS untuk minggu yang berakhir pada 22 Mac — iaitu dua minggu penuh dalam panik mikro perbankan — dikeluarkan oleh Rizab Persekutuan. Angka-angka yang dikira secara meluas dengan aliran masuk pasaran wang: deposit di bank perdagangan yang disewa dalam negeri adalah kira-kira $221 bilion lebih rendah daripada sebulan yang lalu. Ini adalah wang sebenar. Tetapi ada sekeping konteks penting yang perlu diingat. Terdapat 16 trilion dolar deposit dalam bank domestik, dan angka itu telah jatuh secara perlahan sejak musim bunga lalu. Berikut ialah carta tentang perkara yang telah dilakukan oleh deposit sejak permulaan wabak:

Deposit bank AS adalah satu pertiga lebih tinggi daripada mereka pada awal tahun 2020, yang menjadikan kebimbangan tentang krisis kecairan sistem perbankan kelihatan sedikit berlebihan (walaupun, untuk bersikap adil, perubahan dalam kecairan, bukan tahap kecairan mutlak, yang paling penting ke pasaran).

Terdapat sedikit takuk pada garisan bank kecil merah jambu, sepanjang jalan di sebelah kanan, dan jika anda menukar carta kepada perubahan peratus 4 minggu, anda memang melihat perubahan dalam arah aliran di sana:

Carta garisan Deposit, bank perdagangan AS, % perubahan 4 minggu menunjukkan Semua orang harus bertenang (sedikit)

Jadi terdapat satu kali aliran keluar kira-kira $185bn, atau kira-kira 3 peratus daripada deposit bank kecil. Walau bagaimanapun, minggu berikutnya, deposit bank yang kecil adalah stabil. Dengan kelayakan biasa — perkara boleh menjadi salah kemudian, dan seterusnya — bank AS nampaknya tidak mempunyai masalah aliran keluar deposit.

Masalah yang kami bimbangkan (untuk kembali kepada tema yang telah kami bahas selama beberapa minggu sekarang) bukanlah aliran deposit tetapi kos deposit. Kebimbangannya ialah sehingga beberapa minggu yang lalu perniagaan dan isi rumah melakukan apa yang biasa mereka lakukan, dan mengantuk mengabaikan kadar yang mereka perolehi pada akaun bank mereka. Kemudian SVB bodoh pergi dan membangunkan semua orang. Sudah, kadar deposit telah meningkat secara perlahan (daripada kira-kira tiada), dan mungkin meningkat sekarang, mengecutkan margin bank walaupun ekonomi perlahan. Ini adalah data setakat 20 Mac:

Seperti yang telah kami katakan: bank AS telah meninggalkan bilik kecemasan dan boleh pulang ke rumah. Tetapi mereka telah mendapat penyakit kronik – keuntungan yang lebih rendah – yang memerlukan pemantauan.

EM: sakit sekarang, untung kemudian

“Pasaran baru muncul” ialah label yang janggal, berdasarkan alasan bahawa saham dalam kumpulan negara yang pelbagai boleh dilaburkan sebagai satu kelas aset. Tetapi, seperti kata pepatah, apa yang diukur akan diuruskan. Cadangan nilai EM sepatutnya: menerima risiko besar seperti pendedahan kepada dasar monetari AS dan harga komoditi, dan dapatkan korelasi kenaikan dan rendah tambahan.

Walau bagaimanapun, secara keseluruhan, EM telah menjadi tempat yang buruk untuk meletakkan wang anda dalam dekad yang lalu:

Ini telah menakutkan pelabur global, menyebabkan ramai untuk mengurangkan pegangan EM. Dalam kertas kerja baru-baru ini, Michele Aghassi dan Dan Villalon dari AQR Capital Management melihat pemberat EM merentas pangkalan data eVestment Nasdaq bagi dana institusi. Mereka mendapati pengurus portfolio memperuntukkan 9 peratus kepada EM, berbanding dengan peruntukan 12 peratus yang anda baru sahaja membeli indeks MSCI World.

Ada sebab untuk menganggap ini sudah keterlaluan. Diketepikan satu dekad yang lembap, EM benar-benar mempunyai tempoh prestasi yang lebih baik, dan telah bersaing dengan ekuiti AS sepanjang dua dekad yang lalu (yang sangat bagus untuk ekuiti AS):

Dalam jangka panjang, EM memenuhi risiko tinggi, reputasi pulangan tinggi mereka. Menurut Buku Tahunan Pulangan Pelaburan Credit Suisse 2023, EM mempunyai tahun tinggi yang lebih tinggi dan tahun rendah yang lebih rendah daripada ekuiti global. Purata pulangan sebenar sejak 1900 adalah setanding dalam kedua-dua kategori, walaupun pulangan purata geometri EM jauh lebih rendah (3.8 peratus untuk EM berbanding 5 peratus untuk ekuiti dunia), mencerminkan seretan prestasi berlarutan akibat kerugian mendadak.

