site

TikTok terperangkap dalam pertempuran AS-China kerana algoritmanya yang berkuasa

Ketua eksekutif TikTok Shou Zi Chew akan menegaskan kepada Kongres minggu ini bahawa aplikasi media sosial milik China itu “tidak pernah berkongsi, atau menerima permintaan untuk berkongsi” data mengenai 150 juta pengguna AS dengan Beijing.

Chew akan memberi keterangan di hadapan penggubal undang-undang AS pada hari Khamis dalam usaha untuk menangkis seruan dua parti bagi pengharaman menyeluruh aplikasi video bentuk pendek popular atas kebimbangan keselamatan negara.

Pembelaannya terhadap TikTok di Capitol Hill datang ketika kerajaan AS dan China sedang bergelut untuk mengawal algoritma yang menguasainya, dalam persaingan geopolitik terhadap masa depan aplikasi itu.

ByteDance, syarikat yang berpangkalan di Beijing yang memiliki TikTok, telah menghadapi tuntutan AS supaya aplikasi itu dijual untuk memutuskan hubungan dengan negara asalnya, manakala kerajaan China telah mengambil langkah undang-undang untuk menghalang sebarang pelupusan tanpa persetujuannya.

Di tengah-tengah konflik ialah negara mana yang boleh menuntut algoritma TikTok yang berkuasa, menurut beberapa orang yang biasa dengan perbincangan berterusan dan pakar undang-undang antarabangsa.

Kerajaan China berkemungkinan menyekat ByteDance daripada menjual teknologi algoritma TikTok, menurut pakar dan orang dalam TikTok. Beijing memperkenalkan sekatan eksport baharu untuk membatalkan sebarang perjanjian tanpa kelulusannya apabila pentadbiran Trump cuba mengharamkan aplikasi itu pada 2020.

Algoritma TikTok telah disebut-sebut sebagai salah satu penggunaan AI yang paling maju dalam teknologi pengguna. Ia dianggap lebih berkesan daripada saingan seperti Meta dalam membentangkan pengguna dengan kandungan yang mungkin mereka minati yang tidak semestinya datang daripada cadangan rakan.

Itu telah memberikan apl itu keupayaan luar biasa untuk menyajikan video lip-sync dan tarian ketagihan yang menarik perhatian pengguna 1bn di seluruh dunia. Tetapi pengkritik berpendapat ia boleh dimanipulasi untuk menyampaikan propaganda atau bahan polarisasi – tuntutan yang dinafikan oleh ByteDance.

“China tidak akan membenarkan algoritma TikTok dieksport,” kata Keith Krach, ahli perniagaan AS dan bekas ahli politik yang mengetuai percubaan tindakan keras pentadbiran Trump terhadap TikTok. “Anda tidak boleh membelah bayi itu kepada dua.”

Kesusahan itu telah mencipta masa yang sangat penting untuk Chew, yang, menurut keterangan bertulis yang disiarkan sebelum perbicaraan, akan memberitahu Jawatankuasa Tenaga dan Perdagangan Dewan Perwakilan Rakyat: “TikTok tidak pernah berkongsi, atau menerima permintaan untuk berkongsi, pengguna AS data dengan kerajaan China. TikTok juga tidak akan memenuhi permintaan sedemikian jika permintaan itu pernah dibuat.”

Beliau menambah bahawa ByteDance diasaskan oleh usahawan China, tetapi telah “berkembang menjadi perusahaan global” sejak penubuhannya. “Biar saya nyatakan ini dengan tegas: ByteDance bukan ejen China atau mana-mana negara lain,” katanya.

Secara berasingan pada hari Selasa, dia merayu terus kepada pengguna aplikasi dalam video yang menunjukkan Capitol AS di latar belakang. “Sesetengah ahli politik telah mula bercakap tentang mengharamkan TikTok,” katanya. “Sekarang ini boleh menghilangkan TikTok daripada semua 150 juta daripada anda.”

Kebimbangan terhadap algoritma, di samping kebimbangan keselamatan negara bahawa data pengguna AS boleh dituai untuk tujuan pengintipan, telah menyebabkan Jawatankuasa Pelaburan Asing di AS (Cfius) – panel antara agensi yang menilai pelaburan asing – menuntut pemiliknya dari China. menjual kepentingan mereka dalam TikTok atau berpotensi menghadapi larangan.

TikTok berkata 60 peratus saham ByteDance dimiliki oleh pelabur global, manakala 20 peratus dimiliki oleh pekerja dan 20 peratus lagi oleh pengasasnya Zhang Yiming.

Tetapi Zhang mempunyai kawalan ke atas syarikat itu dengan cara memiliki kelas saham berasingan dengan hak mengundi tambahan, kata orang yang rapat dengan ByteDance.

Kementerian luar China minggu lalu menuntut Washington “berhenti menindas secara tidak munasabah” TikTok, dengan menyatakan AS gagal mengemukakan sebarang bukti untuk menunjukkan aplikasi itu mengancam keselamatan negaranya.

Tahun lepas, China memperkenalkan peraturan pertama di dunia untuk mengawal selia dan memantau algoritma teknologi — dengan peraturan yang menyokong TikTok disenaraikan dalam pangkalan data algoritma rasmi negara tahun lepas.

Pangkalan data juga menyenaraikan pemilik algoritma sebagai Teknologi Maklumat Beijing Douyin, entiti utama ByteDance di China, di mana seorang pegawai dari pengawal selia internet China adalah pengarah dan mempunyai hak untuk bersuara mengenai sebarang pemerolehan atau spin-off.

TikTok juga telah menjadi titik permulaan untuk ketegangan antara barat dan China berhubung kebimbangan bahawa data pengguna boleh dipindahkan kepada kerajaan komunis China. Pengkritik berkata negara China boleh menggunakan ini untuk pengintipan.

TikTok sentiasa menafikan ia akan tunduk kepada tuntutan sedemikian. Walau bagaimanapun, undang-undang tempatan boleh mewajibkan syarikat China mendedahkan data kepada negeri itu.

Kebimbangan yang semakin meningkat terhadap TikTok telah menyebabkan aplikasi itu diharamkan pada peranti rasmi kerajaan di AS, UK, Kanada dan EU, serta pada peranti kerja rasmi untuk kakitangan di organisasi berita seperti BBC dan penyiar Denmark DR.

“PKC mempunyai rekod untuk menggunakan media sosial sebagai alat untuk penindasan. Ini bukan abstrak untuk memikirkan cara mereka boleh menggunakan data ini. Ia hanya menggunakan norma yang mereka ada di negara mereka sendiri,” kata James Bethell, ahli Dewan Pertuanan UK dan Perikatan Antara Parlimen mengenai China. “Saya tidak nampak bagaimana TikTok milik Cina menyelesaikan masalah itu . . . dan saya ragu-ragu kerajaan UK boleh percaya [one].”

TikTok telah berkata bahawa cara terbaik untuk menangani kebimbangan keselamatan negara bukanlah melalui pelupusan tetapi melalui “perlindungan data dan sistem pengguna AS yang telus dan berpangkalan di AS, dengan pemantauan, tapisan dan pengesahan pihak ketiga yang mantap, yang telah kami laksanakan”.

Untuk menangani tindak balas tersebut, TikTok telah membelanjakan kira-kira $2bn setakat ini untuk “Project Texas”, perkongsian dengan kumpulan perisian awan Oracle. Data pengguna akan dihalakan melalui pelayannya dan akses kepada data AS akan dihadkan hanya kepada mereka yang mempunyai kebenaran.

Oracle juga sedang menyemak kod sumber TikTok, seni bina teknologi yang menyokong aplikasi itu, untuk menilai risiko keselamatannya. Di bawah cadangan semasa, pihak ketiga, termasuk Cfius dan kerajaan AS, akan mempunyai kuasa kelulusan ke atas bahagian perniagaan TikTok.