Ini semua untuk dikatakan: mungkin dekad yang buruk hanyalah dekad yang buruk, dan bukan sebab untuk menganggap EM akan berbau busuk selama-lamanya. Walau apa pun, pelaburan yang tidak popular boleh menawarkan pintu masuk yang menarik. Pada 12 kali pendapatan hadapan, indeks MSCI EM kelihatan murah mengikut syaratnya sendiri dan malah lebih murah berbanding saham AS:

Aghassi dan Villalon AQR berhujah bahawa penilaian murah EM kelihatan lebih seperti penentuan harga rendah daripada pampasan untuk peningkatan risiko:

Pasaran baru muncul dari segi sejarah lebih berisiko berbanding pasaran maju, tetapi perbezaan itu telah berkurangan sejak sedekad yang lalu — kedua-dua dari segi turun naik indeks kendiri dan dari segi korelasi .

Sepanjang 20 tahun yang lalu, KDNK per kapita dalam pasaran baru muncul telah meningkat dua kali ganda sebagai bahagian pasaran maju. Ukuran kelemahan luaran juga telah bertambah baik daripada tempoh kerapuhan puncaknya pada tahun 1980-an dan 1990-an. Baki akaun semasa dalam pasaran baru muncul kini positif secara agregat, dan ukuran kemampanan hutang luar negeri (cth, hutang luar negeri sebagai peratusan eksport) kelihatan lebih sihat.

Intinya: terdapat banyak sebab untuk mempercayai bahawa penilaian yang agak menarik yang terdapat dalam pasaran baru muncul mewakili peluang 5-10 tahun.

Ini bukan formula untuk perhimpunan jangka pendek, jelas. Memang, jangka pendek kelihatan tidak kemas, seperti yang ditunjukkan oleh ketua ekonomi Ludovic Subran dan pasukannya di Allianz dalam tinjauan suku tahunan mereka baru-baru ini. Secara ringkasnya, pandangan mereka ialah sukar untuk memiliki EM apabila keadaan kewangan semakin ketat dan, walaupun terdapat prospek pelonggaran Fed, pengetatan selanjutnya adalah ramalan utama di seluruh dunia:

Ruang dasar monetari akan kekal terhad pada 2023-2024, dengan inflasi berkurangan secara sederhana tetapi kekal melekit dan dengan itu melebihi julat sasaran bank pusat dalam kebanyakan EM. . . Kebanyakan EM, terutamanya pengimport komoditi, juga menghadapi kekurangan ruang fiskal berikutan langkah sokongan berkaitan pandemik yang telah meregangkan kewangan awam, serta kos pembiayaan yang meningkat dengan ketara . . . Walaupun pelarasan menurun dalam kadar faedah Fed secara teori akan memberikan sedikit kelegaan untuk EM (dalam bentuk USD yang lebih lemah dan sedikit ruang untuk pemotongan), hakikat bahawa ia telah dicetuskan oleh episod tekanan perbankan mempunyai kesan yang bertentangan dan boleh mencetuskan kecairan. kekurangan

Mereka menyediakan carta penerang aliran antarabangsa ini ke dalam pasaran baru muncul yang diplotkan terhadap indeks keadaan kewangan Fed Chicago. Apabila keadaan mengetatkan (garisan biru meningkat) aliran cenderung berbalik (lajur berbilang warna):

Spekulasi mengenai prestasi jangka pendek ekuiti pasaran baru muncul adalah untuk orang yang sama ada jauh lebih bijak atau lebih bodoh daripada kita. Tetapi kes untuk mengekalkan peruntukan yang sederhana tetapi penting kepada mereka kelihatan agak kukuh kepada kami. (Wu & Armstrong)

Satu bacaan yang baik

Visualisasi data yang hebat daripada John Burn-Murdoch tentang kejatuhan mengejutkan dalam jangka hayat AS, dengan tumpuan kepada penderitaan yang teruk bagi golongan muda dan miskin (perspektif geografi percuma boleh didapati di sini).

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Surat Berita Lex — Lex ialah lajur harian FT mengenai pelaburan. Daftar untuk surat berita kami tentang trend tempatan dan global daripada penulis pakar di empat pusat kewangan yang hebat. Daftar di sini

result sgp.

pemetuan sidney

totobet sidney hari ini

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

sgphariini