TikTok mempunyai rancangan serupa di Eropah, dipanggil Project Clover, untuk memagar data di tiga pusat: dua di Ireland dan satu di Norway.

Selepas pertemuan ByteDance dengan pentadbiran Trump, kumpulan itu berpindah secara strategik untuk menambah pemegang kepentingan Amerika tambahan secara strategik pada Disember 2020. Syarikat itu telah mendapat manfaat daripada bantuan pemegang saham Bill Ford di General Atlantic, penderma besar Republikan, mengemudi perairan politik yang tegang.

Walaupun tidak memerlukan lebih banyak modal, ByteDance mengumpul kira-kira $5 bilion pada penilaian $180 bilion untuk meluaskan asas pemegang saham AS, termasuk kumpulan ekuiti persendirian yang berpangkalan di Washington, Carlyle, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Perubahan ini tidak terbukti cukup untuk memuaskan mereka yang mengawasi proses Cfius. Ini termasuk Lisa Monaco, timbalan peguam negara AS yang telah muncul dari dalam pentadbiran Joe Biden sebagai salah satu penyokong paling sengit untuk penjualan, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu. Pejabatnya tidak menjawab permintaan untuk komen.

Kesukaran lain ialah mana-mana syarikat AS yang mampu membeli TikTok, seperti Meta atau Google, mungkin akan menghadapi cabaran antitrust. Pada tahun 2020, gabungan Oracle dan Walmart muncul sebagai pembeli berkemungkinan yang boleh menenangkan Rumah Putih, dan ada yang mencadangkan penyelesaian yang sama kini boleh dihidupkan semula. Oracle tidak menjawab permintaan untuk komen.

Satu lagi laluan untuk pelupusan ialah IPO. Tetapi ByteDance telah menangguhkan rancangan untuk menyenaraikan di luar negara selepas Beijing bertindak keras terhadap gergasi teknologi, dan pasaran awam menjadi sejuk di tengah-tengah kemerosotan yang lebih luas.

Chew berkata syarikat itu “tiada rancangan konkrit” untuk melancarkan IPO. TikTok berkata: “Jika melindungi keselamatan negara adalah objektif, pelupusan tidak menyelesaikan masalah: perubahan dalam pemilikan tidak akan mengenakan sebarang sekatan baharu ke atas aliran atau akses data.”

Sementara itu, sekumpulan pelabur dan eksekutif teknologi Silicon Valley, termasuk Peter Thiel, Vinod Khosla dan Keith Rabois, telah membentuk pakatan anti-China untuk melobi bagi melindungi kepentingan teknologi AS. The Hill & Valley Forum, seperti yang diketahui, sedang mengadakan makan malam pada malam Rabu dengan kira-kira 200 dijangka hadir, termasuk pegawai yang dipilih. TikTok akan menjadi antara perkara yang diperkatakan. Wall Street Journal pertama kali melaporkan berita tentang makan malam itu.

“Terdapat hampir sebulat suara di kalangan peserta bahawa TikTok menimbulkan risiko keselamatan negara yang serius kepada AS dan status quo tidak dapat diteruskan,” kata Jacob Helberg, bekas penasihat dasar Google yang mengetuai kumpulan itu dan yang baru dilantik sebagai pesuruhjaya mengenai Kajian Ekonomi dan Keselamatan AS-China, sebuah agensi kerajaan AS.

Sama ada terdapat penjualan paksa atau larangan, sesetengah pakar memberi amaran tentang kemungkinan China bertindak balas dan itu merebak di luar syarikat internet.

“Risiko yang dihadapi AS ialah China mungkin bertindak balas,” kata Anupam Chander, seorang profesor dalam peraturan internet global di Universiti Georgetown. “[Any] Larangan TikTok boleh memudaratkan perdagangan antarabangsa moden.”

singapore togel result

pengeluaran sydney siang ini

toto sdy

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

totobet hk